YENİ ZELANDA GEZİSİ PRATİK BİLGİLER

5 years ago written by

GENEL BİLGİLER

Yeni Zelanda, veya resmî adıyla Yeni Zelanda Milletler Topluluğu, Güney Büyük Okyanus’da bulunan bir ada ülkesidir.
Güney Yarımkürede, Okyanusya’daki Güney Pasifik Adaları arasında, Avustralya’nın yaklaşık 1.500 km güney doğusunda yer almaktadır.
Ülkede yaklaşık 5 milyon insan yaşamaktadır. Başkent Wellington ‘dur.Ziyaret etmek için en uygun aylar ilkbahar ayları olan eylül ve ekim ya da kasımdan marta uzanan yaz dönemidir.
ülkede bulunan canlı çeşitliliğinden sadece %5 kadarını insanlar oluşturmaktadır.
Dünyada kadınlara ilk seçme ve seçilme hakkını veren bu ülkedir (1893)

GEZİLMESİ GEREKEN 10 DESTİNASYON

 

MATHESON GÖLÜ

Matheson Gölü, ormanlık kıyılarından eşsiz manzaralara, dağın göle vuran yansımalarından huzur dolu alanlarıyla fotoğraf severlerin favori yerlerinden biridir. Dağın bu kadar net bir şekilde göle yansıması suyun koyu kahverengi renginden kaynaklanır. Orman zemininin humusundan çıkan organik madde sonucudur. Batı Kıyıdaki en popüler destinasyonlardan biri olan burası trekking ve kampçıların vazgeçilmezleri arasında.

BAY OF ISLANDS

Bay of Islands , ziyaretçilerine Mangrov ormanları, Haruru Şelaleleri ve tamamen doldurulmamış Motumaire Adasıyla kısa yürüyüşler, turlar ve turistik yerler arasından seçim yapmak için birçok aktivite sunmaktadır. Bu adalar topluluğunda helikopter kiralayarak manzaranın tadını çıkartabilir, 1200 feet yükseklikten paraşütle atlama deneyimi yaşayabilir, ya da atın tepesinde tüm yerleri gezip deneyimleyebilirsiniz.

SICAK SU KUMSALI (HOT WATER BEACH)

Hot Water Beach, Whitianga’nın yaklaşık 12 kilometre güney doğusunda, Coromandel Yarımadası’nın (Yeni Zelanda’nın doğu kıyısı) Mercury Körfezi’ne bağlı bir kumsalıdır. Auckland’dan arabayla yaklaşık 175 kilometre uzaklıktadır. İsmi, yüksek ve alçak su gelgiti arasında kalan kumla süzülen yeraltı kaplıcalarından gelmektedir.
Denizin altındaki alçak gelgitlerden iki saat kadar sonra, yerin altında bulunan sıcak su yüzeye çıkmaya başlar ve kumun kazılmasını mümkün hale getirir. 64 ° C (147 ° F) sıcaklığa sahip olan su, yerin kilometrelerce altında bulunan birbirine yakın iki yer altı çatlağından süzülür ve yüzeye çıkmaya başlar. Buraya gelen ziyaretçiler çoğunlukla büyük delikler kazarlar ve çıkan termal suda dinlenirler. Bu yüzden birçok ziyaretçi gelirken yanlarında bir kova ve kürek getirmeyi ihmal etmezler. Sıcak su termalleri , tehlikeli gelgit akımları, delikleri ve geniş dalgaları ile bilinir. Bu yüzden dikkat edilmesinde fayda vardır.

WAITOMO MAĞARALARI

 

Waitomo Caves, Yeni Zelanda’nın Kuzey Adası’ndaki kuzey King Country bölgesinde bulunan önemli bir turistik cazibe merkezidir. Burada bulunan mağaralar, binlerce yıldır yumuşak kireç taşı ile akan yeraltı su dereleriyle oyulmuştur. Mağara tavanından yıllarca damlayan sular nedeniyle içerisinde metrelerce büyüklükte sarkıtlar oluşmuştur. Mağaraları görebilmek için 3 kilometrelik bir yürüyüş parkurunu tamamlamalı veya bölgede bulabileceğiniz tekne turularından birini seçmelisiniz.

FIORLAND MİLLİ PARKI

Yeni Zelanda’nın Güney Adası’nın güneybatı köşesini kaplar. 1952’de kurulan Fiordland Milli Parkı şu anda 1.2 milyon hektardan büyük dağ, göl, fiort ve yağmur ormanı ortamlarını kapsamaktadır. Milli parkta kendine özgü bitki türleri ve sadece orada yaşayabilen hayvan çeşitleri bulunmaktadır.
Ülkenin “Büyük Yürüyüşleri” olarak adlandırılan trekking parkurlarından üçü Fiordland Ulusal Parkı’nda bulunmaktadır. En meşhur (dolayısıyla en popüler) yürüyüş parkuru olan Milford Track’ın , tamamlanması beş gün sürmektedir. Bölgede bulunan fiortları deniz kanosu turlarıyla keşfetmek mümkündür.

TONGARİRO MİLLİ PARKI

 

Tongariro Milli Parkı, Yeni Zelanda’danın Kuzey Adası’nda bulunur ve ülkedeki en eski milli park durumundadır. UNESCO tarafından 2017 itibariyle, Dünya Mirasları listesine girmiştir. Bölge, son 300.000 yılda meydana gelen birçok volkanik patlamayla birlikte oluşmuştur. Dünyaca ünlü 19.4 km’lik trekking alanı olan Tongariro Alpine Crossing burada bulunmaktadır ayrıca Milli Parkta ziyaret edebileceğiniz üç volkan dağı (Ruapehu Dağı (2797 m) , Ngauruhoe Dağı (2291 m) ve Tongariro Dağı (1968 m) bulunmaktadır.

ABEL TASMAN MİLLİ PARKI

225,3 km2 alanı kaplayan park, Yeni Zelanda’nın en küçük ulusal parklarından bir tanesidir. Yılda binlerce turisti ağırlayan destinasyon merkezinde kamp, trekking ve dalış gibi yapabileceğiniz birçok aktivite bulunmaktadır.

MILFORD SOUND

Fiordland Milli Parkı’nda bulunan turistler için en çarpıcı cazibe merkezlerinden birisidir. Görkemli dağ zirveleri, mürekkep koyusu renginde suları ve muhteşem orman kaplı manzaralarıyla görülmesi gereken yerlerin başındadır. Yeni Zelanda’daki karayolu ile ziyaret edebileceğiniz tek fiort olarak gösterilmektedir.
Milford Sound’daki vahşi hayat, dünyanın en ilginç eşsiz hayvan ve bitkilerinden bazılarını içerir. Kendine özgü yağmur ormanlarıyla nadir kuş türlerine ev sahipliği yapan bu parkta ayrıca bir çok memeli hayvan, bölgeye has penguenleri ve yunusları ile ünlüdür. 162 metrelik Lady Bowen ve Stirling şelaleri bu bölgede bulunmaktadır. Lady Bowen Şelaleleri, Milford Sound sakinleri için hem su hem de elektrik kaynağı sağlamaktadır.

 

PAPAROA MİLLİ PARKI

1987’de kurulan Paparoa Ulusal Parkı, Metro Mağarası, Te Ananui Mağarası gibi oluşumu yüzbinlerce yıl öncesine dayanan noktalara ev sahipliği yapmaktadır. Dolu dolu akan nehirleri, kireç taşlarından oluşan kayalıkları ve vahşi havyanlarıyla günümüzde turistlerin popüler keşif destinasyonları arasındadır. Sahile yakın bölgesinde, tropikal bir ormanda olduğunuz hissini veren geniş lif ormanı bulunmaktadır. Orman çoğunlukla kırmızı ve gümüş renkli kayınlardan oluşmaktadır.

WAI-O-TAPU

Yeni Zelanda, depremleri, volkanik faaliyetleri ve jeotermal alanları ile ünlüdür ve bu doğal yapı taşlarının varlığı sebebiyle hem kuzey hem güney adalarının çok çeşitli arazileri vardır.
Waiotapu, Yeni Zelanda’nın Taupo Volkan Bölgesi’ndeki Reporoa kalderasının hemen kuzeyinde yer alan aktif bir jeotermal alandır. Çapı 5 metreyi, derinliği 62 metreyi bulan burası bölgedeki en büyük doğal kaynak olarak geçmektedir.

700 yılı aşkın süre önce bir hidrotermal patlama sonucu oluşan Wai-O-Tapu günümüzde yer altı derelerinden beslenmeye devam ediyor. Yerin altında 230 santigrat derece olan su, yeryüzüne ulaştıkça sıcaklığı 74 dereceye kadar düşmektedir. Yine yeraltında bulunan altın, gümüş, cıva, sülfür, arsenik ve talyum gibi bir çok maden emilir ve suyun yüzeyine taşınır, bu yüzden suyun üzerinde rengarenk desenler oluşmaktadır.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *