KÖLN GEZİSİ PRATİK BİLGİLER

5 years ago written by

Nüfus: Kentin nüfusu 1 milyonun biraz üzerinde.

Din: Hristiyanlık en yaygın inanç sistemi. Ayrıca şehirde azımsanmayacak kadar çok Musevi ve Müslüman yaşıyor.

Resmi Dil: Konuşulan resmi dil Almanca. Nüfusun %10’unu oluşturduğu için sokakta Türkçe konuşan birilerine rahatlıkla denk gelebilirsiniz.

İklim: Okyanus ikliminin etkisindeki Köln, Almanya’nın en sıcak şehirlerinden birisi.

Yüz Ölçümü: Kentin kapladığı alan 405 km².

Coğrafya: Kuzey Ren,Vestfalya Eyaleti sınırları içerisindeki kent, ülkenin batısında yer alıyor.

Ekonomi: Konumu sayesinde geniş bir pazar alanına sahip olan Köln’de sigortacılık, medya ve hava yolu şirketleri faaliyet gösteriyor. Bunlara ek olarak kent, motor sporları ile ilgilenen markaların merkezlerine de ev sahipliği yapıyor.

Para Birimi: Avrupa Birliği’nin resmi para birimi olan Euro kullanılıyor.

Saat Farkı: Ülkemiz ile Köln arasında 2 saatlik zaman farkı bulunuyor.

Vize: Normal pasaport sahipleri Schengen Vizesi ile kenti ziyaret edebiliyor.

Gezi Süresi: Kentin tüm popüler mekânlarını dolaşmak için 3 gün yeterli.

Tarih: Roma İmparatorluğu döneminde kurulmuş olan Köln, 12. yüzyılda Hristiyan Âlemi’nde kutsal şehirlerden birisi olarak anılmaya başlanmış. Bu dönemden itibaren gelişen şehir, 2. Dünya Savaşı’nda büyük zarar görmüş.

Köln’de Ulaşım

Almanya’nın tüm büyük kentlerinde olduğu gibi Köln’de de toplu ulaşım sistemi tüm ihtiyacı karşılayacak şekilde tasarlanmış. Her biri geniş ağa sahip otobüs, metro ve tramvay hatları sayesinde sorun yaşamadan kentin istediğiniz noktasına ulaşabilirsiniz.

Köln/Bonn Uluslar Arası Havalimanı’ndan 15 kilometre uzaklıktaki şehir merkezine ulaşmak için en çok tercih edilen toplu taşıma aracı, banliyö trenleri.

Almanya’nın 4. Büyük Şehrinde Gezilecek Görülecek Yerler

HOHENZOLLERN KÖPRÜSÜ

Köprü 1907-1911 yılları arasında yapılmış olup II. Dünya savaşındaki bombardımanlara rağmen zarar görmeden hala ayakta durmaktadır. Köprü ilk yapıldığında demir ve karayolu kullanımına açık iken sonraki yıllarda karayolu kapatılarak yaya yoluna dönüştürülmüştür. 409 metre uzunluğundaki köprünün bir ucunda Köln Messe diğer ucunda Hauptbahnhof vardır. Köprünün en önemli özelliği ise demirlere asılı kilitlerdir. Aşklarını ölümsüzleştirmek isteyen çiftler kilidin üzerine isimlerini yazıp anahtarı Ren Nehri’ne atıyorlar.

KÖLN KATEDRALI (KOLNER DOM)

Hristiyanlığın katolik mezhebi için yapılan gotik mimariye sahip katedral iç karartıcı görünüme sahip olsa da ihtişamıyla görenleri büyülemeye yetiyor. Kölner Dom Köln Katedrali’nin yapımına 1248 yılında başlanıp 1880 yılında ancak tamamlanmıştır. Almanya’nın 2. büyük kilisesidir. Katedralin dış cephesindeki el işçiliği ve oluklarda biriken suların dışarı atılabilmesi için tasarlanmış olan gargoylelerin yanı sıra içerideki vitraylar ve dehlizlerde görülmeye değerdir. Vitrayların hemen hemen çoğunda Hz. İsa’nın hayatı tasvir edilmiştir.157 metre yüksekliğe sahip yapıya çıkmak için 533 merdiveni sabırla ve yorularak tırmanmak da gerekiyor.

ALTER MARK– ESKİ MEYDAN

Köln şehrinin en eski meydanıdır. Meydanın tam ortasındaki Jan Von Werth çeşmesi görülmeye değerdir. Heykel 30 yıl Savaşlarındaki başarısından dolayı Jan von Wert’i onurlandırmak adına 1884 yılında meydana dikilmiştir. Heykel Alman heykeltıraş Wilhem Albermann tarafından yapılmıştır.

EL-DE HAUS– NASYONAL DÖKÜMANTASYON MERKEZİ

Müze ve araştırma merkezi olan binada şehrin siyasi geçmişini öğrenebilirsiniz. 1934 ila 1945 yılları arasında işkence merkezi olan bina hücrede yaşamış olan tutuklular tarafından yazılan duvar yazılarını, sorguların ve hatta işkencelerin yapıldığı hücreleri, Nazi dönemini anlatan sergiyi gezebilirsiniz. El-De Haus 1979 yılında müze haline getirilmiştir.

OPER KÖLN MÜZİK EVİ

Kolner Dom’un hemen yanında Ren Nehri kenarındadır.

KÖLN KARNAVALI (KÖLSCFEST)

Her yıl 11. ayın 11. günü saat 11:11’de başlayıp günlerce süren oldukça renkli ve eğlenceli bir festivaldir.

Köln’de Alışveriş

Zengin alışveriş olanakları sayesinde Köln hem yerel hem de uluslar arası markaların ürünlerini kolayca bulabileceğiniz bir kent haline dönüşmüş. Şehir parfüm ve çikolata üretimi konusunda Avrupa’nın öncülerinden birisi olduğu için en çok satın alınan hediyelik eşyayı bu iki ürünün çeşitleri oluşturuyor.

Alışveriş için öncelik verebileceğiniz adresler Eski Kent sınırları içerisindeki Schildergasse ve Hohe caddeleri. Her iki cadde de araç trafiğine kapalı olduğu için faaliyet gösteren mağazaları rahatça dolaşabilirsiniz. Elektronik ve moda konusunda öne çıkan bu 2 popüler cadde dışında Belçika Mahallesi’ndeki küçük butiklere de zaman ayırabilirsiniz.

Eğer 24 Kasım veya Noel’de   kente gelirseniz kurulan renkli pazarları ziyaret edebilirsiniz.

Köln’de Yeme İçme

Köln’ün yerel mutfağı, sosyal ve politik değişikliklerin etkisiyle yüzyıllar içerisinde çeşitlilik açısından Almanya’nın en zenginlerinden birisi haline gelmiş. Domuz ve dana etlerinin mutfak kültüründe yaygın olarak kullanıldığı Köln’de patatesi tek başına bir yemek veya sunumları zenginleştirmesi için garnitür olarak tüketebilirsiniz.

Yöresel lezzet, az pişmiş et yemeği Rheinischer Soorbrode. Köln’de faaliyet gösteren restoranlarda yaygın olarak sunulan bu lezzet dışında gözlemeye benzeyen ve patatesli-elmalı iç harçla pişirilen Rievkoche’nin tadına bakabilirsiniz. Alman mutfağı dendiğinde ilk akla gelen lezzet olan sosis içinse tercihinizi dana etinden hazırlanan Frankfurter’den yana kullanıp, patatesli Currywurst içerisinde tüketebilirsiniz.

Köln’de Nerede Kalınır?

Tarihi yapılar başta olmak üzere kentin gezilecek yerlerine yakın olmak istiyorsanız, Köln Altstadt’ı tercih edebilirsiniz. Hotel Marsil, Cologne Marriott gibi konforlu bölge otelleri yürüme mesafesindeki konumlarıyla ziyaretçilerinin gezi listelerindeki yerlere zaman kaybetmeden ulaşabilmelerine olanak sağlıyor.

Köln sınırları içerisinde sizlere tavsiye edeceğim Deutz’un sizlere sağlayacağı avantajlar ise fuar alanlarına yakın olmak ve sakin bir çevrede konaklamak. Üstelik yılın belirli dönemlerinde müzik festivallerinin düzenlendiği bu bölge, muhteşem manzaraya sahip.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *