New York Gezi Rehberi: Genel Bilgiler

5 years ago written by

Los Angeles ile birlikte Amerikan ekonomisinin en güçlü 2 kentinden birisi olan Newyork, tarihinin ilk dönemlerinden itibaren sahip olduğu etnik çeşitlilik sayesinde günümüzde turistik açıdan görülmesi gereken bir kent haline gelmiş.

Nüfus: Amerika Birleşik Devletlerini ’nin en yüksek nüfus yoğunluğuna sahip kentinde 8,5 milyon insan yaşıyor.

Din: Kentin %59’u Hıristiyan. En fazla mensuba sahip diğer dinlerse Musevilik ve İslam.

Resmi Dil: Resmi olarak konuşulan dil İngilizce. Ancak etnik çeşitlilik sayesinde İspanyolca, Çince gibi yabancı dilleri konuşan toplulukları rahatlıkla görebilirsiniz.

İklim: Kentte nemli subtropikal iklim koşulları hüküm sürüyor. Bu nedenle bu güzel şehre 4 mevsimde de seyahat edebilirsiniz.

Yüz Ölçümü: Mega kent 1,213 km²’lik alana sahip.

Coğrafya: Amerika’nın doğu kıyısındaki aynı adlı eyaletin merkezi konumundaki New York, Hudson Nehri’nin Atlas Okyanusu’na döküldüğü alan üzerine kurulmuş.

Ekonomi: İş ve ticaret alanlarında uluslar arası bir merkez konumundaki kent; Wall Street, Silikon Vadisi gibi bölgelerinin sahip olduğu iş hacmi ve turizm, medya, eğlence sektörleri sayesinde Amerika Birleşik Devletleri’nin en zengin 2 metropolünden birisi olarak anılıyor.

Para Birimi: Amerika Birleşik Devleti’nin resmi para birimi olan dolar kullanılıyor.

Saat Farkı: Ülkemize göre 7 saat geride.

Vize: Pasaport türü ne olursa olsun kente seyahat için vize isteniyor.

Tarih: Yazılı kayıtlara göre New York’a ilk olarak 1524’te Fransa adına keşifler yapan Giovanni de Verrazzano ayak basmış. Bu dönemin ardından Avrupalı kâşiflerin sıkça ziyaret ettiği kentin ilk yerleşimcileri ise 1624’ten itibaren Hollandalılar olmuş.

Savaşın ardından İngilizler’in ele geçirdiği New York, Birleşik Devletler’in kurulmasını takip eden yıllarda bir dönem başkent olarak kullanıldıktan sonra 1900’lerin başındaki Avrupalı göçmen akımıyla hızlı bir gelişim sürecine girmiş.

Tarih:

Yazılı kayıtlara göre New York’a ilk olarak 1524’te Fransa adına keşifler yapan Giovanni de Verrazzano ayak basmış. Bu dönemin ardından Avrupalı kâşiflerin sıkça ziyaret ettiği kentin ilk yerleşimcileri ise 1624’ten itibaren Hollandalılar olmuş.

Savaşın ardından İngilizler’in ele geçirdiği New York, Birleşik Devletler’in kurulmasını takip eden yıllarda bir dönem başkent olarak kullanıldıktan sonra 1900’lerin başındaki Avrupalı göçmen akımıyla hızlı bir gelişim sürecine girmiş.

New York’ta Ulaşım

Metro ve otobüs hatlarına ek olarak çok sayıda taksi sayesinde New York’ta ulaşım sistemi oldukça gelişmiş durumda. Ancak yoğunluk nedeniyle kentin Manhattan gibi kalabalık bölgelerinde trafik günün belirli saatlerinde içinden çıkılmaz bir hale gelebiliyor.

Bu nedenle gideceğiniz yer yakınsa yürüyerek ulaşımı tercih edebilirsiniz. Gideceğiniz yer uzaksa metroyu, şehir dışındaysa treni, trafiğin nispeten az olduğu bölgelerdeyse otobüsü kullanabilirsiniz.

Şehirdeki en hızlı ve gelişmiş toplu ulaşım ağını metro oluşturuyor. Metro ile şehir içinde seyahat etmenin getirdiği en büyük avantaj trafik ile uğraşmadan, dilediğiniz yere zamandan tasarruf ederek ulaşmanızı sağlaması. Kapsamlı bir ağa sahip metroda kaybolmamak için harita edinmenizde fayda var.

New York’ta bir diğer gelişmiş ulaşım ağını ise otobüsler oluşturuyor. 24 saat kesintisiz ulaşım imkanı sağlayan bu araçları metro istasyonlarına uzaktaysanız tercih edebilirsiniz.

Trafiği sorun etmeyenler için uygun bir seyahat aracı olan taksilerde sarı renkli, kaputunda madalyonu olan ve çatısında numarasının yazılı olduğu tabela taşıyan araçları tercih etmenizde fayda var. Ancak gündüz ve gece olmak üzere 2 tarifeyle çalışan taksilerin bir kısmı 3 kişiden fazlasını almıyor.

Kentin gelişmiş toplu taşıma sisteminde avantajlı fiyatlarla yolculuk yapmak için New York Pass veya Metro Card edinmenizi tavsiye ederiz.

 

New York’ ta Yeme İçme

Yeni lezzetler denemeyi seven veya ödüllü şeflerin hazırladığı yemekleri tüketmekten hoşlanan gastronomi meraklıları için New York, mutlaka ziyaret edilmesi gereken bir şehir. Çünkü bu şehirde dünyanın önde gelen mutfak kültürlerine ait yemekleri menülerinde barındıran çok sayıda restoran faaliyet gösteriyor. Kendi mutfak kültüründen vazgeçemeyenler içinse New York’ta azımsanmayacak kadar çok Türk Restoranı bulunuyor.

Fast food kültürünün gelişmiş olduğu kentlerden birisi olan New York’ta öncelikli olarak pizza, bagelhot dog, mısırlı börek, istiridye çorbası gibi yerel lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Canınız tatlı bir şeyler istediğinde ise kentin merkezi noktalarından yaygın olan pastanelerden bir dilim cheesecake veya önce görünümü ardından lezzetiyle bağımlılık yaratan birkaç tane cupcake satın alabilirsiniz.

Pizza yemek için Grimaldi’s Pizza’yı, hamburger ve milksake seviyorsanız Shake Shack şubelerini, bir New York klasiği olan Falafel’i yerinde yemek için Taim Falafel’i deneyebilirsiniz.

Self servis hizmet veren dükkânlar dışında New York’ta yemek yediğiniz restoranlarda, gelen hesabın %10’u ila %20 arasında bahşiş bırakmanız bekleniyor. Kimi yerlerde bu bedel gelen ücrete dâhil edilebiliyor.

New York’ ta Gezilecek Yerler

New York gezi rehberi yazımızın en önemli bölümü gezilecek yerler. Dünyanın en hareketli metropollerinden birisi olan New York; önemli olayları temsil eden anıtları, zengin içerikli müzeleri, ihtişamlı gökdelenleri ve alışveriş bölgeleri sayesinde her yıl 40 milyondan fazla gezgini ağırlıyor.

Gezi listenizin başında kentin kalbi sayılan Times Meydanı’na yer verebilirsiniz. Bu meydanı dolaştıktan sonra şehrin simgesi haline gelmiş Empire State ve Rockefeller binalarını ziyaret edip, üst katlarındaki gözlem teraslarından New York’un eşsiz manzarasını izleyebilirsiniz. Mimariye düşkünseniz listenize ekleyebileceğiniz diğer mekânlar ise Brooklyn Köprüsü ve Grand Central Terminali.

New York’ta Alışveriş

Alışveriş tutkunları için Soho ve 5. Cadde, sanat tutkunları içinse Solomon R. Guggenheimve Metropolitan Sanat müzeleri görülmesi gereken yerler. Kentin gelişiminde önemli katkıları olan toplulukların yaşayışlarını ve kültürlerini Chinatownİtalyan Mahallesi gibi bölgeleri ziyaret ederek öğrenebilirsiniz.

Şehirde büyük alışveriş merkezlerinden butik mağazalara, sokak satıcılarından uygun fiyatlı hediyelik eşya dükkânlarına kadar oldukça fazla seçenek sizleri bekliyor.

Hemen hemen her bölgesinde alışveriş olanakları bulunmakla birlikte New York’ta alışveriş denildiğinde akla ilk gelen yerler Soho5. CaddeOrchard ve Madison oluyor. Eğer seyahat tarihinizi bu bölgelerde düzenlenen indirim günlerine denk getirebilirseniz, başta elektronik olmak üzere pek çok kategoride satışa sunulan ürünlere uygun fiyatlarla sahip olabilirsiniz.

Alışveriş konusunda öncelik verebileceğiniz mekânlar ise 10 katında çeşitli kategorilerden binlerce eşyanın bulunduğu Macy’s, 1.000 m²’lik alana kurulu 5. Cadde’deki Apple Mağazası, ünlü tasarımcıların ürünlerini satıldığı Century 21. Bütçeniz kısıtlıysa Williamsburg’daki Bedford Caddesi’ne, eski eşyalar düşkünseniz Brooklyn Bit Pazarı’na zaman ayırabilirsiniz.

 

New York’ta Nerede Kalınır?

Gezilecek yerlere yakınlığı ve kentin sosyal yaşam olanaklarının merkezinde yer alması nedeniyle New York’ta nerede kalınır sorusu için en doğru yanıt birçok deneyimli gezgine göre Manhattan Bölgesi. Manhattan’ın özellikle Times Meydanı’na doğru olan bölümünde yoğunlaşmış oteller, her zevke ve bütçeye hitap etmeleri bir yana toplu ulaşıma da çok yakınlar.

Pod 51, Radisson Martinique on Broadway, InterContinental New York Times Square gibi hizmet kalitesi yüksek bölge otellerinde lezzetli bir sabah kahvaltısıyla güne başladıktan sonra Empire State Binası ve Central Park gibi ikonik alanlara yürüyerek ulaşabilirsiniz.

 

 

 

 

 

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *