Şanlıurfa Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Şanlıurfa, peygamberler şehri olması, misafirperver bir halka sahip oluşu, medeniyetlere ev sahipliği yapmış olması ve lezzetli mutfağı ile ülkemizde gezilip görülmesi gereken en önemli yerlerden birisi.

Urfa’da görülmesi gereken tarihi, mimari ve doğal güzellikler ile görülecek en güzel yerlerden oluşan Urfa gezilecek yerler listesi.

Göbekli Tepe

Şu ana kadar bulunmuş en eski tapınağın bulunduğu tepe, piramitlerinden dahi 6000 yıl kadar önce inşa edilmiştir. Tarihin en eski taş resimleri de ayrıca bu tepede bulunmuştur.Urfa şehrinde tarla sürerken bulunan Göbeklitepe, 1995 tarihinden bu yana kazı çalışmaları devam etmektedir. Dünyanın en büyük ibadet yeri, en eski ve ilk tapınağı olarak bilinen Göbeklitepe, Milattan Önce 10.000 tarihinde yapıldığı ön görülmektedir. İçerisinde 20 tapınak tespit edilse de sadece 19 yılda 6 tanesi gün yüzüne çıkartılabilmiştir. Ayrıca Göbeklitepe 2011 tarihinden bu yana UNESCO Dünya Miras Listesi’nde de yer alan önemli bir tarihi eserdir.

Urfa Kalesi

Urfa’ya tepeden bakan kalenin tarih öncesi çağlarda yapılan tapınakların üzerine inşa edildiği düşünülüyor. Bugünkü görünümünü ise 800’lü yıllardan kalma.

Şanlıurfa Müzesi

1969 yılında ziyarete açılan müzede özellikle Harran bölgesi olmak üzere Urfa genelinde yapılan kazılardan çıkan eserler sergilenmekte. Maalesef çok büyük ilgi görmese de Dünya’da kazılardan çıkarılan en eski tarihli taş eserler bu müzede yer almakta.

Hz. Eyüp Mağarası

Eyüp Peygamber’in hastalığı nedeniyle yıllarca çile ve ızdırap çektiği mağara olduğu ve ayrıca mağaradaki suyun da bir çok hastalığa iyi geldiği düşünülmektedir.

Balıklı Göl

Şanlıurfa gezilecek yerler listemizin ilk sırasında Balıklı Göl bulunuyor.Rivayete göre Hz. İbrahim’in Nemrut tarafından ateşe atılması ile ateş suya, odunlar da birer balığa dönüşür ve bu suyla odunların Urfa’daki bu göl olduğuna inanılır. Bu nedenle göl ve balıklar kutsal sayılır ve kesinlikle yenmez, zarar verilmez.

Rivayete göre Bu coğrafyada Nemrut isimli bir kral tüm halkına zulüm etmektedir. Tam da bu dönemde Nemrut’un büyücüsü Nemrut’a gelerek, “bu sene doğacak bir çocuk senin hükümdarlığına son verecek” der. Bunun üzerine Nemrut o sene doğan bütün çocukları öldürür, ancak birisi hariç; Hz. İbrahim.

Hz. İbrahim büyüdükten sonra Nemrut ve putlara karşı bir mücadeleye girişir ve sonunca cezalandırılmak üzere bir mancınığa gerilir, büyük bir ateşte yakılmak üzere fırlatılır. Bunun üzerine Kuran-ı Kerim’de, Enbiya Suresi’nde yazan şekli ile Allah-u Teala ateşe; “Ey ateş! İbrahim’e karşı serin ve zararsız ol” diye buyurur ve ateş suya, odunlar da balıklara dönüşür. O günden bu güne dek de göl ve balıklara zarar verilmez, göl büyük bir saygı çerçevesinde ziyaret edilir.

Hz. İbrahim Mağarası

Hz. İbrahim’in bu mağarada doğduğuna ve 7 yaşına kadar burada yaşadığına, aynı zamanda da buradaki suyun bir çok hastalığa şifa olduğuna inanılması ile her gün binlerce ziyaret almaktadır. Ziyaret edecek olanların bu nedenle günün erken saatlerinde gitmelerinde yarar vardır.

Gümrük Hanı

Gezerken biraz nefes alıp dinlenmek ve Urfa’nın meşhur kahvesi Mırra’nın tadına bakmak için Gümrük Han’a uğranabilir. Han’ın ortasından geçen kanallarda yüzen balıklara kimsenin dokunmadığını görmek, kahvenin tadı, fiyatların ucuzluğu ve domino oynayan emekliler sizi bir hayli şaşırtacaktır.

Harran Ovası

Harran, Şanlıurfa gezilecek yerler listemizde bulunuyor.

Hz. Adem’in cennetten kovulduktan sonra Dünya’ya geldiği yer olarak bilinen Harran; kalesi, evleri, Anadolu’da kurulan ilk üniversiteye sahip olması ile Urfa gezisinde kesinlikle en az 1 günün ayrılması gereken adreslerden birisi.

Halfeti

Birecik Barajı’nın suları altında kalan Urfa İlçesi. Tekne ile ilçeye ulaşıp sular altında kalıp sessizliğe bürünen ilçeye çökmüş sessizliğe şahit olabilir, kalıntılar arasında yürüyebilir, su altında kalmış caminin çatısında yürüyebilirsiniz.

Halil-ür Rahman Camii

1200’lü yıllarda Eyyübiler tarafından yaptırılan caminin külliyesinin Hz. İbrahim’in ateşe atıldığı yer olduğuna inanılmaktadır.

Balıklı Göl ile yan yana olması sebebi ile Balıklı Göl ziyareti esnasında es geçilmemesi gereken yerlerden birisidir.

Kuvvetli rivayetlere göre, şehir Semud kavminin meşhur hükümdarı Ruhha tarafından kurulmuş ve şehre bunun adına izafeden Rehha denmiştir. Türkler bu bölgeyi fethedince şehre “Uruha” demişlerdir. Zamanla bu kelime Urfa şekline dönüşmüştür. Eski Tarih ve dini kitaplarda ve bu arada İncil’de geçen Ur şehrinin Urfa olduğu söylenir. Ur, eski Altay Türk dilinde etrafı hendekle çevrili şehir, demektir. 1649 Kasım’ında Urfa’ya gelen Evliya Çelebi Seyahatname isimli eserinde “Urfa” hazret-i Nuh tufanından sonra yapılan şehirlerden biridir. Semud kavminden Ruha isimli bir hükümdarın eseridir.” demektedir.

 

1919 yılında, önce İngilizlerin, daha sonra Fransızların işgaline uğrayan Urfa, 11 Nisan 1920’de Urfalı milisler tarafından işgalden kurtarılmış; Urfa milletvekili Osman Doğan ve 17 arkadaşının, Kurtuluş Savaşında gösterdiği kahramanlıktan dolayı Urfa ili adının “Şanlıurfa” olarak değiştirilmesine ilişkin kanun teklifi TBMM tarafından 6 Aralık 1984 tarihinde kabul edilerek kanunlaşmıştır.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *