Uçak Yolculuğunda Dikkat Edilmesi Gereken Nezaket ve Görgü Kuralları

5 years ago written by

Uçağa biniş esnasında, körükteyken bir sağdan bir soldan zikzak çizerek yürüyüp yanımızdan geçenlere engel olmamalı, kendi şeridimizde ve seri bir şekilde ilerlemeliyiz.

Eğer sağlık açısından herhangi bir engelimiz yoksa körükte ve uçak içinde, koridor gibi dar alanlarda yavaş yürümemeliyiz. İnsanlar bizi beklemek zorunda değil.

Elbette her yerde olduğu gibi uçakta da yaşlı, hamile, çocuklu ve kadın yolculara öncelik tanımalıyız.

Uçaktan indiğimizde acilen bir yere yetişmeyeceksek küçük de olsa valizimizi bagaja vermeliyiz. Böylece hem uçak içinde, valizimizi baş üstü dolaplarına yerleştirmeye çalışmaktan kurtulur hem de insanları bekletmemiş oluruz.

El bagajımız çekçekli ise kabin içinde önümüzde olmasına dikkat etmeliyiz; arkamızdan sürüklediğimizde oturan insanlara çarpabiliriz.

El bagajını baş üstü dolabına yerleştirmekte güçlük çeken hasta, yaşlı ve fiziksel engelli yolculara yardım etmeliyiz.

Uçakta yerimizi bulduğumuzda, koridorda durmadan koltuk arasına geçmeliyiz ki arkamızdaki insanlar beklemesin. Paltomuzu çıkarma, çantamızı ayarlama ve baş üstü dolabına yerleştirme gibi işleri koltuk arasına geçtikten sonra da yapabiliriz.

Eğer baş üstü dolabında yer kalmamışsa valizimizi hemen yan veya karşı bölmeye de yerleştirebiliriz. Bunun için kabin memurlarına seslenip onları beklememize gerek yok. Beklemek durumundaysak koltuk arasına girmeliyiz ki koridoru kapatmayalım.

Sırt çantamız varsa çıkarıp önümüze almalıyız. Çünkü tıpkı çekçekli valizde olduğu gibi kabin gibi dar bir alanda hareket ederken farkında olmadan birilerine çarpıp zarar verebiliriz.

Yerimize otururken yanımızdaki koltukta birileri varsa ve göz göze gelmişsek hafifçe tebessüm etmeliyiz.

Yerimize oturduktan sonra kolumuzun tüm koltuk kenarını işgal etmemesine özen göstermeli, yanımızda oturan biri daha olduğunu ve onun da dirseğini dayamak isteyebileceğini unutmamalıyız.

Yolculuk boyunca gerek kol gerekse bacaklarımızla koltuk alanımızın dışına çıkmamaya dikkat etmeliyiz.

Koltuk aralıkları özellikle ekonomi sınıfında çok dar olabilir ama ne olursa olsun dizlerimizi öndeki koltuğa yaslamamalıyız. Öndeki koltukta birinin oturduğunu ve böyle yaparsak dizimizi sırtında hissedeceğini unutmamalıyız.

Saçlarımız uzunsa arkaya doğru savururken başkasının yüzüne-gözüne gelmemesine ve eğer bunu otururken yapıyorsak arkamızdaki yolcunun ekranını kapatmamaya dikkat etmeliyiz.

Gerinmek için elimizi başımızın üstünden koltuğumuzun arkasına doğru uzatmamalıyız. Böyle yaparsak arkadaki insanın görüş alanına gireceğimizi, belki de ekranını kapatacağımızı veya bir şey izliyorsa dikkatini dağıtacağımızı göz önünde bulundurmalıyız.

Koltuğumuzu, teknik olarak mümkün olsa dahi çok fazla geriye yatırmamalıyız. Özellikle ekonomi sınıfında zaten dar olan koltuk aralıkları, koltuğumuzu yatırınca arkadaki yolcu için iyice oturulmaz oluyor çünkü.

Gazete okuyorsak, sayfaları yanımızdakinin görüş alanına girecek şekilde açmamalıyız.

Kabin memurları ikram servisi yaparken birden çok şey talep etmemeliyiz. Özellikle yurtiçi uçuşlarda servis yapmak için çok uzun zamanları olmadığını, diğer yolcuların da onlardan hizmet beklediğini unutmamalıyız.

Kabin memuru elbette bize hizmet etmekle görevli ancak onların birer robot olmadığını ve “teşekkür ederim” cümlesini duymak isteyebileceklerini aklımızda tutmalıyız.

Kabin memurlarına, “çocuğum”, “evladım”, “bayan”, “genç”, “arkadaşım” gibi kelimelerle hitap etmemeliyiz; “bakar mısınız” dememiz yeterli.

Topluluk içinde yaptığımız gibi uçakta da başkalarının duyacağı şekilde küfürlü konuşmamalıyız.

Yolculuk boyunca, topluluk içinde bulunduğumuz her yerde yapmamız gerektiği gibi yüksek sesle konuşmamalı, gülmemeli, müzik dinlememeliyiz.

Uçak yolculuğu yapacağınız gün, ağır ve aşırı parfüm sürmekten kaçınmalıyız.

Telefonumuzu uçak moduna almanın yanı sıra oyun vb. oynuyorsak sesini kapatmalı, videoları kulaklıkla dinlemeliyiz.

Uçak park edip de tamamen durmadan yerimizden kalkmamalı, telefonumuzu açmamalıyız.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *