Mısır’da Görülmesi Gereken Yerler

5 years ago written by

Mısır, Ortadoğu‘nun en büyük ülkelerinden biridir. Birçok uygarlığın geçiş noktası olmuştur. Nüfusunun büyük bir bölümü Müslüman’dır. Dünya’nın yedi harikasından biri olarak gösterilen Piramitlere sahiptir. Başkenti Kahire‘dir.90 Milyon nüfusa sahiptir. Resmi dili Arapça ve Mısırca‘dır. Para birimi Mısır Lirası‘dır.

Mısır Gezilecek Yerler:

 

Mısır Piramitleri

 

 

Mısır Piramitleri binlerce yıldır insanların inşa sırrına tam olarak vakıf olamadığı eşsiz yapılardır. MÖ 2630 ve 2611 yılları arasında inşa edilen bu şahane yapıların sırrını ebediyete kadar gizleme düşüncesiyle yapımında çalışan işçiler katledilmiştir. 100’den fazla irili ufaklı piramitten oluşan Mısır Piramitleri‘nin en büyüğü Keops Piramidi‘dir. Mısır‘ın turistik yerleri arasında en önemli konuma sahip olan bu yapılar, Eski ve Orta Krallıklar dönemindeki firavunlar ve eşleri için mezar olarak oluşturulmuştur. En meşhur piramitler Kahire eteklerinde Gize bölgesinde bulunmaktadır. Yeryüzünün en değerli mirasları arasında gösterilen Mısır PiramitleriDünya’nın 7 Harikası‘ndan biridir ve Mısır‘ın tarihi yerlerindendir.

Keops Piramidi

 

Mısır‘ın en büyük piramidi olduğundan adına ‘Büyük Piramit‘ de denilmektedir. Gize’de yer alan Keops Piramidi adını mimarı Keops‘tan almaktadır. MÖ 2560 ve 2540 seneleri arasında tamamlanan harika yapı, 139 metre yüksekliğinde bir anıttır. Bu piramidin yapımında Keops‘un yanı sıra İmhotep ve Hemiunu gibi ünlü mimarların da emeği olmuştur. 5 milyon ton kütleye sahip olan Keops Piramidi‘nin çevre uzunluğu 922 metredir. Mısır‘da gezilmesi gereken yerlerden biri olan Keops Piramidi, her yıl milyonlarca turist çekmektedir.

 

Kahire Mısır Müzesi

 

 

 

Ülkenin başkentinde 1858’da kurulmuş olan Kahire Mısır Müzesi, şu anda 1902’de Neo-Klasik mimari tarzıyla inşa edilen bir binada faaliyet göstermektedir. Burası Antik Mısır‘a ait en mükemmel arkeolojik ögelerin sergilendiği kurumdur. 120 bin civarında nesneye sahip olan müzenin koleksiyonlarının büyük çoğunluğu ziyarete açıktır. Osmanlı Devleti‘nin bölgede hakim olduğu yıllarda Mısır Valisi Kavalalı Mehmet Ali Paşa‘nın emriyle Mısır servetlerinin dış ülkelere transferine yasak konulmuştur. Birkaç farklı mekanda Mısır tarihi mirasları sergilense de son olarak hepsi Kahire Mısır Müzesi‘nde toplanmıştır. Her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği müze, Mısır‘ın köklü tarihine ışık tutmaktadır.

Büyük Gize Sfenksi

 

 

 

Gize Piramitleri‘nin bulunduğu alanda Kefren Piramidi’nin karşısında duran sifenks heykelidir. Büyük Gize Sfenksinin ölçüleri; genişlik 6, uzunluk 73,5 ve yüksekliği 20 metredir. Bu boyutlar Büyük Gize Sfenksi’ni dünyanın en büyük tek parça taş inşası yapmaktadır. Firavun başlı uzanan aslan heykeli görenleri kendisine hayran bırakmaktadır. Mısır‘a gelen turistlerin kafileler halinde dolaştıkları tarihi miraslardan biri olan yapıt Antik Mısır mitolojisinde aslanlara ne denli önem verildiğini gözler önüne sermektedir. Büyük Gize Sfenksi Mısır gezi rehberinizde mutlaka yer almalıdır.

Krallar Vadisi

 

 

Mısır‘ın 18 ve 20. hükümdarlıklar devrinde firavunlar ve asiller adına oluşturulan kabirler bu bölgede yer almaktadır. Bölgede MÖ 16 ve 11. yüzyıllarda defnedilen 60’ın üzerinde kabir bulunmaktadır. Bu alanda ebediyete ilk uğurlanan I. Tutmose iken sonuncu ise XI. Ramses‘tir. Firavunların aileleri de bu kabristanlığa gömülmüştür. Bölge Mısır Piramitleri‘nde sonra ülkede en fazla ziyaret edilen alanlardandır. Ayrıca burada Dev Memnon Heykelleri olarak tabir edilen yaklaşık 3,400 senelik iki heykel bulunuyor.

 

Karnak Tapınağı

 

Yaygın şekilde ‘Karnak‘ olarak anılan bölge çürümüş işlemeli sütunlar ve şapelden meydana gelen tarihi bir tapınak kompleksidir. Orta Krallık’ta I. Senusret döneminde yapımına başlanan tapınağın inşasına Yeni Krallık dönemi Batlamyus zamanında da devam edilmiştir. Tapınak adını Luksor kentinin yaklaşık 3 km kuzey bölümünde yer alan Karnak Köyü‘nden almaktadır. Şu anda Karnak Köyü bu tapınak kompleksi sayesinde Mısır‘ın en turistik yerlerinden birine çevrilmiştir.

Gize Nekropolü

 

Ülkenin Gize merkezinde bulunan eski bir kabristanlıktır. Başkent Kahire‘ye yarım saatlik bir ulaşım mesafesindedir. Büyük Gize Sfenksi, Keops Piramidi gibi önemli yapılarla beraber onlarca kabri kapsayan bölge Gize Platosu üzerinde bulunan Mısır‘ın en önemli arkeolojik sitelerinden biridir.

Kahire Mehmet Ali Paşa Camii

 

Mehmet Ali Paşa‘nın emriyle Kahire‘nin en stratejik tepelerinden birine konuşlandırılan cami 1830 ve 1848 yılları içerisinde tamamlanarak hizmete açılmıştır. Osmanlı’nın Mısır Valisi iken devlete karşı çıkardığı isyanla Mısır ve civarını 150 yıl boyunca kendisinin ve torunlarının hakimiyetine alan Mehmet Ali Paşa‘ya ithaf edilen tarihi cami, Rokoko ve Barok mimari stillerini yansıtmaktadır. Dönemin meşhur mimarlarından Boşnak Yusuf tarafından tasarlanan mükemmel cami, Mısır‘daki en değerli İslam mimari eserlerinden biridir.

Basamaklı Piramit

 

MÖ 2630 yıllarında oluşturulan Basamaklı Piramit, ülkenin ilk piramidi olma özelliğini taşımaktadır. Dönemin en değerli mimarlarından İmhotep tarafından tasarlanan şahane yapı, adından da anlaşılacağı gibi 4 tarafından merdiven şeklinde tırmanan basamaklarla dikkat çekmektedir. Pirmamidin yapıları işleme ve kabartmalarla süslenmiştir.

Tolunoğulları Camii

 

Başkent Kahire‘de inşa edilen Tolunoğulları Camii, Mısır‘ın en eski camilerinden biridir. Ülkedeki en değerli İslami yapı olarak dikkat çeken cami, Abbasiler‘den sonra Mısır ve çevresinde egemenlik kurmayı başaran Tolunoğulları’nın (Türk Devleti) kurucusu Tolunoğlu Ahmet’in emriyle inşa ettirilmiştir. 879’da oluşturulan kutsal eser Abbasi mimarisini yansıtmaktadır. Her yıl yüz binlerce İslam mimarisi tutkununu ağırlayan cami, Mısır’ın turistik yerleri arasında gösterilebilir.

El-Ezher Camii

 

Mısır‘ın başkenti Kahire‘de bulunan El-Ezher Camii, ülkenin en değerli dini sembollerinin başında gelmektedir. Anlamca ‘en görkemli ve en şaşalı cami’ demektir. 972 yılında oluşturulan tarihi cami, tam 7,800 metrekarelik alanı kapsamaktadır. 4 minareye sahiptir ve tam 20 bin kişinin aynı anda ibadet edebileceği harika bir ibadethanedir. Bin yıllık köklü bir tarihe sahip olan El-Ezher Camii, her yıl milyonlarca misafir ağırlıyor.

Ras Muhammad Ulusal Parkı

 

1983 yılında milli park 480 kilometrekarelik bir alanı kaplıyor. Sina Yarımadası‘nın güney ucunda bulunan bölg, balık popülasyonu ve diğer canlı yaşamını korumak amacıyla ulusal park olarak ilan edilmiştir. Mercan kayalıklarına ve onlarca su canlısına yaşam sahası oluşturuna Ras Muhammad Ulusal Parkı deniz yaşamına ilgi duyan dalış meraklılarının Mısır’daki en popüler gezi noktalarından biridir.

Nil Nehri

 

6.853 km’lik uzunluğu ile dünyanın en büyük nehri olarak bilinmektedir. Mavi Nil, Beyaz Nil ve Atbarah Nehri kolları bulunmaktadır. Mısır’ın yanı sıra Sudan, Burundi, Uganda, Ruanda, Kongo, Tanzanya, Kenya ve Etiyopya gibi ülkelerin topraklarını da sulamaktadır. Tarih boyunca Mısır‘ın en değerli coğrafi mirası olarak anılan Nil Nehri birçok canlı türüne de ev sahipliği yapmaktadır. Metrelerce büyüyebilen ve 1 tona kadar ulaşabilen ağırlığıyla ölüm makinası Nil Timsahı bunlardan biridir. Kaplumbağa, balık, su aygırı gibi yüz binlerce canlıya ev sahipliği yapmaktadır. Düzenlenen turlarla Nil‘deki vahşi yaşam her yıl milyonlarca insan tarafından gözlemlenmektedir.

Montaza Sarayı

 

Mısır‘ın önemli kentlerinden İskenderiye‘nin Akdeniz sahilleri kıyısında bulunan ve muhteşem bahçeleri ile ünlü bir saraydır. 1932 yılında Kral I. Fuad‘ın emriyle inşa edilen yapının 2 kulesinden biri İtalyan Rönesans mimarisi ile Türk mimarisinin sentezini içermektedir. En son eski Mısır Devlet Başkanı Hüsnü Mübarek tarafından kullanılan şahane yapı geniş bahçeleri ile beraber 150 dönümlük dev bir alanı kapsamaktadır.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *