Prag İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Çek Cumhuriyeti’nin başkenti Prag, sadece ülkenin değil dünyanın en önemli turizm merkezlerindendir. Yaklaşık 1,5 milyon nüfuslu Prag, tam bir Ortaçağ kentidir. Ortaçağa tanıklık etmiş birçok şehirden farkı ise, o döneme ait kalıntıların hala işlevsel bir şekilde sanat ve estetikle kullanılıyor olmasıdır. Şehirde birçok yapı UNESCO tarafından koruma altındadır. Görülmesi gereken yerler, sosyal hayat ve yeme içme açısından son derece zengindir.

Prag’a Ne Zaman Gidilir?

Dört mevsim gidilebilir ama Prag’ a gitmek için en keyifli zamanlar bahar ve sonbahar mevsimi olduğunu düşünüyoruz. Yazın çoğu günler bunaltıcı sıcaklar olduğu için gezmek gün içinde biraz zor olabilir. Mayıs ayı Prag‘a seyahat etmek için daha uygundur. Bu yüzden tavsiyemiz yaz ayları dışında yanınıza mutlaka yedek bir ceket almanız olacak. Ayrıca kışın gerçekten çok soğuk olduğunu bilmenizde fayda var. Kışın ise Prag’a gitmek için en büyük sebebiniz sadece Noel pazarı olabilir çünkü Avrupa’nın en güzel, en canlı Noel pazarlarından biri Prag’da kuruluyor.

Prag’da Şehir İçi Ulaşım 

Merkezde ulaşım için 1 veya 3 günlük kartlardan alabilirsiniz. Tabi eğer kalacağınız yer merkezi bir konumdaysa ve yürüyerek gezmeyi düşünüyorsanız günlük ulaşım bileti almanıza çok da gerek yok. Belki bazı uzak noktalar için toplu taşıma kullanmanız gerekebilir, onlar içinde kısa süreli ulaşım kartları alabilirsiniz. Toplu taşıma için sadece bileti almanız yetmeyecek aman dikkat. Sarı kutular gördüğünüzde biletinizi onun içine koyup onaylatmayı unutmayın.

Prag gezilecek yerler

 Old Town Meydanı: Prag’da gezilecek yerlerin başında Old Town Meydanı geliyor. UNESCO tarafında dünya kültür mirası listesine alınan bu meydan başlı başına görülüp gezilmesi gereken bir yer olmakla birlikte Astronomik Saat Kulesi, Tyn Katedrali ve St. Nicholas kilisesi gibi önemli yapıları da bünyesinde barındırır.

 

Karl Köprüsü: Dünyanın en eski taş köprüsü olma özelliği taşıyan Karl Köprüsü, yine Prag’ın gezilecek yerleri listesinde başı çeker. Hem tarihsel önemi hem de romantik atmosferiyle turistlerin en çok uğradığı yerlerden olan bu köprü, Vltava Nehri üzerinde öyle güzel manzaralar sunar ki, sokak sanatçılarının da sağladığı müthiş atmosfer ile hazırlıksız evlilik tekliflerinin dünya üzerindeki en bilinen adreslerindendir.

Astronomik Saat: En az Karl Köprüsü kadar önemli bir geçmişe sahip olan Astronomik Saat’in en önemli özelliği dünya üzerinde hala çalışmakta olan eski saat olmasıdır. Oldukça ilginç bir hikayeye sahip bu saat ayrıca her saat başı tekrarlayan animasyonuyla turistlerin görmeden geçmedikleri bir eserdir.

Prag Kalesi: Dünyanın en eski ve en ihtişamlı kalelerinden biri olan Prag Kalesi, Old Town Meydanı gibi görülmesi gereken birçok yapıyı bünyesinde barındır. Cumhurbaşkanlığı köşkünün de içinde bulunduğu bu tarihi yapı şehir içinde bir şehir gibidir ve dünyanın en güzel şehirlerinden biri olan Prag’a tepeden bakabilmenin tek yoludur.

Dans Eden Ev: Yapım ve inşa süreci yoğun tartışmalara tanık olsa da, tamamlandıktan sonra Prag’ın en önemli simgelerinden biri olmayı başarmış Dans Eden Ev, Ortaçağ’ın gotik ve barok mimarisiyle ünlü Prag 1. Bölgede bulunan tek modern yapıdır. Dans eden iki çifti andıran bu yapının üst katında mükemmel nehir ve Prag Kalesi manzarasına sahip bir Fransız restoranı bulunur.

 

Wenceslas Meydanı: Prag’ın Old Town’dan sonra en önemli meydanı olarak tanımlayabilir. Birçok tarihi olaya ev sahipliği yapması nedeniyle ünlü olan bu meydan UNESCO tarafından koruma altına alınmıştır. Çekoslovakya’da komünizmin bitmesi bu meydanda yapılan gösterilerle anılmaktadır. Prag’ın önemli simgelerinden biri olan Ulusal Müze de bu meydanda yer almaktadır.

Ulusal Müze: Wenceslas Meydanı’nda bulunan müze, Prag’da mutlaka gezilmesi gereken müzelerdendir. Doğa, tarih ve sanat gibi birçok alanda 14 milyon civarı eserin sergilendiği müze bünyesinde birçok alt müze barındırmaktadır. Müzenin ön kısmında ışıklandırılmış bir Vaclav Havel görseli bulunmaktadır.

Terezin Kampı: Prag’a yaklaşık 1 saatlik mesafede bulunan Nazi toplama kampıdır. 2. Dünya savaşı boyunca yoğun bir şeklide kullanılmış olan kampın içinde, Alman ordularının kaçabilmesi için yapılmış oldukça uzun bir tünel, binlerce anıt mezar ve krematoryum bulunmaktadır.

Prag Hayvanat Bahçesi:  1931’de açılan muhteşem Prag Hayvanat Bahçesi şehirde görülmesi gereken yerlerin başlarında gelmesinden öte ününü dünyanın en iyi 10 hayvan parkı arasından olmasından alıyor. 57 hektarlık arazi özellikle çocukla seyahat edenler için eğlenceli bir gezinti imkanı sağlıyor. Bazıları nesli tükenmekte olan 700 farklı türde toplam 4 bin 800’den fazla hayvana ev sahipliği yapan hayvanat bahçesi tehlike altındaki yerel Przewalski atlarını da korumasıyla biliniyor.

 

Prag’da ne yenir?

Prag, yemekler konusunda tipik bir Avrupa kenti olduğu için yemekler de yine daha çok Avrupa damak tadına hitap ediyor. Yalnız bu durum Prag’a gittiğinizde yemek sıkıntısı yaşayacağınız anlamına gelmiyor. Her düzeye hitap eden çok sayıdaki restoranda, dilediğiniz ülkenin mutfağını bulabilir, sanki Roma’daymış gibi en iyi pizzayı ve sanki Viyana’daymış gibi en lezzetli şnitzeli yiyebilirsiniz. Özellikle yeni lezzetler keşfetme konusunda kurallarınız yoksa Prag’ın sizin için bir yemek cenneti olduğunu söyleyebiliriz. Çekler yemeğin yanında genelde bira tüketiyor. Dünyanın en kaliteli biralarına sahip olmaları böyle bir alışkanlık gelişmesinde etkili olmuş. Bira dışında tüketilen içecekler ise genellikle şarap ve soda. Bazı restoranların kendi birasını ürettiğini görmeniz mümkün. Günümüzde Çek halkının en çok tükettiği geleneksel yemekleri şöyle sıralayabiliriz:

Kızarmış Ördek: Bugün Prag’da hem Çek halkının hem de turistlerin oldukça yoğun ilgi gösterdiği tatlardan biri kızarmış ördek. Genelde yarım ya da çeyrek olarak servis edilen ördek, Prag’a geldiğinizde mutlaka denemeniz gerekenlerden.

Tavşan: Tütsülenmiş dana eti ve sarımsak ile pişirilmiş tavşan bacağının ıspanak ile servis edildiği yemektir.

Kaz Bacağı: kızartılmış kaz bacağının, lahana salatası ve zeytinyağı ile servis edildiği yemek.

Prag’da alışveriş

Prag’dan dünyaca ünlü markaların Türkiye pazarına girmeyen kış koleksiyonlarını alabilirsiniz. Kaliteli tekstil ürünlerini ve birbirinden ünlü markaların mağazalarını Parizska Caddesi’nde bulabilirsiniz. bu cadde Ünlü Old Town Meydanı’nın hemen yanında yer alıyor. Ayrıca Wenceslas Meydanı ve civarı da alışveriş yapabileceğiniz bölgelerden biri. Bu bölgede tekstil ürünlerinden çok antika ve hediyelik eşya gibi ürünleri bulabilirsiniz. Prag’dan alınabilecek en değerli eşyanın, 14. Yüzyıldan beri geleneksel olarak yapımına devam edilen Bohemya kristalleri olduğunu söyleyebiliriz. Birçok mağazada bu kristalleri bulmak mümkün. Prag’dan alınabilecek bir başka özgün eşya ise Granat taşı. Dünyada sadece bu bölgeden çıkarılabilen Granat taşlarını alırken dikkat edilmesi gereken şey, taşın pirinç tanesinin yarısından büyük olmaması.

Prag’da sosyal hayat

Prag, gündüzleri sessiz bir hale bürünürken geceleri ise tam tersi bir hayat yaşanmaktadır. Geceleri şehrin en hareketli saatleri yaşanır. Gece kulüpleri, barlar ve diğer eğlence mekanları oldukça kalabalıktır. Şehrin cazibe noktaları halindedir. Eğlence mekanları genel olarak Old City’de yer alıyor. Geceleri birden fazla mekanı ziyaret edebilirsiniz. Özellikle her mekan ya da bar kendine özgü dekorlarıyla özel müşteri kitlesi yaratabiliyor. Gecenin saat kaçı olursa olsun güvenli bir şekilde otelinize dönebilirsiniz. İşte Prag’da gidebileceğiniz eğlence ve güvenin bir arada bulunduğu mekanlar şu şekilde:

La Bodeguita del Medio: Burası küçük bir Küba. Mekanda sakin başlayan eğlence, yüksek ritimli Latin danslarıyla hareketleniyor.

Coco: La Bodeguita del Medio’nun hemen karşısında bulunan bu mekan, Çek sosyetesinin en çok tercih ettiği mekanlardan. Fiyatlar bir Çek vatandaşı için biraz yüksek sayılabilirken, bizler için oldukça ucuz.

James Dean: Burası için Prag’ın en ünlü Amerikan klübü diyebiliriz. Garsonların kıyafetlerinden oturma düzenine kadar her şeyin Amerikan pub kültürüne uygun olduğu bu mekan iki kattan oluşuyor.

Bombay: Burada Prag’ın birbirinden farklı kokteyl içkilerini bulabilirsiniz.

Karlovy Lazne: Charles Köprüsü’nün yanı başında bulunan bu mekan, Orta Avrupa’nın en büyük eğlence merkezidir. 5 kattan oluşan bu mekanın her katı doludur.

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *