Kopenhag Gezilecek Yerler

5 years ago written by

Danimarka’nın başkenti Kopenhag, ülkenin en büyük şehridir.  Kopenhag’da, samimi bir sokak hayatı ve benzersiz bir kafe kültürü vardır. Şehirde en yaygın kullanılan ulaşım aracı bisiklettir. Şehrin en önemli noktalarından Nyhavn’un renkli kıyı evleri, kanal ve iskele çevresinde oluşan atmosfer sembolik hale gelmiştir. Kopenhag’da, dünyaca ünlü Noma da dahil olmak üzere çok sayıdaki ünlü restorana ev sahipliği yapar.

 

Tivoli Bahçeleri

 

1800’lü yıllarda kurulan Tivoli Bahçeleri tarihi bir eğlence parkı. Açık havada hizmet veren yüzlerce eğlence aracının yanı sıra halkın vakit geçirmeyi sevdiği birçok yeşillik alan ve bahçe bulunuyor içeride. Tivoli Bahçeleri yaz aylarında 6 Nisan – 24 Eylül tarihlerinde açık. Halloween için 13 Ekim – 5 Kasım, Christmas için ise 18 Kasım – 31 Aralık tarihlerine kadar hizmet veriyor. İçeride büyüleyici, irili-ufaklı birçok eğlence makinasının yanı sıra ışıklı gösteri ve alan bulunuyor. Bunların hepsi açık bir alanda.

 

Christiansborg Sarayı

 

 

Christiansborg Sarayı, 800 yılı aşkın tarihe sahiptir. Saray günümüzde Parlamento, Başbakanlık Ofisi ve Yüksek Mahkeme’ye ev sahipliği yapmaktadır. Buna ek olarak birkaç bölüm hala Kraliyet Evi tarafından kullanılmaktadır. 1167 yılında Piskopos Absalon’un şehrin en eski surlarını yaptırdığı siteyi işgal altına alarak piskopos kalesinin kalıntıları ve ortaçağ kalesi mevcut saray yapım aşamasında keşfedildi. Artık ziyaretçiler tarafından görülebilir.

 

Danimarka Ulusal Müzesi

 

Tivoli’den on dakikalık bir yürüyüşle sizi Danimarka tarihine ve kültürüne ilgi duyan herkes için görülmesi gereken bir cazibe merkezi olan Ulusal Müze’ye (Nationalmuseet) ulaşabilirsiniz. Müzede bazı etkileyici rünik taşlar sergileniyor ve Danimarka tarih koleksiyonunda, 2000’den fazla yaşında olan bir güneş arabası (bir araba şeklindeki kült objesi), Romanesk ve Gotik kilise parçaları, Danimarka porselen, gümüş ve antik koleksiyonlar yer alıyor.

 

Nyhavn Limanı

 

Kopenhag denildiği zaman karşınıza çıkan ilk görüntü muhtemelen Nyhavn Limanına aittir. Limanın çevresinde bulunan renkli binalar şehrin en önemli ve bilinen turistik noktası. Eskiden ticari amaçla kullanılan liman günümüzde çevresini kaplayan restoran, cafe ve barlarlara dolu. Kopenhag’a gidenlerin ilk olarak adım atması gereken bu harika bölgede bol bol fotoğraf çekme hissiyatına kapılacaksınız. Ayrıca kanal turları da buradaki limandan başlamaktadır.

 

The Round Tower

 

1642’de bir gözlemevi olarak inşa edilen bu kule 36 metre yüksekliğinde. Günümüzde ünlü Danimarka gökbilimcisi Tycho Brahe ile bağlantılı küçük bir koleksiyonu sergiliyor. Kopenhag şehrinin muhteşem panoramik manzarası için ziyaret edilebilir. Kale içine bakabileceğiniz yer 25 metrelik yükseklikte duran bir cam zemindir.

Amalienborg

 

 

Kopenhag’ın en değerli sarayı. Günümüzde hala kraliyet ailesi Amalienborg sarayında yaşamını sürdürmektedir. Sarayın önündeki askerlerin nöbet değişimi şehrin en büyük turistik aktiviteleri arasında sayılır. Sarayın içi ziyaretçilere açık. Danimarka politika ve tarihi hakkında bilgiler için ziyaret edebilirsiniz.

Küçük Deniz Kızı Heykeli (Kastellet)

 

Şehrin sembolü haline gelmiş olan Küçük Deniz Kızı Heykeli,  Nyhavn bölgesinden 15 dakikalık bir yürüyüşün ardından bu heykele ulaşabilirsiniz. 1913’te Edvard Eriksen tarafından yapılan bronz heykel, Hans Christian Andersen’in masallarından birine dayanıyor. Masalda denizin derinliklerinden çıkan bir denizkızının hikayesinden bahsedilmiş olup bu Edvard’ı oldukça etkilemiştir. Buna istinaden Edvard bu heykeli tamamlayıp Kopenhag’a hediye etmiştir.

City Hall Square

 

Kopenhag Belediye Sarayı’nın yer aldığı bu meydan şehrin önemli bir noktasıdır. Muhteşem bir şehir manzarası için sarayın tepesine çıkılabilir. Saray heykel ve tablolarla süslenmiştir. Ana girişteki Dünya Saati, 1955 yılında Jens Olsen tarafından tasarlanmış ve inşa edilmiş.

Rosenborg Sarayı

 

Günümüzde Danimarka’nın en büyük kültür hazinelerine ev sahipliği yapan saray, aslında Christian IV tarafından bir zevk sarayı olarak inşa edilmiştir. 1720 yılına kadar kraliyet ailesi burada yaşamıştır ve bu tarihten sonra yaz tatilinde kullanılır. Kale ve içinde bulunan eserler 1838 yılında bir müze haline getirilmiştir. Binalarda Danimarka taç mücevherleri ve kraliyet yasaları vardır. Barok resepsiyon odası olan Mermer Oda ve 1871-1940 yılları arasında kullanılan Taç Destekçisi Şövalyeleri’nin yanı sıra 1693 yılından bu yana duvarları süsleyen meşhur Rosenborg Tapestries’e de özel bir ilgi duyulmaktadır.

Danimarka Ulusal Galeri

 

Danimarka Ulusal Galerisi, 1700’lerden günümüze kadar dünyanın en büyük ve etkileyici eserlerini sergiliyor. Önemli noktalar arasında Hollandalı Masters, Edvard Munch ve Picasso’nun eserlerinin yanı sıra tarihi 150 yıla uzanan Danimarka ve Nordik sanat sergisi yer alıyor. Doğal ışık, galeriyi harika bir ambiyansa kavuşturan üst katlara taşmaktadır. Tüm koleksiyonları keşfetmeden önce iyi bir rota çizdiğinizden emin olun. Galerinin içinde bulunan kafe ve çevresi, dinlenmek için muazzam huzur dolu bir atmosfere sahip.

 Louisiana Museum of Modern Art

 

Louisiana Museum of Modern Art, Kopenhag’ın 40 km kuzeyinde bulunuyor ve trenle ulaşım sağlanıyor. Lousiana’yı ziyaret ettiğinizde her zaman güncel ve yenilikçi çağdaş sanatın yanı sıra modernist klasiklerle karşılaşacağınıza emin olabilirsiniz. 3000’in üzerinde eseri olan etkileyici sürekli koleksiyonunun yanı sıra müzede her yıl 8-12 özel sergi bulunuyor.

Christiana

 

40 yılı aşkın bir süre önce bir hippy yerleşimi olarak başlayan bu eşsiz ve tartışmalı alan ilk önce bir sosyal deney olarak belirlendi. Şimdi ise oturanların tamamının mülkiyetine ait. Christiania, Danimarka’nın en sevilen turistik yerlerinden biridir ve her yıl bu “freetown”, bir milyon ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Kuşkusuz, herkesin beğenisine göre olmayabilir, ancak işleyen bir alternatif toplumdur. Burada insanlar kendi kurallarına göre yaşar. Arabalar yasaklanmıştır, bisikletler ana ulaşım aracıdır ve atlar serbest dolaşıma tabidir. Öne çıkan özellikler el yapımı evler, binalar ve sıcak yaz günlerinde çocukların birbirlerine sıçramasıyla hareketlenen büyük göl. Küçük dükkanlar ve kafelerde özel Christiania para birimi kullanılmaktadır.

Stroget Alışveriş Bölgesi

 

Christiansborg’tan yaklaşık beş dakika yürüme mesafesinde sizi çeşitli butikler, kafe ve restoranların bulunduğu Stroget’in kalabalık alışveriş bölgesi bekliyor. 1800’lü yıllardan bir takma ad olan Stroget, Belediye Sarayı Meydanı’ndaki (Rådhuspladsen) başlayan ve Kongens Nytorv’da biten birbirine çapraz birkaç yoldan oluşur. Kuzeydeki bazı bitişik sokaklarda yaya kaldırımları kaldırılmıştır.

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *