Sidney Şehri

5 years ago written by

Sydney Bilinmesi Gerekenler.

Yeni Güney Galler eyaletinin yönetim merkezi Sydney, Avustralya’nın güneydoğu kıyısına kurulu. Ülkenin en eski ve en geniş yerleşim yerlerinden biri olan Sydney, dünyanın en görkemli limanlarından birine sahip. 4 milyon nüfuslu şehrin yüzölçümü 4 bin 900 kilometrekare. Limanın kuzey ve güney olarak ikiye böldüğü bölgeler Liman Köprüsü ve Liman Tüneli’yle birbirine bağlanır. Şehir merkezi limanın güneyinde yer alır. Sydney’de ilk kolonyal yerleşim 1778 yılında başlar. Bundan 10 yıl sonra kente gelen İngiliz donanması komutanı James Cook’un önerisiyle İngiltere’nin kalabalık hapishanelerinden suçlular buraya getirilir. Bu kişilerin suç işleme eğilimleri uzun süre devam eder, çok yakın bir zamana kadar da bölgenin yerel halkı Aborjinler üzerindeki asimilasyon politikası nedeniyle kent pekiyi anılmaz. Ancak günümüzde Sydney dünyanın kültür ve sanat merkezlerinin başında gelir. Okyanus kıyısındaki uzun kumsalları ve rahat yaşamıyla en gözde turistik destinasyonlardan biridir.

Sidney Limanı (Sydney Harbour): Şehrin en hareketli ve popüler mekânlarından. Ülkenin en işlek limanlarından biri olan liman denizden 20 kilometre içeride, Parramatta Nehri’nin ağzına kurulu. Şehri kuzey ve güney olarak ikiye bölen liman kıyıları birbirine Liman Köprüsü (Harbour Bridge) ve Liman Tüneli (Harbour Tunel) ile bağlanıyor. Resmi olarak “Port Jackson” adıyla anılan limanın kıyıları boyunca park ve koşu alanları, kumsallar uzanıyor. Manly Cove ile Spit Bridge arasındaki 10 kilometrelik yürüyüş parkuru şehrin en güzel manzaralarından birini sunuyor. Gündüz ve gece yapılan tekne turları da limandaki birçok noktadan hareket ediyor. Bu turların en hesaplısı yerel yönetim tarafından işletilen Sydney Ferries. Yemekli turların yanı sıra danslı turlar da düzenleniyor.

Sidney Kulesi (Sydney Tower): Şehir ve liman manzarasının en güzel görüldüğü yerlerin başında geliyor. Yerden 305 metre yükseklikteki kulede kendi etrafında 360 derece dönen restoranın yanı sıra 150 mağazalık bir alışveriş merkezi de bulunuyor.

Darling Harbour: Küçük liman turistik merkez haline dönüştürülmüş. Deniz kıyısında birçok restoran ve cafenin bulunduğu merkezde çocuklar için oyun parkları, sergi ve toplantı salonları bulunuyor.

Circular Quay: Avrupalıların şehirdeki ilk yerleşim merkezi tarihi yapılarla çevrili. Burada birçok restoran, cafe ve bar bulunuyor. Hafta sonları kurulan pazarda el sanatları ve hediyelik eşyalar bulabilirsiniz.

Sidney Akvaryumu: Dünyanın en zengin akvaryumları arasında yer alıyor. Akvaryumda 5 binden fazla Avustralya balığı 145 metre derinliğe inen şeffaf tünellerden geçilerek doğal ortamlarında görülebiliyor. Yani ziyaretçiler okyanusta yürüyebiliyor. Akvaryum her gün 09.30–21.00 saatleri arasında açık.

Botanik Bahçesi: Şehrin kalabalığından kaçıp, yeşillikler içinde piknik yapmak veya yürüyüş için ideal. Sydney Opera Binası’nın hemen yanındaki parka her gün 06.30’dan gün batımına kadar açık. Yürüyüş parkurunun yanı sıra parkın çevresini dolaşan bir tren de mevcut. Giriş ücretinin alınmadığı parkta tropik merkezi olarak anılan bahçeler mutlaka görülmeli.

Avustralya Ulusal Denizcilik Müzesi: Ülkenin denizcilik tarihinin ilk örnekleri müzede bulunan 7 salonda sergileniyor. Aborijin kanoları, Vietnam göçmenlerinin tekneleri, yatlar, haritalar sergilenen eserler arasında. Müze her gün 09.30–17.00 saatleri arasında açık.

Taronga Hayvanat Bahçesi: Deniz kıyısında bulunan hayvanat bahçesinde birçok yerli hayvan ve çeşitli bitkiler görülebilir. Hayvanlarla ilgili çeşitli seminerlerin de düzenlendiği bahçeye Circular Quay’den 12 dakikada bir feribotla ulaşılabiliyor. Dileyenler bahçenin kendi teknesiyle de ulaşabilir. Her gün 09.00–17.00 arasında açık.

Çin Bahçesi: Sydney’in kardeş şehri Guandong’un armağanı olan park Avustralya’nın 200. yıl kutlamaları sırasında açıldı. Bahçeler 5. yüzyıl örneklerine göre tasarlandı. Ziyaretçilerine huzur dolu dakikalar yaşatan mekânda bahçeler şaleler, ağaçlar ve tropik bitkilerle zenginleştirilmiş. Her gün 09.30–18.30 arası açık.

Plajlar: Sydney’de toplu taşıma araçlarıyla kolayca ulaşılabilen 24 plaj bulunuyor. Liman Bölgesinde Balmoral, Chinamas, Nielsen Parkı ve Parsley Körfezi hem yüzmek hem de sörf için ideal.

Bondi Plajı: Sydney’in batısındaki plaj aynı zamanda sörf merkezi olarak da tanınıyor. Ülkenin en eski cankurtaran kulübü 1906’da Bondi de kurulmuş. Bondi ve çevresinde konaklama ve yemek seçenekleri zengin. Bondi’ye Circular Quay’den kalkan 380, 382 ve L82 otobüsleriyle 45 dakikada ulaşmak mümkün. Circular Quay Wharf 4 iskelesinden kalkan feribotla Rose Bay’a kadar gidip, buradan da Bondi Beach otobüslerinle plaja ulaşmak mümkün.

Blue Mountains (Mavi Dağlar): Okaliptus ağaçlarıyla kaplı bölge Sydney’in yaklaşık 100 kilometre güneybatısında. 65 kilometreden başlayıp 1100 kilometreye çıkan bu dağlık bölge 1788’de sömürgecilerin eline geçmiş. Günümüzde Aborijin nüfusun hiç kalmadığı bölge doğa güzellikleriyle ziyaretçilerini büyülüyor. Dağ otellerinde konaklama imkânı bulanan bölgenin popüler kasabası Katoomba’ya Sydney’den özel araçla 50 dakikada ulaşılabiliyor. Trenle Katoomba Sydney arası 2 saat sürüyor.

Kültür ve Eğlence

Her yıl ocak ayında üç hafta süren; dans, müzik, tiyatro, görsel sanatlar gibi alanlarda 50’nin üzerinde etkinliğin yapıldığı Sydney Festivali, Avustralya’nın en büyük kültürel aktivitesi konumunda. İlki 1992 yılında Sydney’de Nirvana’nın katılımıyla düzenlenen, günümüzde ise Sydney’den başlayarak Avustralya ve Yeni Zelanda kentlerinde devam eden gezici, rock ve elektronik müzik festivali Big Day Out da görülmesi gereken etkinliklerden.

Sydney kültür ve sanat hayatının merkezindeki yapı Sydney Opera Binası (Sydney Opera House), aynı zamanda şehrin iki simgesinden biri. 1959’da Danimarkalı mimar Joorn Utzon’un yapımına başladığı bina, 1973’te Avustralyalı mimarlar tarafından tamamlandı. İlk kez Savaş ve Barış’ın sergilendiği Opera Binası’nda dünyanın en iyi gösterilerinden örnekleri izleyebilirsiniz.

Şehrin en fazla ziyaret edilen bölgesi The Rocks, açık hava müzesi olarak da biliniyor. Bölgede koloni döneminden kalma birçok yapı bulunuyor. Hafta sonları ve festival zamanlarında ücretsiz konserler, geçit törenleri ve sokak gösterileri yapılıyor. 1844’de inşa edilen şehrin en eski publarından Lord Nelson da burada bulunuyor. Bölgede turistik mağazalar, sokak cafeleri ve restoranlar bulunuyor.

Kapalı eğlence parkı Sega World’de kaykay ve paten alanları, sinema, oyun alanları, geçmiş ve gelecekte yolculuk yapan animasyonlu oyun makineleri bulunuyor.

Yeme İçme

Daha çok İngiliz alışkanlıklarının şekillendirdiği Sydney mutfağının belki de en özel yanı ve deniz ürünlerinin yoğun olarak bulunması. Son dönemde yerel Aborjin mutfağından örnekler de var. Bu mutfağa Bushfood adı veriliyor. Tarihi binalarda yemek yemek isteyenler The Rocks’ı, deniz mahsulleri sevenler Darling Harbour’ı, Latin yemeği meraklıları ise Kings Cross’u tercih etmeli. Bunlar dışında dünya mutfağından hemen her örneğini Sydney’de bulabilirsiniz. Bunun için biraz etrafınıza bakınmalı ya da yerel halka sormalısınız.

Alışveriş

Kentin ana alışveriş alanı Elizabeth, King, George ve Park caddeleri arasında kalan bölge. Buradaki Queen Victoria Buiding, 20. yüzyılda Viktoryen mimari tarzında inşa edilmiş ve 400 mağazasıyla kentin en lüks alışveriş merkezlerinin başında geliyor. Bu bölgede yer alan alışveriş merkezleri dışında Paddy Markets, The Rock’sa Markets, Port Markets ve Glebe Markets gibi çeşitli pazarlarda alışveriş meraklıları aradığı her tür eşyayı bulabilir.

Castlereagh Street, kentin en pahalı ve lüks butikleriyle mücevher dükkânlarının bulunduğu sokak. Daha ucuza alışveriş yapmak isteyenler ise hemen her tür malın outlet satışının yapıldığı Birkenhead Point’e gidebilirler.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *