Londra Gezi Rehberi

5 years ago written by

Çok uluslu, çok dilli, çok kültürlü ve çok renkli bir kent olan Londra’da Uzak Doğulu, Hintli, Balkanlı, kısaca dünyanın her yerinden insan bir arada yaşıyor. Londra, kendine özgü mimarisi, müzeleri ve tarihi geçmişi ile günümüzde 8 milyonu aşkın insanın yaşadığı dünyanın en önemli başkentlerinden biri.

Londra çok yeşil bir yer, şehir düzenlemesi çok özenli yapılmış. Müzeleri, yemyeşil parkları, festivalleri, gece hayatı ve hareketli alışveriş merkezleri ile Londra’da hayat bir an bile durmuyor. Şehirde yüzlerce restoran, pub, sinema, tiyatro, gece kulübü, canlı müzik ve komedi programları misafirlerini bekliyor. Hava şartları ne olursa olsun günün her saati Londra’da yapılacak özel bir şeyler mutlaka vardır. Londra’nın her yanı farklı zevklere hitap eden mekanlardan oluşuyor. Dünya mutfağından lezzetler sunan çok sayıda restorana her köşede rastlamak mümkün. ÇinHint, Japonya, Güney AmerikaTürkiye, Afrika ve daha birçok mutfaktan en güzel tatlar sizleri bekliyor. İngiltere denince akla gelen menülerden biri de balık ve patates cipsi.

Görmeniz gereken klasik yerler Knights Bridge, Natural History Müzesi, Thames Nehri, Buckingham Palace, Palace of Westminster, Big Ben, Trafalgar Meydanı, Amiral Nelson Anıtı, National Galery ve Picadilly Circus olsun. Vaktiniz varsa London Eye dolabına binip şehrin manzarasını yukarıdan izleyin, Madame Tussauds müzesinde tarihi ve ünlü kişilerin neredeyse canlı birer kopyası gibi yapılmış balmumu heykellerini görün, Thames Cruise Turuna katılarak nehirden şehri görün. Kraliyet Parkları’nın en büyüğü olan Hyde Park’ı ziyaret etmeyi unutmayın.

Londra Gezilecek Yerler 

 

Big Ben Saat Kulesi ve Parlamento Binası

Big Ben Saat Kulesi ise Londra denilince tüm dünyada ilk akla gelen yapı. Londra’nın en meşhur simgesi parlamento binasında bulunan Big Ben Saat Kulesi. Oraya yürüme mesafesinde bulunan ve dünyanın en meşhur adreslerinden biri olan 10 Downing Caddesi 18. yüzyıldan bu yana İngiltere başbakanlarının ev adresi olmuş. Kraliyetin resmi adresi Buckingham Sarayı da rehber eşliğinde olmak kaydıyla gezilebilir. Eğer fırsatınız varsa içerisinde bulunan Rembrandt, Rubens ve Canaletto’ya ait eserlerin bulunduğu odaya mutlaka uğramalısınız.

British Museum

British Museum, Londra’daki ilk durağınız olmalı. Antik Yunan ve Roma dönemine dair olağanüstü tarihi eserler, Doğu kültürünün en önemli parçaları, tarih öncesi dönemlerden kalan antik eserler ve dünyanın 7 harikasından biri olan Halikarnas Mozolesinin bazı bölümleri ile 19. yüzyılda, UNESCO Dünya Mirası listesinde yer alan Ksanthos’tan çıkartılan Nereid Anıtı da dâhil olmak üzere dünyanın dört bir tarafından toplanan arkeolojik buluntuları görmek mümkün.

Tate Modern

Sırada, ulusal ve uluslararası modern sanat eserlerinin sergilendiği bir müze olan Tate Modern’in modern sanat galerisini görmek var. Bu galeride 16. yüzyıldan 21. yüzyıla kadar İngiltere sanatında önemli yer tutan birçok esere yer veriliyor.

London Tower

Londra Kulesi Londra’da en çok ziyaret edilen yer. Ortaçağ’dan kalma bir kale olan yapı yine aynı döneme ait taç, mücevher ve zırh koleksiyonunu barındırıyor. 900 yıllık geçmişi  Thames Nehri  kenarında bulunan Londra Kulesi, şehrin en eski ve korku salan yapılarından biri. Tarihi boyunca Kraliyet Ailesi’nin mücevherlerinin saklandığı bu kule, hapishane ve cephanelik olarak da kullanılmış. Monarşiye karşı gelenler ise buraya kapatılıp idam edilirmiş.

National Gallery

Ulusal Galeri‘nin zengin koleksiyonlarının tadını çıkarın. Sürekli sergilenen 2200’den fazla tablosu ile Londra’nın en önemli müzesi olan galeri, erken Italyan Rönesansı ve 17. yüzyıl İspanyol tabloları ile ön plana çıkıyor. Leonardo’nun “Kara Kalem” ve Francesca’nın “Hz. İsa’nın Vaftizi” tabloları müzenin en değerli eserlerinden.

Buckingham Sarayı

1702’de Buckingham Dükü’nün Londra’daki malikânesi olması için inşa edilen meşhur kraliyet evi olan Buckingham Sarayı, günümüzde Kraliçenin evi ve ofisi olarak kullanılıyor. Halkın ziyaretine açıldığı 1993’ten bu yana ziyaretçi akınına uğrayan sarayın en ilgi çekici tarafı olan muhafız değişim törenini kaçırmayın!

The London Eye

London Eye, açıldığı 2000 yılından beri her yıl milyonlarca turistin ilgisini çekmeyi başaran teknolojik bir başyapıt. Dev çark içinde bulunan 32 kapsül ve her kapsülde 25 kişi taşıyabilme kapasitesiyle muhteşem bir şehir manzarası sunuyor.

Westminster Katedrali

İngiliz kral ve kraliçelerinin taç törenleri Londra’nın en eski kilisesi olan gotik Westminster Manastırı‘nda yapılmış. Aynı zamanda İngiliz kraliyetinin ebedi istirahat yeri olan bu kilisede etkileyici mezarlar bulunuyor. Şehrin asıl katedrali St. Paul olmasına rağmen Westminster Katedrali’nin Bizans’ı andıran görüntüsü ve renkli mozaikleri mutlaka görülmeli. Avrupa’nın en büyük kubbesine ve en geniş ikinci kubbesine sahip olan yapı gökyüzüne hakim bir görüntü sergiliyor.

Tower Bridge

19.yüzyıldan kalan ve şehrin simgelerinden biri olanTower Bridge üzerinden şehrin birçok diğer simgelerini de görebilirsiniz. 1894’te inşa edilen Kule Köprüsü, aynı zamanda Victoria Dönemi’nin süslü bir örneği.

Victoria ve Albert Müzesi

Victoria ve Albert Müzesi de dekoratif sanatlar açısından dünyanın en büyük müzesi olarak öne çıkıyor. En gözde sergileri 17.yy’dan günümüze kadar uzanan giysi koleksiyonlar. Odalar Victoria dönemindeki gibi dekore edilmiş. Aynı zamanda Hindistan dışında yapılan en muhteşem Hint eserlerini de burada görmek mümkün.

Londra yeme ve içme

Fish & chips (kızarmış balık ve patates), üzerinde hardal, yumurta, chedar peyniri, ıspanak ve bira sosu bulunan fırınlanmış ekmekten oluşan ünlü atıştırmalık Welsh Rarebit bir Londra seyahatinde mutlaka tadına bakılması gereken lezzetler. Ayrıca sebze eşliğinde sunulan mükemmel bir biftek spesiyali Beef Wellington ve sebzeli rostodan oluşan Sunday roast with Yorkshire puding spesiyali da denenmeli.

Çilek, beze ve krema karışımından oluşan hafif ve lezzetli tatlı eton mess, çay saatlerinin olmazsa olmaz tatlı scone ve reçelli bademli turta Bakewell tart da şehre özgü lezzetli tatlılar arasında. Londra’ya özgü içecekler arasında ise çay, kahve, zencefilli gazoz, bira, cin tonik, şarap ve elma şırası bulunuyor.

10 Greek Caddesi’nde yer alan 10 Greek Street, Berners Sokağı’ndaki Berners Tavern, Aldwych semtinde yer alan The Delaunay ve Shaftesbury Meydanı’nda bulunan Jamie Oliver’s Diner, İngiliz mutfağını deneyimlemek isteyenler için en popüler mekanlar.
O kadar çok rekabet var ki, restoranlar birbirlerinin önüne geçebilmek için iç dekorasyonlarını yenileyip menülerini güncelliyorlar. Sonuç ise doğal olarak dünyanın en üst düzey restoranları, yüksek fiyatlar ve çok önceden ayırtmanız gereken bir masa olarak karşınıza çıkıyor.

Londra’da alışveriş

Avrupa’nın en önemli moda ve alışveriş merkezlerinden biri olan Londra, Chelsea semtindeki King’s Road, Notting Hill ve Shoreditch semtleri ile W1, Kensington High, Oxford, Tottenham Court, Carnaby, Old Bond, New Bond, Conduit ve Regent Caddeleri, şehrin en lüks ve ışıltılı mağazalarına ev sahipliği yapıyor.

Londra’dan satın alınabilecek şehre ve ülkeye özgü ürünler arasında Big Ben, Oxford, Buckingham Sarayı ve kraliyet ailesi temalı hediyelik eşyalar, şemsiye, ikinci el kitaplar, antika eşyalar, özellikle Twining’s marka çay çeşitleri, ünlü Liberty mağazasından envai çeşit desen ve renkte kumaşlar bulunuyor.

Westfield London, Harrods, Fortnum & Mason, Marks & Spencer, The Brunswick ve Selfridges şehrin en popüler ve prestijli alışveriş merkezleri arasında yer alıyor. Daha otantik bir alışveriş deneyimi için ise şehrin kuzeyindeki Camden Pazarı’nı, ünlü Portobello Antika Fuarı’nı, Londra Köprüsü Borough Pazarı’nı ve Broadway Pazarı’nı ziyaret edebilirsiniz.

Londra konaklama

Londra’da lüks bir konaklama deneyimi için Park Lane, Strand ve Picadilly semtleri uygun. Diğer yandan daha uygun fiyatlı otelleri tercih ediyorsanız, Sussex Gardens semti ile Kemplay Road ve Westminster Bridge Road Caddeleri civarına göz atabilirsiniz.

 

 

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *