Venedik Gezi Rehberi

5 years ago written by

Venedik’e Ne Zaman Gidilir?

Kuzey İtalya’nın Adriyatik Denizi’ne açılan kıyı kesimindeki 118 ada üzerine kurulu Venedik’in Akdeniz iklimi etkisi altında olması, her mevsimde gezginlerin farklı bir atmosfer yaşamasına neden oluyor.

Şubat ayında Venedik Karnavalı’nın yapıldığı günler dışında kent, kış mevsimini görece daha sakin geçiriyor.

Nisan ayında kente seyahat eden gezginlere San Marco Festivali kapsamında düzenlenen etkinlikler keyfili anlar yaşatıyor. Kentte sıcaklıkların henüz tam olarak artmadığı mayıs ayında Venedik’e gittiğinizde ise katılma fırsatı yakalayacağınız kültürel etkinlikler Vogalonga ve Festa Medioevale de vino Soave Bianco Soave. Bu ay içerisinde kentte klasik müzik temalı iki festival düzenleniyor.

Haziran – Ağustos arası ise Venedik’e deyim yerindeyse ziyaretçi akını yaşanıyor. Çoğu mekâna girişte uzun süre beklemek durumunda kalabileceğiniz bu aylarda; SerenissimaRedentore ve Venedik Film Festivalleri kente ayrı bir hava katıyor.

Venedik’te Gezilecek Yerler

Venedik gezi rehberi yazımızın en önemli bölümlerinden biri tabi ki gezilecek yerler bölümü. Konuklarına sadece İtalyan Rönesansı’nın görkemini değil aynı zamanda Bizans mimarisinin zarafetini taşıyan yapıları ile mest eden Venedik’teki turunuza, kentin kalbi San Marco meydan’ ından başlayabilirsiniz.

Çevresi yeme-içme ve konaklama olanakları açısından bir hayli zengin olan meydana gittiğinizde “Altınların Kilisesi” adıyla da anılan San Marco Bazilikası ‘nı,Aziz Marcın Çan Kulesi ‘ni, Torre dell Orologio’yu, Correr’i ve Dükler Sarayı’nı ziyaret etme fırsatı bulabilirsiniz.

Gondol turuna çıkıp, Dükler Sarayı ‘nın arkasında kalan küçük kanala gitme fırsatı bulduğunuzdaysa kentin mimari açıdan ilgi çekici bir diğer yapısı Ahlar Köprüsü’nü görebilirsiniz. San Marco’daki ziyaretlerinizi bitirdikten sonra San Polo yönüne gidecekseniz, Büyük Kanal üzerine inşa edilmiş en eski köprü olan Rialto ‘dan geçmenizi tavsiye ederiz.

Kentin ihtişamlı mimarisi ile ilgili fikir sahibi olduktan sonra sanatsal birikimini merak ederseniz, 1750’de kurulmuşAccademia ‘nın sergi alanlarında sizleri bekleyen koleksiyonları inceleyebilirsiniz

Rengarenk evleri ile popüler hale gelen Burano Adası ‘nda Venedik’e özgü dantel işlemeciliğinin inceliklerini öğrenebilir, Murano ‘da ise cam atölyelerindeki ustaların hünerli ellerinde şekillenen ürünleri satın alabilirsiniz.

Venedik’te Ne Yapılır?

Uzun süre boyunca siyasi bakımdan popüler olan kent, geçtiğimiz yüzyılın başından itibaren sanatsal, mimari ve kültürel birikimi sayesinde turistlerin gözdesi olmuş. Kentin her yönden zengin yapısının etkisiyle yapılacak aktiviteler de bir hayli artmış.

Eğer hangi aktiviteyi gezi programınıza ekleyeceğinize karar veremiyorsanız, şunları yapmaya öncelik verebilirsiniz:

  • San Marco Meydanı’nı ve çevresindeki tarihi yapıları gezin.
  • Kentin görkemli geçmişini anlamak için müzeleri gezin.
  • Gondol Turu ile eşsiz kent manzarasının ve romantizmin tadını çıkarın.
  • Cam işi ürünlerin nasıl yapıldığını görmek için Murano Adası’na gidin.
  • Rengarenk evleri ile göz kamaştıran Burano’da bol bol fotoğraf çekin.
  • Venedik Barok Orkestrası’nda veya La Fenice’de Vivaldi’nin eserlerini dinleyin.
  • Huzurlu birkaç saat geçirmek için Torcello Adası’nı ziyaret edin.
  • Yerel halkla içi içe olmak için Rialto Pazarı’na ve Yahudi Mahallesi’ne gidin.
  • Venedik mutfağının eşsiz lezzetlerinin tadına varın.

Venedik’te Ulaşım

Venedik gezi rehberi içeriğimizdeki bir diğer önemli olan konu ise ulaşım. Kentin coğrafi yapısından dolayı toplu ulaşım ağının tamamına yakın kısmı su yolu araçlarından oluşuyor. Hatta toplu taşıma görevini üstlenmiş kara taşıtları sadece Havalimanı ‘ndan kent merkezine transfer için Piazzale Roma’ya kadar kullanılıyor.

Havaalanı transfer ihtiyacınızı aktarmasız gerçekleştirmek isterseniz, kent merkezinde yoğun bir şekilde yolcu taşıyan su taksilerini veya otobüslerini tercih edebilirsiniz.

Venedik’te Alışveriş

Venedik’e özgü bir şeyler almak isterseniz önceliği el işi cam eşyalaradantellere ve karnaval maskelerine verebilirsiniz. Hatta yabancı lezzetleri denemekten hoşlanıyorsanız, bu listeye Baicoli bisküvilerini, Bellini kokteyllerini ve envai çeşit makarnayı dâhil edebilirsiniz. Tabi dünyaca ünlü birçok moda markasının son kreasyonlarını da unutmamak gerekiyor.

Kentte giyim kuşam konusunda aradığınız her şeyi La MercerieSalizada San MoiseSan Samuele ve Calle Larga XXII Marzo gibi alışveriş caddelerinde bulabilirsiniz.

Bu konuda alışveriş merkezleri de konuklarına caddeler kadar çeşitlilik sunabiliyor. Özellikle Noventa Di Piave Designer Outlet ile Palmanova Outlet Village, gezginlerin yoğun ilgisini çekiyor.

Gıda alışverişi içinse önceliği sokak pazarlarına verebilirsiniz. Kentteki pazarlar içerisinde en ünlüsü Mercato di Rialto. Pazarın bir binası tamamen balık hali olarak kullanılırken diğer yapının içerisinde sebze-meyve satışı yapılıyor. Dekoratif, ikinci el veya antika eşyalar arıyorsanız, alışveriş rotanıza Mercatino dei Miracoli’yi ya da Mercatino di Polvere di Ricordi’yi dâhil edebilirsiniz.

Venedik’te Yeme İçme

Alışveriş ve gezilecek yerlerden sonra Venedik’in konuklarına en fazla seçenek sunduğu alan yeme-içme. Gerçi kent, tarım yapılabilecek alanlardan yoksun olduğu için çeşitliliği diğer İtalyan şehirleri ve azınlıkları sayesinde edinmiş. Ayrıca kentte balıkçılık faaliyetleri halen daha devam ediyor.

Kentte kahvaltı için en iyi seçenekleri sadece otellerde bulabilirsiniz. Çünkü yerel halk günün ilk öğününü kruvasan, kahve veya meyve suyu ile geçiştirdiğinden mekânların çoğu menülerini buna uygun oluşturmuş. Öğle yemeğinde ise ya pizza ve makarna çeşitlerinin tadına bakabilir ya da panini, trapizzino, tramezzini, arancini gibi atıştırmalıklarla ayaküstü açlığınızı bastırabilirsiniz.

Konu akşam yemeğine geldiğindeyse simgesel İtalyan lezzetlerinden taze deniz ürünleri ile hazırlanmış enfes tariflere kadar pek çok çeşidi deneme olanağı bulabilirsiniz. Risi e bisi, sarde in saor, spaghetti al nerodi seppiaero  ve moleche kentteki tatil günlerinde farklı lezzetler denemek isteyenler için ideal seçenekler.

Venedik Karnavalı

Her yıl 16 Şubat- 5 Mart tarihleri arasında gerçekleştirilen kültürel etkinliğin kökenleri Pagan kültüründeki bahar karşılaması ritüellerine dayanıyor.

İlk defa 1268‘de kutlanmaya başlanan karnavalda maskeler uzun süre sosyal farklılıkları ortadan kaldırmak için kullanılmış. Ancak sonradan değişik tasarımlara sahip bu eşyalar kültürel etkinliğin hatta kentin simgesi haline gelmiş. Bu değişime rağmen maskeler halen daha ilk günkü gibi Bauta, Colombina, Medico Della Peste, Moretta, Volto, Pantalone, Arlecchino ve Zanni isimleriyle anılıyor.

Konser ve balo gibi halka açık çeşitli etkinliklerin düzenlendiği karnavalda Orta Çağ kıyafetleri maskelerin tamamlayıcısı olarak kullanılıyor. Bu kıyafetlerle karnavala katılmak isterseniz, ister satın alabilir isterseniz de kiralayabilirsiniz.

Karnaval döneminde turist sayısı yaz sezonundakine yakın bir seviyede oluyor. Bu da uçak biletinden konaklamaya kadar pek çok konuda sıkıntı yaratabiliyor. Bu durumdan etkilenmemek için en pratik çözüm tatil planını önceden yapmak ve erken rezervasyon fırsatlarından yararlanmak.

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *