Bursa Turistik Yerler

5 years ago written by

Ülkemizin yeşili ile ünlü Bursa‘nın en detaylı gezilecek yerler listesine geçmeden önce bu her bir yanı tarih kokan şehrimiz hakkında küçük bir özet geçmek istedim.

Bursa‘da gezilecek yerler listemiz konunun devamındadır.

Bursa büyüklük bakımından Türkiye’de 4. Şehrimizdir. Marmara‘nın ise 2. Büyük şehridir. Bursa‘nın nesi meşhur derseniz akla ilk gelecek kavram sanayisidir. Bursa Türkiye’nin en önemli sanayi kentlerinden biri durumundadır. Bunun yanında aynı zamanda gelişmişliği ile dikkat çeker; sağlık, iletişim, medya ve ulaşım alanlarında da yoğun bir şekilde ilerleme kat eden bir şehrimizdir.

Bursa Tarihi
Bursa her mevsim sizleri tüm güzellikleri ile karşılayan sayılı kentlerimizden biridir. Bursa tarihi çok eskilere dayanmaktadır, buraya eski zamanlarda Bitinya Bölgesi denirdi ve Bursa buranın başkentiydi. Bursa şehrinin kurucusu ise Prısias olarak bilinir. Bu sebeple adı da Prusa olarak geçerdi. Günümüzde bu isim zaman içerisinde değişerek Bursa ismini almıştır.

Bursa aynı zamanda tarihi ve kültürü ile köklü geçmişini oluşturmuş ve Osmanlı’ya bir zamanlar başkentlik etmiş bir şehirdir. Birden fazla uygarlık ise Bursa’dan mutlaka geçmiştir. Selçuklu, Roma, Bizans ve Osmanlı’ya geçiş dönemlerinde ve Osmanlı’dan kalma birçok yapıyı da tarihi zenginlikleri içerisinde barındırır.

Bursa doğal ve tarihi güzelliklerinin yanı sıra termal turizm açısından da ülkemizden önde gelen şehirlerdendir. Uludağ’ın da Bursa sınırları içerisinde yer alması, aynı zamanda doğa ve kış sporlarında aranan bir tatil ve eğlence yeri olmasını sağlamıştır.

Bursa’da gezilecek yerler o kadar fazladır ki keşfetmek için biraz daha tatilinizi uzatmanızı tavsiye ederiz. Günümüzde Bursa’da Hristiyanlık, Musevilik ve İslam dinine ait birden fazla yapı ve eser koruma altına alınmıştır. Hristiyanlar için çok önemli olan toplantıların 8 tanesi ise Bursa’da gerçekleşmiştir. Bursa özellikle tarihi yerleri ile mutlaka gezilmesi ve görülmesi gereken yerleri bünyesinde barındırır.

Bursa kültürü de oldukça zengin çeşitlilik göstermektedir. Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı olan 7 tane devlet müzesinin yanında aynı zamanda Kültür ve Turizm Bakanlığının denetiminde kurum veya şahıslara da hizmet vermekte olan 11 tane özel müze de bulunmaktadır.

Ulu Cami

Bursa’nın en ünlü ve en büyük camisi olarak karşımıza çıkar. İçi de dışı da eşsiz bir mimariye sahip olan Ulu Cami Bursa’ya gidildiğinde mutlaka görülmesi gereken yerlerdendir. 1399 yılında yapımı tamamlanmıştır ve camiye dair birden fazla efsane bulunmaktadır. Hacivat ve Karagöz’ün bu cami inşaatında çalıştığı bilinmektedir.

Cumalıkızık Köyü

Özellikle Bursa’ya sabah saatlerinde giderseniz ilk olarak Cumalıkızık Köyü’ne gitmenizi tavsiye ederiz. Osmanlı zamanından kalma olan bu köyün popülaritesi diziler ve filmler sayesinde de oldukça artmıştır. Burada özellikle mükemmel bir köy kahvaltısı yapabilir ve ardından şehir turuna çıkabilirsiniz. Bu köy Bursa’nın Yıldırım ilçesinde bağlı bir köydür. UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne 2000 yılında alınan köy, 2014 yılında ise UNESCO Dünya Mirası olarak tam anlamıyla tescillenmiştir.

Kozahan

Ulu Camiye uğradıktan hemen sonra Kozahan’ı ziyaret edebilirsiniz. Birbirlerine oldukça yakınlardır. Eskiden burada ipek böceği kozası satışı gerçekleştirilmekteydi. Bursa ilinin tekstil sektörü bakımından ileri düzeyde olmasının nedenlerinden birisi de burada bu özelliğin bulunmasıdır. Bursa’ya ait olan yöresel eşyalar satın almak isterseniz burası iyi bir seçenek olacaktır.

Kapalı Çarşı

Bursa’da gezilecek yerler arasında mutlaka bulunması gereken yerlerden biride Kapalı çarşı’dır. Tarihi ile meşhurdur ve sürekli olarak kalabalık olan bu çarşı, ziyaretçilerin ve turistlerin oldukça dikkatini çeker. Buraya da mutlaka uğramanızı tavsiye ederiz. Heykel semtinde bulunmakta olan Kapalı çarşı’da cantık yemeyi unutmayın.

Saat Kulesi

Bursa’nın en önemli sembollerinden biridir. Ramazan ayında Tophane’de patlatılan ramazan toplarını da görme şansını yakalayabilirsiniz. Ayrıca burada bulunan çay bahçelerinde muhteşem Bursa ve Uludağ manzarası eşliğinde Türk kahvenizi yudumlayabilirsiniz.

Osmangazi ve Orhangazi Türbeleri

Saat Kulesi’ne oldukça yakın bir alanda bulunan bu türbeler, Osmanlı Devleti için büyük bir önem taşımaktaydı. Bursa’da Tophane semtinde yer alan bu türbeler, deprem nedeni ile maalesef yıkılmış fakat 1863 senesinde tekrardan inşa edilmiştir.

Irgandı Köprüsü

Osmanlı dönemine ait tek arasta köprü olma özelliği bulunan bu köprü, 1442 yılında II. Murat zamanında yapılmıştır. Karşılıklı olarak 32 adet küçük dükkanı bulunduran Irgandı Köprüsü görülmesi gereken tarihi anılarımızdan birisidir.

Uludağ

Şehrin en önemli turizm sembollerinden biri de Uludağ’dır. Özellikle kış aylarında kayak turizmi bakımından Türkiye’de en popüler olan merkezdir. Yazın veya kışın fark etmez her mevsim çıkabilir. Muhteşem doğa manzarası ile sizi kendine hayran bırakacaktır. Bursa’nın merkezine 40 km uzaklıkta yer almaktadır ve ortalama 50 dakika içerisinde ulaşılabilir. Uludağ’a geldiğinizde Çobankaya mevkinde bulunan ve 1800 metre yüksekliğindeki Bakacak Seyir Tepesinden inanılmaz Bursa manzarasını izleyebilirsiniz.
Ayrıntılı bilgi almak için Uludağ Milli Parkı konumuzu ziyaret ediniz.
Bursa’nın doğasını keşfetmek istiyorsanız ise, Uludağ’ı tercih edebilirsiniz. Kayak sporu ile ünlenen bu yer kar ile kaplı olmadığı zamanlarda bile muhteşem bir doğa manzarası ile sizleri büyüleyebilir. Uludağ’ın civarında dağ yürüyüşü, hiking, piknik, doğa yürüyüşü veya kamp gibi aktiviteler gerçekleştirmek için en uygun dönem yaz ve bahar ayları olmaktadır.

Mudanya

Bursa’ya ziyaretinizi eğer yaz aylarında yapmışsanız Mudanya’yı mutlaka görmenizi tavsiye ederiz. Bursa’ya uzaklığı 29km kadardır. Mudanya hakkında daha detaylı bilgi için Mudanya yazımızı da okuyabilirsiniz.

Bursa Kiliseleri ve Sinegogları

Aynı zamanda bursada gezilecek yerler arasında kiliselerde yer almaktadır. Bunlar; Koimesis Kilisesi, Fransız Kilisesi, Kumyaka Kilisesi, Aziz Tryphonos Kilisesi. Bursa’da yer alan Sinegoglar; Ets Ahayim Sinegogu, Mayor Sinegogu, Geruş Sinegogu.


Gölyazı

Bursa’da vaktinizi nasıl geçireceğiniz gittiğiniz aya bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Cumalıkızık, Mudanya, Trilye ve Gölyazı gibi yerleri görmek ve gezmek istiyorsanız bazı mekanların belirli zamanlarda kapalı olması konusunda sıkıntı yaşamamamız için önceden bu yerler hakkında birilerine danışmalı veya yetkili olan birileri ile iletişime geçmelisiniz.

Kültürpark

Daha çok dinlenmek amacı ile gidiyor ve kalabalıktan uzak durmak istiyorsanız ise ramazan ayı içerisinde buraları ziyaret etmeniz daha doğru ve rahat olacaktır. Özellikle hafta içi bir gün olabilir. Buralar çok kalabalık yerler olduğundan, ya dediğimiz gibi ramazan ayını tercih etmelisiniz veya kalabalıktan rahatsız olmuyorsanız yine bu eşsiz güzel yerleri görmenin keyfini çıkartabilirsiniz. Aynı zamanda şehir merkezinde bulunan Kültür Park’ta sizler için alternatif mekanlar arasında yer alabilir.

Teleferik

Fakat daha sıcak bir gölgeden geliyorsanız bilmeniz gerek ki Bursa’nın yazı da baharı da biraz daha soğuktur. Temmuz ayında gündüz hava sıcaklığının 10 derece olduğunu görmek mümkündür. Bu nedenle planlarınızdan önce mutlaka hava koşullarını göz önünde bulundurmalı ve yeterine araştırma yapmalısınız. Buraların hafta sonları çok kalabalık olma durumunu da göz önünde bulundurunuz. Bu kalabalık Uludağ yolunda trafiğe neden olabilir veya arabanızı park edecek yer bulmada zorluk çekebilirsiniz. Bunun için araba ile gitmek yerine alternatif seçenek olarak teleferiği tercih edebilirsiniz. Uzun teleferik sırasını çekmemek için ise, hafta içi gitmenizi veya ziyaretlerinizi sabahın erken saatlerinde yapmanızı öneririz.

Bursa’ya kayak yapmak için gidiyorsanız ve tecrübeniz bulunmuyorsa ilk olarak karın yağdığı ilk gün gitmemenizi öneririz. Çok kar yağdığından ve tipi olduğundan dolayı görüş alanınız daralacaktır. Bu nedenle karın yağması kayak yapmak için uygun olan zaman anlamına gelmemektedir. Kışın son günü ise karlar hemen erimemektedir. Bu nedenle kayak için gitmeden önce hava durumunu, kar kalınlığını iyice araştırmakta fayda vardır. Kayak konusunda deneyimliyseniz zaten bu durumları göz önünde bulundurarak Uludağ’da keyifli bir kayak eğlencesi sizleri bekliyor.

Tüm bu bilgiler ışığında Bursa’nın her mevsim görülmeye değer farklı bir yerinin olduğunu söylemek isteriz. Bu bilgiler sayesinde Bursa’yı ziyaret ederseniz, en güzel seyahatinizi gerçekleştirmiş olursunuz. İsterseniz denize girerek Marmara Denizi’nin keyfini çıkartabilir, isterseniz Uludağ’ın eşsiz güzelliğinde kayak yapma keyfini yaşayabilir, isterseniz de Yeşil Bursa olarak adlandırılan bu ilimizde dağ yürüyüşü yapmak için birbirinden güzel alanlar bulabilirsiniz.

Botanik Park

Şehir için çok önemli olan Botanik Park’ta bisikletinizi sürebilir veya hemen yanındaki Hayvanat Bahçesinde keyifli vakit geçirebilirsiniz.

Atatürk Kent Ormanı

Osmangazi, Yıldırım, Nilüfer gibi büyük merkez ilçelere sahip olan ve nüfusu 3 milyona yaklaşan Bursa’nın yoğun trafiği, çarpık yapılaşma ve şehir kargaşasından kaçıp kurtulmak isteyenler için eşsiz birer cennet olan Atatürk Kent Ormanı, şehir merkezi ile iç içe olmasından dolayı da çok fazla ilgi ve talep görüyor.

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *