Kars ile ilgili Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Kars

Doğu Ekspresi ile Kars Instagram sayesinde çok popüler hale geldi. İç turizmin en popüler mekanlarından biri olan Kars, içinde bulundurduğu kültürel öğeler ile şüphesiz bu ünvanı hak ediyor. Tren ile yolculuk tabii ki güzel ve eğlenceli bir seyahattir, ancak Doğu Ekspresi Kars’ın önüne geçti ki, lakin Kars’ı keşfetmek ise Doğu Ekspresi’nin verdiği keyfin çok ama çok ötesinde.

Yılın 8 ayı boyunca soğuk bir havaya sahip olan Kars, Türkiye’nin Ermenistan sınırında bulunuyor. Kars ayrıca ülkenin en yüksek rakımlı üçüncü şehir merkezidir. Kars isminin kökeni ile ilgili birkaç varsayım bulunmakta. Gürcüce kapı anlamına gelen Kariskalaki, Ermenice üst kale anlamına gelen Karuts Berd, ya da zamanında bölgede yaşamış olan Karsaklardan geldiği bu varsayımlarında bazıları.

Tarih boyunca Selçuklu, Osmanlı, Moğol, Pers, Ermeni, Urartu, Bizans, Gürcü, Rus gibi birçok medeniyetlere ev sahipliği yapan Kars, zamanın en önemli ticaret yolu olan İpek Yolu‘nun en önemli şehirlerinden biri.

Türk, Çerkez, Kürt, Azeri, ve Malakan gibi farklı kökenler Kars’ta yıllarca beraber yaşamışlar.

Kars’ın şehir merkezine yakın sadece Malakanların yaşadığı bir köy bile bulunuyor.

Fakat Kars’tan göç eden Malakan nüfusu nedeniyle bu köy (Karacaören) yok olmanın eşiğinde

75 bin kişilik bir nüfusa sahip olan Kars aynı anda 20 bine yakın öğrencisi olan Kafkas Üniversitesine ev sahipliği yapıyor. Bu sebeple şehrin bir nevi bir öğrenci kenti olduğunu söyleyebiliriz.

1878 yılından itibaren 40 yıl süren Rus işgali altında kalan Kars’ta Baltık Mimarisi’nin birçok farklı ve güzel örneği bulunmakta. Çoğu Anadolu şehrinin tersine Kars sokaklarında mazgal sistemi bulunmaktadır. Birbirini dik kesen sokaklardan oluşan mazgal sistemi Rusların şehre davet ettiği Hollandalı şehir planlamacılar tarafından 1890 yılında yapılmış. Rusların işgali sırasında Kars’a bu kadar yatırım yapmakta ki Rusların amacı ise Kars’ta kalıcı olup burayı çok güçlü bir sınır şehri haline getirmekti.

Kars’ı gezmeye kaleden başlamanızı tavsiye ederiz.

 

Şehrin tepesinin üstüne inşa edilmiş olan kale Selçuklular döneminde yapılmış olup, farklı dönemlerde yıkılıp tekrar yapılmıştır. Kaleye çıkıp şehri yukarıdan izledikten sonra hemen kalenin altında bulunan ve Van’daki Akdamar Kilisesi’ne rakip olarak yapılmış 12 Havariler Kilisesi’ni ziyaret edebilirsiniz. Eski bir Ermeni Kilisesi olan yapı şu an cami olarak hizmet vermektedir. Özellikle yapının iç mimarisinde, duvarlarda kullanılmış olan harika taş işçiliğine hayran kalabilirsiniz.

Hemen yanında ise Osmanlı zamanında yapılmış olan Evliya Camii bulunmaktadır.

 

Caminin bahçesinde bulunan Harakani Türbesi bulunmaktadır. Tasavvuf tarihinin en önemli unsurlarından olan ve Mevlana’nın Mesnevisinin anlatıldığı Harakani’nin mezarı Evliya Çelebi tarafından bulunmuş ve şu andaki yerine defnedilmiştir.

Dinlendikten sonra Kaleiçi Mahallesi ve şehrin en hareketli caddesi olan Faik Bey Caddesi’nin arasında yer alan sokakları gezebilirsiniz.

Bu sokaklarda Rus işgali esnasında yapılmış olan Baltık Mimarisi tadındaki binaları görebileceksiniz. Bu binalardan en ihtişamlı olanları ise Defterdarlık ve Emniyet Müdürlüğü binalarıdır.

Şehir merkezini dolaştıktan sonra Cumhuriyet Caddesi üzerindeki Fethiye Camiini ziyaret edebilirsiniz.

Rus işgali zamanından kalmış en ihtişamlı binalardan olan Fethiye Camii aslında büyük bir Ortodoks Katedrali olarak yapılmıştır. Fakat sonrasında camiye dönüştürülmüştür.

Kars Müzesi ise şehrin tarihini güzel anlatan, ufak bir müze.

 

Hem arkeolojik buluntuların sunulduğu hem de Kars’ın geleneksel zanaatlarının yer aldığı müze kısa zamanda gezilebilir.

Şehrin en ünlü ilçelerinden olan Sarıkamış ise Türkiye’nin en önemli kayak merkezlerinden biridir. Dünyada sadece İsviçre Alplerine ve Sarıkamış’a yağan kristal kar, kayak ve snowboard tutkunları için bölgeyi vazgeçilmez bir yer haline getiriyor.

Kars’ta hafta içi her gün sabah 11;00’e kadar büyük bir hayvan pazarı kuruluyor.

Şehrin çıkışında bulunan bu pazar bölgedeki en büyük büyük baş hayvan pazarı olarak biliniyor.

Bölgenin temel geçim kaynaklarından olan büyük baş hayvanların alıcılarını beklediği pazarda şanslıysanız sıkı pazarlıklara denk gelebilirsiniz.

Kars’a 40 dakika mesafede yer alan Ani Harabeleri ise mutlaka görülmesi gereken tarihi yerlerden bir tanesi.

Ermeni Krallığı tarafından kurulan ve oldukça köklü bir tarihe sahip olan şehir İpek Yolu’nun aktif olarak kullanıldığı dönemde Marko Polo gibi birçok gezginin ve tüccarın uğrak yeri olmuş.

Doğu Roma, Selçuklular, Gürcüler ve birçok medeniyet tarafından yönetilen şehir nüfus olarak 150 bin kişiye ulaşsa da 16. Yüzyılda yavaş yavaş terkedilmeye başlanmış.

İhtişamlı kuzey surları, hala canlı kalabilmiş Resimli Kilise, Anadolu’daki ilk Türk camii olan Menüçehr ve Ermeniler için kutsal olan Meryem Ana Katedrali tarihi kentte ziyaret edilmesi gereken yerler.

Ani Harabeleri aslında Türkiye’nin Ermenistan sınırında yer alıyor. Bu nedenle Ani Harabelerini ziyaret ettiğinizde vadinin diğer tarafındaki Ermenistan topraklarını da görebilme şansını yakalıyorsunuz.

Kars şehir merkezine 90 dakika mesafede yer alan Çıldır Gölü ise görülmesi gereken başka bir yer. Çıldır, yazın normal bir göl iken kışın tamamen buz tutar ve üzerinde atlı kızaklarla dolaşılabilen bir göl olma özelliğini taşımaktadır.

Oldukça kalın bir buz tabakasıyla kaplandığı için kırılma tehlikesi de pek bulunmuyor.

Donmuş bir gölün üzerinde yürümek ve sahilden yürüyerek uzaklaşmak.

Çıldır Gölü’nü ziyaret ettiğinizde gölde balık avlayan balıkçılara rastlayabilirsiniz.

Donmuş gölde ağ ile yapılan balıkçılık oldukça yorucu ve meşakkatlidir.

Göl donmadan önce atılmış olan ağların yerinin bulunması ve 45-50 santimlik buzun en azından 2 yerden kırılması ve ağın çekilmesi gerekiyor.

Kırılan kısımlar ise kendi hallerinde yaklaşık 4-5 saat içerisinde tekrar eski hallerini alıyorlar.

Çıldır gölüne gitmişken yapılışıyla alakalı birçok farklı efsanenin yazıldığı Şeytan Kalesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Özellikle karlı dönemde kaleye ulaşmak yerine uzaktan izlemek daha güvenli olacaktır.

Şeytan Kalesi,  Çıldır ilçesinde bulunmaktadır, yapılış tarihi ile ilgili kesin bir bilgi bulunmamaktadır, Şeytan Kalesi bölgedeki diğer kalelerin mimarisi ile kıyaslandığında , Şeytan Kalesi’nin Urartular tarafından yapıldığı düşünülebilir

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *