Meksika Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Meksika resmi adıyla Meksika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika’da yer alan federal bir cumhuriyettir.

Latin Amerika kültürünün yaşandığı, İspanyolcanın Meksika aksanı ile konuşulduğu, kültürel çeşitliliğinin sokaklarına yansıdığı Meksika, Aztek ve Maya Medeniyetlerinin de anavatanıdır. Meksika onlarca arkeolojik site, antik kalıntı ve bunların sergilendiği önemli müzeye sahip. UNESCO’nun Dünya Mirası olarak tanımladığı bölgeler bakımından Amerika kıtasında birinci olan Meksika, dünyada ise yedincidir.

Meksika dünyada, sınırları içinde yağmur ormanları ve çöllere sahip birkaç ülkeden biridir. Sahip olduğu 2.500 farklı tür canlı ve bitki Meksika Devleti tarafından resmi olarak koruma altında bulunmaktadır.

Başkenti Mexico City olan Meksika’da, 32 eyalet bulunmaktadır. En önemli yerleşim yeri başkent Mexico City ile birlikte Guadalajara, Monterrey, Puebla, Toluca, Tijuana ve Leon.

Meksika’nın resmi dili İspanyolca olsa da ülkede bunun dışında 68 farklı yerli dil konuşuluyor. Ülkenin resmi dini bulunmasa da halkın %90’ı Hristiyanlığın Katolik mezhebine aittir. Diğer yandan Meksika, Brezilya’dan sonra dünyanın en büyük ikinci Katolik ülkesi.

1. Mexico City

Ekvator kuşağında bulunan şehir, Meksika’nın en büyük şehri ve başkentidir. Nüfusu ve yüz ölçümüyle Latin Amerika’nın olduğu kadar dünyanın en büyük metropollerinden biri olan Mexico City, Aztek uygarlığının mirasçısı. 16 bölge ve yaklaşık 250 mahalleden oluşur. Modern yapısının yanında ziyaret edilebilecek birçok yapıya ev sahipliği yapıyor. Sanatsal ve kültürel olarak birçok aktiviteyi yapabileceğiniz bir şehirdir.

Olmeklerden, Mayalara dek uygarlıkların izinde büyümeye devam eden Mexico City, sanatçıları, galerileri, müzeleri ve sokak sanatçılarıyla her kesimin sanatla iç içe olduğu bir şehir.

Mexico City’de mutlaka görülmesi gereken adresler, 1910’da yapılan ve kentin simgesi haline gelen El Angel de la Independencia, Aztek piramidi kalıntılarının da bulunduğu Museo el Templo Mayor, Diego Riviera’nın duvar resimleri, dünyanın en büyük antropoloji müzesi olan Milli Antropoloji Müzesi, Modern Sanat Müzesi ve elbette Teotihuacan Aztek kalıntıları Chapultepec Kalesi, Coyoacan, Basilica de Santa Maria de Guadalupe ve Ballet Folklorico de Mexico . Kentin atmosferini hissetmek için Zocalo Meydanı ve Palacio Nacional doğru adresler.

2. Cancun

Meksikalılar tarafından Meksika’nın Karayipleri olarak adlandırılan Cancun Quintana Roo eyaletinden yer almaktadır ve Yucatan Yarımadasının en ucunda yer almaktadır.

Küba‘ya ise sadece 195 km mesafede olan Cancun, bu ismi almadan önce maya dilinde ‘Ekab‘ yani Yılan Yuvası olarak anılırdı.

Meksika’nın en önemli turizm bölgesi olan Cancun bu özelliğini Karayipler’e olan kıyısından almaktadır dersek pek de haksızlık etmiş olmayız. Cancun bu özelliğini her yıl ağırladığı 4 milyon turistle ispat etmiştir.

Cancun için turizmi sadece kayalaşmış beyaz mercanları turkuaz denizi ile özdeşleştirmemek gerek, Dünyanın en ünlü Piramidi olan ve ve dünyanın 7 harikasından biri Chichen Itza‘ya da sadece 2 saat uzaklıktadır.

3. San Cristobal

San Cristobal, yerliler arasında bilinen adıyla San Critobal de las Casas, Chiapas eyaletinin kültürel başkentidir. San Cristobal, Meksika’daki en güzel koloni şehirlerinden biri kabul ediliyor. Jovel Vadisi’nde kurulan San Cristobal, Arnavut kaldırımlı sokakları, kiliseleri, küçük meydanları, kırmızı kiremitli evleri ve çiçek dolu bahçeleri ile ünlü. Şehrin kuruluşu 1528 li yıllara kadar uzanmaktadır.

San Cristobal Katedrali, Santa Domingo Kilisesi ve Manastırı, La Caridad Kilisesi, San Nicholas ve San Francisco Kiliseleri, La Casa de la Sirena, El Palacio Municipal San Cristobal’de görülmesi gereken yerlerdendir.

4. Uxmal

Meksika’nın kuzeybatısında yer alan Maya antik kenti Uxmal, Maya uygarlığının Kolomb öncesi kentlerinden biridir. Merida’nın 78 km güneyinde yer alan ve anlam olarak Yukateco dilinde “üç kez” anlamına gelen Uxmal, Yucatan Eyaleti’nde yer alıyor. İlk kez 6. Yüzyıl da yerleşim yeri olarak inşaa edilen kent, Dünya Miras Listesi kapsamına alınmış sit alanı kabul edilen bölge Mimarisi ise Puuc adı verilen dağ zincirindeki kentlerin karakteristik özelliklerini taşıyan Uxmal’ın yapılarının cephelerinde alt kısımlar sade, üst kısımlar işlenmiş halde oluyor.

Yönetici Sarayı, Majisyen Tapınağı olarak da adlandırılan Kahin Tapınağı, Devin Piramidi, yüksekliği 35 m, genişliği ise 53,5 m olan Büyük Piramit, dört kenarlı Rahibeler Manastırı, şimşek ve yağmur tanrısı Chaac’a adanan Kaplumbağalar Evi Uxumal’ın mutlaka görülmesi gereken yerleri. Maya’ların yağmur Tanrı Chaac maskesi gibi Yucatan’da ki tapınaklarını ve saraylarının dış duvarlarını süsleyen tanrı maskeleri, Puuc stilinin önemli bir karakteristiği olarak biliniyor.

5.Merida

Merida, Yucatan Eyaleti’nin başkenti. Geçmişi 1540’lı yıllara kadar uzanan şehir, Atlas Okyanusu’nun yakınında tarihi öneme sahiptir, Maya uygarlığının yerleşim yerlerinden olan kent. Mimari yapılarının rengi ve yerel halkın şehir temizliğine verdiği önemden ötürü ‘Beyaz Şehir’ olarak da bilinir. Maya dönemindeki ismi T’ho olan kentte nüfusun halen yüzde 60’ı Maya kökenlidir. Tarihi bir Avrupa şehrini andıran Merida, sömürge döneminden kalma Fransız, İngiliz, Hollanda mimarisiyle şekillenmiş.

Merida Katedrali, Hükümet konağı, Paseo del Adelantado Montejo,  Peon Tiyatrosu mutlaka görülmesi gereken yerleridir.

 

8.Chichen Itza

Chichen Itza (ya da okunuşuyla Çiçen İtza), Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda, Valladolid ve Merida arasında yer alan, MS 750 ile 900 yılları arasında kurulduğu tahmin edilen kent. Muhtemelen bir dönem Yucatan’ın dini merkezi olmuştur. Günümüzde Meksika’nın en çok ziyaret edilen ikinci arkeolojik sit alanıdır. Chichen-Itza’daki El Castillo (kale) adıyla tanınan Kukulkan (Kukuul Kaan) piramidinin yüksekliği üst platforma nazaran 24 m’dir. (10. yy. sonunda yüksekliği 40 m olan Uxmal’daki piramitten daha alçaktır.) 7 Temmuz 2007’de seçilen dünyanın yeni yedi harikasından biridir. Efsaneye göre kent 10.yy.’da Quetzalcoatl önderliğindeki Toltekler’ce alınmıştır. Kentteki önemli yapılar şunlardır:

Kale adıyla tanınan Kukulkan Tapınağı ya da Kukulkan Piramidi, mayalar bu piramidi astronomi ve matematik bilgilerini ortaya koymak istercesine belirli bir sistemle inşa etmişlerdir. Örneğin 4 cephesinin her birinde 91 basamak yer alır ki, böylece 4×91’le bulduğumuz 364 sayısına en tepedeki düzlüğü (1) de eklediğimizde yıldaki günlerin sayısı olan 365’i bulmaktayız. Ayrıca, piramidi öyle bir şekilde yönlendirmişlerdir ki, ilkbahar ve sonbaharda ekinoksların gerçekleştiği an, piramide gelen güneş ışıkları piramidin çıkıntıları sayesinde, merdiven basamaklarının dibinde bulunan iki yılan başı yontusunun S’ler çizen bir gövde uzantısı oluşacak şekilde bir gölge oluşturmaktadır. (İki başlı yılan.)

Bu yılan, Kukulkan adıyla bilinen ilah tüylü yılandır. (Yılanın bir özelliği vücudunun gökcisimlerinin yörüngeleri şeklini alabilmesi, S’ler çizebilmesidir.) Ayrıca piramidi inandıkları yeraltı alemi katları sayısı gibi 9 farklı düzey halinde düzenlemişlerdir. Piramidin tepesinden bakıldığında 300 hektarlık bir görüş alanına sahip olunur, yani kentteki tüm yapılar görülebilmektedir.

9.Campeche

Campeche, Meksika’nın güneydoğusunda bulunan bir kıyı şehri. Konumu nedeniyle Yucatan Yarımadası’nın en önemli limanı olan kentte, korsanların limandan yola çıkan zengin mallar taşıyan gemilere saldırılar düzenlemesi nedeniyle İspanyol koloniciler kendilerini korumak için ünlü kale ve surları inşa etmişler. İspanyollar döneminde inşa edilen mimari eserlerin çoğu şimdi müze olarak hizmet veriyor.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *