Türkiye’de Mutlaka Görülmesi Gereken Antik Kentler

5 years ago written by

Türkiye’de mutlaka görülmesi gerektiğini düşündüğümüz antik kentleri sizin için hazırladık.

 

1) Bergama Antik Kenti (Pergamon)

İzmir’in 100 km kuzeyinde yer alan ve 8.500 yıllık tarihi geçmişi olan Bergama Antik Kenti (Pergamon), Bilinen tarihin en eski yerleşim yerlerinden biridir. Yapılan araştırmalar sonucunda şehir tarihin Eski Tunç Çağına (milattan önce 3000) kadar tespit edilmiştir.

İon, Hellen, Roma, Bizans dönemlerinin en etkileyici anıtsal eserlerine sahip olan Bergama, Hellenistik dönemin kültür, bilim ve sanat merkezi olarak önem taşıyor. Devrinin sağlık ve şifa merkezi özelliğini taşıyordu. Helenistik Bergama Krallığı’nın da Başkentiydi.

2)Efes Antik Kenti İzmir

Dünyanın 7 harikasından birisi olan Artemis Tapınağı‘nı da içinde barındıran Efes Antik Kenti ülkemizin dünyadaki en meşhur, en çok ziyaretçi alan tarihi yerlerinden birisi.

Antik dünyanın en önemli uygarlık, kültür, bilim ve sanat merkezlerinden biri olan Efes Antik Kenti, İzmir ‘in Selçuk ilçesi sınırlarında yer alıyor. Her yıl ortalama 1,5 milyon kişinin ziyaret ettiği, Efes Antik Kenti’nde kazılar 100 yılı aşkın süredir devam ediyor. Her biri görkemli mimari şaheser olan Celcus Kütüphanesi, Yamaç Evler, Antik Tiyatro, Kral Yolu ve çok sayıda arkeolojik eseri Efes’te ki en çekici yapılar.

Yapılan kazılarda Roma, Bizans, Hitit, Asur, Frig ve Galat dönemlerine ait kalıntılar bulunmuştur.

3) Hattuşa Antik Kenti Çorum

1986 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Hattuşa, Hitit İmparatorluğunun MÖ 17. ve 13.yüzyıllar arasında başkentlik yapmış ve Anadolu’da yüzyıllar boyu çok önemli bir merkez olmuştur.

4) Zeugma Antik Kenti Gaziantep

Büyük İskender’in generallerinden I. Selevkos Nikator tarafından MÖ 300’de kurulmuştur, kentteki Akropolün üzerine kader tanrıçası Thyke’nin bir tapınağı yapılmıştır. Bu tapınak halen toprak altındadır. Zeugma Antik Kenti kendi şehir sikkesi de basmış Roma Kentlerinden biridir. Sikkeler üzerine bir tarafına Thyke tapınağı, diğer tarafına da güçlülüğü simgeleyen Roma Kartalı motifi basılmıştır.

5) Assos Antik Kenti Antalya

Assos (Behramkale), Çanakkale‘nin 87 km. güneyinde yer alan Ayvacık ilçesine bağlı küçük bir köydür. Assos’un en öne çıkan özelliklerinden biri, yöredeki ilk yerleşimin antik çağlara dayanıyor olmasıdır. Bugün, Babakale ve Küçükkuyu arasındaki tüm bölge Assos adıyla bilinmektedir.

6) Çatalhöyük Antik Kenti Konya

Neolitik ve Kalkolitik çağlara ait, MÖ 6000 yıllarında kurulmuş bir kenttir. Dünyanın en eski kentlerinden biri olan Çatalhöyük’te, zamanında 8 binin üzerinde insanın yaşamıştır. Dünya yerleşiminin en eski yapıldığı yerlerden biri olan Çatalhöyük Unesco Dünya Mirası listesinde.

 

 

7) Side Antik Kenti Antalya

Side antik dönemde Pamfilya Bölgesinin en önemli liman kenti idi. Side Antik Kenti Manavgat İlçesi’nin sahil kesiminde bir yarımada üzerinde kurulmuştur. M.Ö. 8 yüzyıla dayanan bir tarihe sahiptir. Nar anlamına gelen “Side” ismini Luviceden almıştır. M.Ö. 7 yy’da tüm Pamfilya Bölgesi ile birlikte Lidya krallığının egemenliğine girmiştir. Bunu Pers ve Büyük İskender egemenlikleri takip etmiştir. M.Ö. 78 yılında Romalı konsül Publius Servilius’un bölgeyi korsanlardan temizlemesi üzerine Side de Pamfilya’nın diğer kentleri gibi Roma İmparatorluğu’na bağlanmıştır.

8) Aizonai Antik Kenti Kütahya

Kentin en önemli yapısı Zeus Tapınağı’dır. M.S. 2.yüzyılın ikinci çeyreğinde, İmparator Hadrian döneminde başlanmıştır. Kütahya‘daki Zeus Tapınağı‘nın en önemli özelliklerinden birisi de altında tonozlarla örtülmüş olan başka bir mekanın bulunmasıdır. Bu olay Anadolu’da Roma döneminde görülen eserlerden farklı bir uygulama olmakla beraber eşine henüz rastlanmamıştır. Zeus Tapınağı‘nın önünde kadın büstü biçiminde akroter bulunmaktadır. Bu durum tapınağın sadece Zeus’a adanmış olmayabileceğini düşündürmektedir. Son dönemde yapılan araştırmalar ise tapınağın hem Zeus‘a hem de Kybele‘ye adanmış olamayacağı yönünde sonuçlar elde edilmiştir. Tapınağın güney kısmında bir odeon bulunmaktadır fakat bu odeon, Bizans döneminde tahrip edilmiştir.üney kısmında, büyük bölümü Bizans döneminde tahrip edilmiş bir odeon bulunmaktadır.5 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Aizonai, Anadolu’nun tarihi ve yapısal açıdan en iyi antik kentlerinden biridir.

9) Hierapolis Antik kenti Denizli

Pergamon Krallığı döneminde kurulmuş olan kentin, ismini Amazonlar kraliçesi Hiera’dan aldığı bilinmektedir. Pamukkale travertenlerine yakın olmasından dolayı turizm açısından da gelişmiş durumdadır. Şifalı suları ve doğal güzellikleriyle ziyaret edilmeyi bekleyen Denizli’nin önemli turistik alanlarından biridir. Denizli şehir merkezinden yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta bulunan antik kent Hierapolis, coğrafi konum olarak ilin kuzey bölgesinde yer alır. Hierapolis Antik Kenti, özellikle sahip olduğu dini yapılar nedeniyle bölgeyi ziyaret eden turistler tarafından büyük bir ilgi görmektedir.

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *