Hollanda Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Hollanda ismi, Birleşik Hollanda Krallığı‘nın en önemli eyaleti olan Hollanda Eyaleti’nden gelmektedir. 19.Yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu eyalet iki eyalete bölünmüş durumdadır: Kuzey Hollanda (Başkent: Haarlem) ve Güney Hollanda (Başkent Den Haag). Hollanda dilinde  “Hollanda” ifadesi sadece bu iki eyalet için kullanılır. Bunun dışında “Hollanda” daha çok, insanların kendilerini tanımladıkları alaylı (ironik) bir isimdir. Futbolda da “Hollanda” ismi kullanılır.

Özgürlükler ülkesi olarak bilinen Hollanda diğer ülkelerde olan yasaklar bu ülkede çoğunlukla yasaldır, düşündüğümüz zaman suç oranı yüksek olmalı dimi? Hayır tam aksine suç oranı son derece düşüktür. Müzeleri tarihi binaları ve parkları, son derece iyi muhafaza eden ve koruyan bir yapıya sahip olan Hollanda, bu anlamda da medeni bir duruş sergilemektedir.

Hollanda’da Gezilecek yerler

  1. Amsterdam

Yalnızca Hollanda’nın değil, Avrupa’nın görülmeye değer şehirleri arasında da başı çeken ve Hollanda‘nın başkenti Amsterdam, genellikle Grass Coffee’leri ve Red Light District ile anılsa da, yalnızca bunlardan ibaret değil.

Rijk Müzesi, Van Gogh Müzesi, Vondelpark, ve Anne Frank Müzesi uğrayabileceğiniz yerlerden sadece bir kaçı olan Amsterdam’da unutulmaz anlar yaşayacağınızdan eminiz.

2.Eindhoven

Yeşil doğası ve kültür sanat alanında sivrilmesiyle öne çıkıyor. Şehir size Van Abbemuseum, Sint Catharinakerk Ulusal Anıt, Evoluon Binası, Philips Stadyumu görülmesi gereken yerlerdir.

3- Delft

Delft’te, Rönesans’tan Gotik mimariye pek çok eser görebilirsiniz. Ülkedeki tüm şehirlerde olduğu gibi upuzun kanalların çevrelediği şehir, bilim ve sanat alanında da onlarca etkinliğe ev sahipliği yapıyor. Prinsenhof Müzesi, Delft City Hall, Nieuwe Kerk gibi muhteşem yapılara sahip sakin şehirde güzel bir gezinti size iyi gelecek.

4- Gouda

Peynir şehri Gouda’da düzenlenen Hollanda Peyniri Festivali’ne, eğer bir peynir aşığıysanız kesinlikle gitmelisiniz. Nisan ayından ağustosa kadar her perşembe açılan stantlarda çeşit çeşit peynir tadabilirsiniz. Özellikle dünyaya adını duyurmuş Gouda peynirini mutlaka deneyin.  15.yüzyıl’dan kalma binaları ve düzenli otoyollarıyla da sizi etkileyeceğinden eminiz.

5- Giethoorn

Dünyadaki en güzel köylerden biri olan Giethoorn, daha önce eşini görmediğiniz bir köyle karşılaşacaksınız. Köyde, çok ilginç ama hiçbir motorlu taşıta yer yok. Köy yeşil bahçeler içinde şirin evlerle kaplanmış. Teknolojiden uzak, huzurun gerçek anlamda hissedildiği bu köyde dinginliğe ulaşabilirsiniz.

6- Groningen

Hollanda’nın kuzeyinde yer alan kent Groningen; tüm yolların ve kanalların birleştiği nokta olmasıyla önemli bir ticaret merkezi olmuş durumdadır. Sanayi kenti olmasına rağmen turizmin de yükseldiği şehirde, yaz ayları bile hafif serin geçiyor.

Bisikletle keşfetmek için harika bir yer olan Groningen, bisiklet yolları ağı nedeniyle “Dünya Bisiklet Şehri” kabul edilmiş. Tarihi binaları, uzun nehirleri ve özgün doğasıyla Groningen Hollanda’nın önemli yerleşim yerlerinden biridir.

7- Rotterdam

The Euromast Kulesi ile bilinen Rotterdam,13. yüzyıldan kalma bir balıkçı köyü olsa da şimdilerde Hollanda’nın en modern şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor.

Delfshaven bölgesinde düzenlenen festivaller şehre, her yıl Avrupa’nın farklı ülkelerinden ziyaretçileri çekiyor. Ünlü kulesi yanında Kinderjik Yel Değirmenleri ve dünyaca ünlü ressamların eserlerini sergileyen Boijmans Van Beuningen Müzesi’ni de keşfedebilirsiniz.

8- Volendam

Popüler şehirlerin yanında gezginler tarafından tercih edilmeyen bir kasaba olsa da fantastik bir evrene yolculuk etmenizi sağlayacak bir yer, Volendam. Organik bir doğa gezisi yapabileceğiniz kasabaya, Amsterdam’dan yaklaşık 25 dakikalık bir yol kat ederek gelebiliyorsunuz. Hediyelik eşya dükkânları, nefis balık lokantaları ve peynir fabrikalarıyla Volendam’da zaman çok hızlı akacak.

9- Lahey

Den Haag şehrinin içinde yer alan bir bölüm olan Lahey, ülkenin yönetim merkezi. Bu özelliği nedeniyle bulunduğu şehrin de kendi adıyla anılmasını sağlamış. Büyükelçilikler ve Kraliyet Sarayının bulunduğu şehir, küçük ama özgün mimarisiyle dikkat çekiyor. Şehirde Louwman Müzesi, Gemeente Müzesi ve Mauritshuis Müzesi gibi etkileyici koleksiyonlara sahip müzeleri gezebilirsiniz.

10- Arnhem

Hollanda’nın doğusunda yer alan kent, ülkenin en güzel açık hava müzelerinden birini görebilirsiniz. Kalabalık olmayan bir şehirken, bölgenin ileri gelenleri sayesinde popülerliğini arttıran Arnhem’de görülecek birçok tarihi eser de bulunmakta. II. Dünya Savaşı’nda zarar gören ve sonrasında aslına uygun yenilenen, görkemli  bunlardan biri.

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *