Norveç Rehberi

5 years ago written by

Norveç, başkenti Oslo olan ve yaklaşık 4,5 milyonluk nüfusa sahip bir iskandinav ülkesidir.  Balıkçılık sektöründe zirvede olmasının yanı sıra,  petrol rezervlerinin zenginliğiyle de dikkat çeken ülke, İsveç, Finlandiya ve Rusya gibi ülkelerle komşudur.  Anayasal Monarşi ile yönetilen bu Kuzey Avrupa ülkesinin kıyıları binlerce fiyordla çizilmektedir.

Korkusuz denizciler olarak bilinen Vikingler’in ve meşhur Ren Geyiği avcılarının anavatanı olan Norveç, yılın 6 ayını gündüz, 6 ayını gece (kuzeyinde 2 ay gece, 2 ay gündüz) şeklinde geçirerek  turistlerin dikkatini çekmeyi başarıyor.  Aynı zamanda, muazzam geceyarısı güneşini görebileceğiniz tek ülkedir burası.  Kışın dinmeyen karları, yazın ise batmayan güneşi ile eşsiz bir huzur ortamı sağlamasının yanında, geniş yeşil alanları, nehirleri, fiyordları ve bir de bisiklet sürmeye elverişli yolları var tabii.

Tarihinin büyük bir çoğunluğunu oluşturan Vikingler’e ait gemilerin sergilendiği açık hava müzesi ziyaret edilmesi gereken yerlerin başında geliyor. Görkemli dağları ve dünyaca ünlü fiyordları ve tablo gibi ince ince işlenmiş modern şehirleri ile Norveç dünyanın en güzel ülkelerinden biridir.

 

Alesund

Norveç’in batı kıyılarında yer alan Alesund, kuzeybatı fiyordlarına ve Alp Dağlarına açılan kapıdır. 1904 yılındaki büyük yangınla büyük bir kısmı yok olan şehir o zamanların mimari tarzı olan taş ve ateş tuğla ile yeniden inşa edilmiştir. Alesund’da şu anda göreceğiniz mimari o yıllardan mirastır.  Fjellstua dağına yürüyerek çıkmalısınız, manzara görülmeye değer. En tepede hem Alesund’u hem de yakınındaki adaları kusursuz bir şekilde görebilirsiniz.

 

Tromso

Norveç’in kuzeyindeki en büyük şehirdir Tromso. 18.yy.’dan kalma ahşap evleri ve onu çevreleyen doğası ile meşhurdur. Şehrin büyük bir bölümü Tromsova adası üzerinde konumlanmıştır ve ziyaretçiler bu adada müzeleri ve huş ağacı ormanlarını gezebilirler.

Eğer Tromso’yu ve çevresindeki fiyordları kuşbakışı görmek isterseniz Storsteinen dağına giden teleferiğe binebilirsiniz. Polaria ve Polar Museum kesinlikle görmeniz gereken yerler. Tromso aynı zamanda dünyada Kuzey Işıkları’nın en iyi izlendiği nokta.

Trondheim

Kuzeydeki şehir Trondheim’da herkes için özel bir şeyler var. Norveç’in üçüncü büyük şehri. Vikingler’e başkentlik yapmış ve Orta Çağ’da da dini merkez haline gelmiş. Norveç’in tarihini öğrenmek ve geçmişe uzanmak istiyorsanız Trondheim’da zaman geçirmeniz lazım. Sverresborg kalesinden, Nidaros Katedrali’ne kadar görülecek bir çok kültür mirası var bu şehirde.

 

Jotunheimen Milli Parkı

Jotunheimen, Norveç’in en önemli milli parlarından biridir. Ülkenin güney merkezi bölgesinde bulunan park, Norveç’in en yüksek 29 tepesini de sınırları içinde toplar. Norveç’in en büyük akarsuyu olan 275 metre yükseklikteki Vettisfossen de Jotunheimen Milli Parkı içerisindedir. Dağlardaki küçük konaklama birimleri ve patika işaret – uyarıları ile trekking için mükemmel bir yerdir. Her yaştan insanın outdoor sporlarını yapabileceği imkanlara sahiptir.

 

Svalbard

Svalbard Kuzey Buz Denizi, Barents Denizi, Grönland ve Norveç Denizi arasında yer alan bir takım adadır. Adalar 1920 yılından beri Norveç yönetimindedir. Svalbard’ın nüfusu 3000 civarındadır ve dünyanın en kuzeydeki yerleşim yeri olarak bilinir. İnsan eli değmemiş buzullar, kutup ayıları, kutup tilkileri ile çok zengin bir vahşi hayata sahiptir.

 

Oslo

Norveç’in başkenti ve en kalabalık yerleşim birimidir Oslo. Bu kuzey şehri son derece modern, sakin ve özgüvenlidir. Oslo fiyordları’nı kucaklayan şehrin 1/3’ü fiyordlardan, 2/3 ormanlardan, parklardan ve yeşil alanlardan oluşur. Oslo’da 50 müze bulunur. Munch Müzesi bunlardan biridir. Ünlü The Scream’i de burada görebilirsiniz.

Stavanger

Norveç’in güneybatısında yer alan Stavanger, Norveç’teki birkaç plajdan biridir.

Yaz aylarında oldukça popüler bir yerdir. Şehrin limanı cruise gemilerinin demirlediği noktalardan biridir. Stavanger Katedrali sizi 18.yy.’la götürecek.

 

Lofoten Adaları

Norveç’in en popüler ve gezilesi yerlerindendir Lofotenen Adaları, Norveç’in kuzey kemsinde bulunan ada grubudur ve kartpostallarda gördüğünüz güzellikte balıkçı kasabaları vardır. Burada bulunan Gulf Stream nedeni ile oldukça yumuşak bir havası vardır ama hava çok sık ve aniden değişebiliyor.

 

Bergen

Norveç’in ikinci büyük şehri olan Bergen, orta çağlardan günümüze kadar en önemli batı limanı olma özelliğini koruyor. 15. Yy.’dan kalma limanı halen aktif olmakla beraber görülmeye değer bir tarihi eserdir aynı zamanda. Bergen, fiyord turlarının başlangıç noktasıdır ancak bu güzel şehir de zaman geçirilmeye değer.

Batı Fiyordları

Norveç, fiyordları ile dünyaca meşhurdur. Fiyord, denizin kara parçasının içine doğru girmesi ile oluşan oyuklardır. Bazıları geniş, bazıları ise oldukça dardır. Norveç’te bunu özel kılan ise ülkenin denizle buluştuğu hemen her yerde bu fiyordlardan bolca olması ve bakir kalmasıdır. Norveç’te en ünlü ve en çok ziyaret edilenleri ise Batı Fiyord’larıdır.

Eğer Norveç’te fiyord görmek istiyorsanız, Batı Fiyordları’ndan başlayabilirsiniz.

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *