Sinop’ da Gezilecek Yerler

5 years ago written by

Sinop bu ülkenin yalnızca en kuzeyi değil, aynı zamanda gerçekten en harika doğaya sahip şehirlerinden de biri. Sinop’a bir giden, ayakları geri geri dönüyor. Bundan mıdır bilinmez, Sinop nüfusunun da çoğunluğunu göçmenler oluşturuyor. Fiziki coğrafya özellikleri nedeniyle de diğer Karadeniz şehirlerinden ayrılan bu şehirde şehir merkezi dışında bir tane trafik ışığı var ve trafik oldukça rahat! Sinop gezilecek yerler, Sinop’ta gezilecek yerler listemize mutlaka göz atın.

Samsun’a oldukça yakın olan Sinop’a aracınız ile gidiyorsanız Samsun Sinop arası gezilecek yerler listesi yapın ve bu listeye Yakakent ile Alaçam’ı da mutlaka ekleyin. Yakakent sahil itibariyle oldukça güzel bir Ege beldesi gibi, Alaçam‘da ise kendin pişir kendin ye yapın. Onun haricinde Geyikkoşan‘a gidebilirsiniz.

Sinop’ta ne yenir derseniz eğer; mantı yemeden gelmeyin! Sinop’ta kalacak yer arıyorsanız merkezde kime sorsanız bilgi alabilirsiniz zaten. Gerze‘yi de es geçmeyin.

1. İnceburun Feneri
Türkiye’nin en kuzeyinde duracaksanız, İnceburun Feneri‘ne ulaşmanız gerekiyor. Uçsuz gözüken o Karadeniz’in büyüsüne kapılmanız da an meselesidir.

2. Sinop Kalesi
İlk olarak MÖ VIII. yüzyılda Sinop’a yerleşip koloni kuran göçmenler tarafından yapıldığı düşünülüyor. MÖ VII. yüzyılda Kimmer saldırılarıyla yıkılan kale surlarının Pontus döneminde onarımı yapılmış ve kale bugünkü sınırlarına genişletilmiş. Romalılar ve Bizanslılar döneminde de devamlı onarım gören kale, 1214 ve 1261 yıllarında Selçukluların eline geçmiş. Bu dönemde yeniden onarılan kalenin savunmasını güçlendirmek amacıyla bir iç kale oluşturulmuş.

3. Hamsilos Koyu

Türkiye’de pek çok yer, köy, koy, yayla gördüm ancak Hamsilos’ta gördüğüm huzuru çok az yerde gördüm… Şimdilerde “Nükleer Santral” projesiyle bu muhteşem manzara katledilmek isteniyor.

4. İnaltı Mağarası

İnaltı Mağarası 2008 yılında keşfedildi ve o zamandan beri dünyanın her yerinden ziyaretçilere kapısı açık. Astım hastalığı ile çeşitli hastalıklara iyi geldiği belirtilen ve 3.5 kilometresine kadar gidilebilen İnaltı Mağarası`ndaki oldukça serin hava ve ilginç oluşumlar gidenleri kendine hayran bırakıyor.

5. Erfelek Tatlıca Şelaleleri

Erfelek’in dünyada eşi benzeri bulunmadığını söyleyelim! Çünkü irili ufaklı tam 28 adet şelalenin birleşiminden oluşuyor.Kuş sesleri ve yürümesi cesaret isteyen merdivenleri ile özel ve farklı bir gün geçirebilirsiniz.

6. Balatlar Kilisesi

Balatlar Kilisesi’nin 7. yüzyılda Bizanslılar tarafından kilise olarak, Roma çağında ise tiyatro ya da hamam olarak kullanıldığı düşünülüyor. Üç kısmından oluşan fresklerin bir bölümü duruyor.

7. Alaaddin Camii

Selçuklu Sultanı Alâeddin Keykubat tarafından yaptırılmış bu caminin, Selçuklu Devleti’nin 1214 yılında Sinop’u fethinden hemen sonra yapılmış olduğu sanılıyor.

8. Boyabat Kalesi

Türkiye’deki -bence- en görkemli yapılardan biri… Boyabat ilçesinin bulunduğu Gökırmak Vadisi’nde, karşılıklı sarp iki kayalık tepeden biri üzerinde kurulu. Kale, kayaların doğal yapısına uygun şekilde inşa edilmiş. Uzaktan görüntüsüyle sizi büyülüyor.

9. Sinop Cezaevi
Sinop dediğinde akla gelen ilk yerlerden biri olan, maalesef ki işkenceleriyle aklımıza kazınmış Sinop Cezaevi’ne gitmek içinizi acıtabilir.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *