KÜBA GEZİSİ: PRATİK BİLGİLER

5 years ago written by

Küba’ya ne zaman gitmeli?

Küba’ya ne zaman gitmeli sualinin en kolay cevabı muson yağmurlarının olmadığı zaman olur. Muson yağmurlarına tutulmak istemiyorsanız gitmemeniz gereken mevsim Haziran ve Kasım ayları.Aralık ve Nisan ayları da bölgenin mevsimsel olarak en hoş tarihleri olduğu için turist yoğunluğunun en fazla olduğu zaman.Tabii ki turist sezonu olduğu için konaklama ve erişim maliyetleri bir ölçü fazla.Fakat bana göre dünyanın en gözde politik ülkesine gidilmesi gereken yarıyıl 1 Mayıs veya 26 Temmuz’u içinde barındıran bir yarıyıl olmalı. 1 Mayıs mevsimsel açıdan da uygun olduğu için bir çok turist tarafından da seçim ediliyor.

Küba’ya giderken yanınıza ne almalı?

İnce ve rahat elbiseler seçin. Güneşten  korunmak için güneş kreminizi ,şapkanızı ve güneş gözlüğünüzü yanınızdan ayırmayın.

Bol bol yürüyeceğiniz için kesinlikle rahat ve mümkünse sandalet tarzı ayakkabı seçin. Bayanlar topuklu ayakkabılar için hiç zahmete girmeyin. Karayiplere gelip denize girmemek olmaz Küba’da kıyafet son derece pahalı olduğu için bavulunuzda plaj kıyafetlerinize yer açın.

Küba baştan aşağı yeşilliklerin içinde ve köy hayatını ilke edinmek zorunda kalmış bir ülke. Bolca sivrisinek ve haşerat var. Bu sebeple sivrisinek koruyucularınızı unutmayın. Sivrisinek ve böcek sokmalarına karşın merhemler bulundurmanızda faydalı olacak.

Şehirler arası otobüslerde bulunan klimaları o kadar çok açıyorlar ki kendinizi bir anda Alaska’da buluveriyorsunuz. Bu sebeple hem Küba’da hemde 10 saatlik uçak yolculuğunuzda kullanmak üzere uzun kollu bir giysi bulundurun.

Yağmurlu bir dönemde gidiyorsanız uzun kollu giyisinizin yağmurluğunuz olması avantaj olacaktır. Ben Nisan sonu Mayıs başında gitmeme rağmen bir parça yağmura yakalandım.

Yanınızda bolca çubuk kraker ve kuru yemiş götürün. Özellikle havana sokaklarında kendinizi kaybetmiş gezerken bu yiyecekler benim çok işime yaradı. Atıştırmalık bisküvi v.s. almanız mümkün değil ama sokaklarda satılan bazı krakerleri deneyebilirsiniz.

Yanınızda Kanada adaptörü götürmeniz faydalı olabilir veya öncesinden konuşmalısınız. Genelde prizlerin üzerinde kaç voltluk bir elektrik tedarik edildiği yazıyor. (110V veya 220V)

Küba’da Güvenlik:

Küba’da güvenlik sokakların geceleri aydınlatmanın da yetersiz olması, sebebi ile biraz ürkütücü gelebilir. Ama Küba hem konaklamak hemde günün istediğiniz saatinde gezmek için oldukça güvenli bir bölge. Gece hayatında her noktada polisler olası bir kargaşaya veya rahatsızlığa karşı önlem olarak beklemekte.

Şehirler küçük ve düzenli olduğu için kaybolmanızın imkanı yok ama kafanız karışırsa kaldığınız adresi kime sorsanız sizi konakladığınız bölgeye yönlendirecektir.Bu sebeple tüm endişelerini bırakıp şehrin sokaklarını keşfedebildiğiniz kadar keşfedin.

Çalınma ve gasp olayı hiç duymadım ama tabii ki siz yine temkinli davranıp cep telefonunuzu, kameranızı, cüzdanınızı yanınızdan ayırmayın. Sonuçta her ülkeden, her şekilde insanın bulunduğu bir ortamda bulunduğunuzu unutmayın.

Pasaportunuzu yanınızdan pek ayırmayın çünkü internet kartı alımından döviz bozdurma işlemine kadar pasaportunuz sorgulanıyor. Küba devleti bir şekilde izliyor sizi.

Küba’da Konaklama:

Kuba’da konaklama beklide en ucuz olan şey. Ülkede konaklama iki farklı yöntemle yapılıyor. Ya otelleri seçebiliyorsunuz ya da casa denilen Kübalı halk tarafından evlerinin bir bölümünü veya tamamını kiralayan evlerde kalıyorsunuz. Bu tarz evlerin kapılarında mavi arka plan üzerine beyaz ters çapa şeklinde bir işaret oluyor.Her iki durumda da (otel veya casa) bence Küba’da konaklama için şehrin turistlik merkezlerini tercih edin.Konaklayacağınız yerin konforu tamamen sizin bütçenize ve kaldığınız yerdeki beklentinize bağlı. Benim için temiz ve güvenli olması yeterliydi.

Eğer tercihinizi casadan yana yapacaksanız ki kesinlikle tavsiye ederim, casa tercihinizi yaparken bana göre dikkat edilmesi gereken durumları aşağıda sıraladım;

  1. Küba ambargonun etkisinde bir ülke olduğu için insanlar kendi besinlerini kendileri üretiyorlar. Küba’daki her evi köy evleri olarak değerlendirebilirsiniz. Köy evlerinin olmazsa olmazlarının başında haşeratlar geliyor. Ben fare görmedim ama eve kurulmuş fare kapanı gördüm. Casa sahibi ile bunu açık açık konuşabilirsiniz. Bunun dışında kaldığım tüm casalar çok temizdi. Çarşaf havlu v.s. ihtiyacınız casa sahibi tarafından karşılanıyor. İsterseniz bu ihtiyaçlarınızı günlük değiştiren casalar bile mevcut.
  2. Ev sahibiniz İngilizce bilirse sizin için büyük avantaj. Ben 5 farklı casada kaldım sadece bir tanesinde (Havana’da) ev sahibim İngilizce biliyordu. Diğerleriyle işaret diliyle anlaşmak zor olmadı.Küba halkı çok konuşkan ve yardımsever bir halk eğer İspanyolca öğrenmek veya İspanyolca’nızı geliştirmek istiyorsanız casalarda ikamet etmek sizin için mükemmel bir fırsat.
  3. Bazı casalarda banyo malzemeleri (sabun, şampuan, tuvalet kağıdı) bulunuyor bazı casalar da mevcut değil. Bunu öncesinden konuşmalısınız.
  4. Benim için banyonun oda içerisinde olması önemli ve konforluydu. Odaya girdiğimde bir daha çıkmak istemiyorum. Birçok odada banyo mevcut seçim yaparken göz önünde bulundurabilirisiniz.
  5. Her odada perde var fakat perde arkasında pencere değil duvar var. Klostrofobiniz varsa bunu belirtin. Bu odalarda havalandırma klima veya havalandırma aletleriyle yapılıyor.
  6. Klimasız uyumak mümkün değil. Odanızda mutlaka serinletmeye yarayan bir cihaz olmalı.
  7. 7. Sıcak su çoğu casada bir sorun. Ya sadece sıcak su var ki bu duşunuzu kısa kesmezseniz haşlanabilirsiniz demek ya da sıcak su hiç yok ki sular gerçekten soğuk. Çift kumandalı musluk teknolojisi çoğu casaya henüz gelmemiş. Ben banyoyu tek kullandığım için haşlayan sıcak su gelmeden duştan çıkarak çözümü buldum fakat grup veya çift olarak seyahat edenler öncesinde bu konuyu sormalı.
  8. Kahvaltıyı bence casalarda yapmayı tercih edin. Hem daha konforlu hemde casa sahibine ek gelir kazandırdığınız için sizinle daha ilgili oluyorlar. Kahvaltının fiyatı genelde 5 cuc =dolar.
  9. Akşam yemeklerini Vinales’te kaldığım çiftlik evi haricinde dışarıda yemeyi tercih ettim. Casa’da yemeyi tercih ederseniz mutlaka tavuklarından tadın
  10. Şehir içinde yapacağınız turları, at gezisi turunu, puro alışverişini casa ev sahipleri aracılığı ile yapabilirsiniz. Taksinizi de casa sahipleriyle ayarlayabilirsiniz. Eğer tek başınıza seyahat ediyorsanız taksi için özellikle toplu taksi kullanmak istediğiniz belirtin. Aksi durumda fazlaca pahalıya mal olacaktır.

Şehirlerarası Ulaşım ve Havaalanı Transferi:

Küba’da birkaç şehir gezecekseniz şehirler arası ulaşımda 3 farklı alternatifiniz var. Çin hükümeti tarafından Küba’ya gönderilmiş olan rahat otobüsler için biletlerinizi internet üzerinden alabilirsiniz. Konaklamanın aksine şehirler arası ulaşım pahalı ve biraz çetrefilli. Otobüs işletmesine de yakın bir casa tercihi ekonomik olabilir. Fakat eğer casanız uzaksa bir gün önceden taksi ayarlayabilirsiniz.   Otobüs kaçırma lüksünüz gerçekten yok. Eğer bir grup olarak gittiyseniz veya klasik arabalarda seyahat etmek istiyorsanız kolay bir şekilde taksi bulabilirsiniz. Taksiler kesinlikle konforlu değil ama 1-2 saat sürecek bir deneyim yaşamalısınız. Benim Trinidad’tan Santa Clara’ya olan yolculuğum taksi ileydi. Taksiyi de bir gün önceden ayarlamanız gerekiyor. Genelde erken saatlerde yola çıkılıyor. Tek başınıza taksi ile seyahat

etmek son derece masraflı bence bunu aklınızdan çıkarın benim gibi bir gruba dahil olabilirsiniz. Bu şekilde taksilere colectivo taksi deniyor. Taksiler sizi casanızdan alıp diğer casaya bırakıyorlar. Bu sebeple valizlerinizle uğraşmak zorunda kalmıyorsunuz. Ve son olarak tabi ki araç kiralama ile tamamen bu sorunlardan kurtulabilirsiniz. Küba’da sanıldığının aksine fazla miktarda modern arabalar mevcut. Benim gözlemlediğim kadarıyla Güney Kore arabaları ve Çin arabaları yaygın. Bu arabalar devletin işlettiği  Küba genelinde ki kiralama şirketi tarafından kiralanıyor.

Küba’da Para Birimi ve Harcama:

Küba’da dikkat etmeniz gereken en önemli şeylerden biri para birimleri. Küba para birimi ikiye ayrılıyor. Ülkede turistler için ayrı yerli halk için ayrı para birimi kullanılıyor. Sanırım devlet turistler ile yerli halk arasındaki gelir eşitsizliği bu şekilde dengeliyor.

Turistlerin kullanması gereken para birisi CUC bu da 1 USD‘a eşit. Tabii her ne kadar turistler için CUP kulanı mı çok mümkün gözükmüyor gibi olsa da ev sahibinizin de yardımıyla kendinizi geliştirebiliyorsunuz. Özellikle yerli halkın alış veriş yaptığı market, fırın ve pazarları keşfederseniz harcamalarınız neredeyse 3‘te bir fiyatına iniyor.

Her şehirde kolaylıkla ATM bulabilirsiniz fakat ATM’lerden yüksek miktarda komisyon kesintisi oluyor. Ben tüm paramı yanımda taşıyarak (farklı çantalarda farklı şekillerde) seyahatimi tamamladım. Herhangi bir tehlikeyle de karşılaşmadım. Fakat bu riske girmek istemeyip yüklü komisyon karşılığında ATM kullanabilirsiniz.

USD dolarına yaklaşık %10 komisyon aldıkları için Euro’dan CUC’a geçiş yapmak daha avantajlı.

Bankalardan veya para değişimi yapan bürolardan pasaportunuzu ve kaldığınız yerin adresini vererek para değişikliği yapabilirsiniz.Pazarlık yaparken unutmanız gereken şey 1 CUP‘un yaklaşık olarak 20 CUP’a geliyor olması. Yani Kübalılar için oldukça değerli bir miktar. 1 adet mangoya 1 CUC verirken aslında ederinin 1 CUP olduğunu ve sizin 20 katı fazla para verdiğinizi unutmayın. Pazarlığı buna göre yapın.

Taksicilerden veya yerli esnaftan alış veriş yaparken CUC verip CUP almanız hesabını dikkatlice yaptığınızda gayet makul bir durum. Bazı yerel restoranlarda CUC geçmiyor bu sebeple CUP bulundurmanız yerel ve ucuz olan bu restoranlarda alış veriş yapmanıza olanak sağlayarak tatilinizi hesaplı hale getiriyor.

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *