Hatay (Antakya) Hakkında Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Türkiye’nin önemli ve en eski yerleşim bölgelerinden olan Hatay. En son yapılan arkeolojik çalışmalara göre tarihi MÖ 100 bin ve 40 bin yılları arasına kadar uzanıyor.

Hatay, Roma İmparatorluğu zamanında, Roma ve İskenderiye‘nin ardından dünyanın en büyük üçüncü şehri olduğu ile ilgili bulgular mevcuttur.

Dünyanın olimpiyat niteliğindeki ilk organizasyonu ise MÖ 195 yılında ‘Daphneia’ şehrinde (Defne) gerçekleştiği, tarihi kaynaklarda yer almaktadır.

Akat Beyliği, Hitit, Mısır ardından Urartu, Asur ve Perslerin gibi uygarlıkların hüküm sürdüğü Antakya şehrinin tam anlamıyla inşa edilmesi MÖ 300 yılını bulmuş. Şehir sırayla Roma İmparatorluğu, Emevi ve Abbasiler, Bizans ve Memluk Devleti tarafından yönetilmiş.

Antakya merkezinden geçen Asi Nehri’nin hemen yanına Hatay Cumhuriyeti Meclisi kurulmuş olan, günümüzde ziyaret etmek isteyenlere kapılarını açıyor.

Asi Nehri’nin en büyük özelliği ters akıyor olmasıdır. İsmini de bu özelliğinden almaktadır. Asi Nehri aynı zamanda pek çok mitolojik hikayeye ev sahipliği yapmıştır.

Titus Tüneli:

1380 metre uzunluğu, ortalama yedi metre yükseklik ve altı metre genişliğiyle, antik limanın alüvyonlarla dolmasını engellemek amacıyla sadece insan gücüyle açılan en uzun tünellerden biri olarak Samandağ taraflarında ziyaretçilerin ilgisini çekiyor. Bin esir tarafından elleriyle açıldığı söylenmektedir.

Habibi Neccar Camii;

Roma zamanında Pagan Tapınağı olarak kullanılıyordu. Bizans döneminde ise kiliseye çevrilmiştir. İslamiyet’in Anadolu’ya girmesi ile beraber Anadolu’daki ilk cami olarak hizmet vermeye başlamıştır.

Aziz Simon Manastırı (St. Simone Manastırı)

AntakyaSamandağ arasında yer alan manastır, M.S. 6. yüzyılda yapılmıştır.

Aziz Pierre Kilisesi;

Aziz Petrus Hz. İsa’nın on iki havarisinden biridir ve dinini yaymak için Antakya’ya gelir. M.S. 29-40 yılları arasında şimdiki kilisenin olduğu yerde, mağara içinde ilk dini toplantılarını yapar. Toplantılara katılan cemaate tarihte ilk kez “Hıristiyanlar” denmiştir ve burası bazı görüşlere göre ilk Hıristiyan kilisesidir.

On iki ve on üçüncü yüzyıllarda bölgeye gelen Haçlılar kilisenin ön cephesini inşa eder. Kilise 1983’te Papa tarafından hac yeri ilan edilir.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *