Hakkari Gezilecek Yerler

5 years ago written by

Hakkari Şehir merkezi hariç 3 adet ilçesi bulunmaktadır.

Çukurca, Şemdinli, Yüksekova
Ayrıca Doğu Anadolu Bölgesi Sınırları içerisindedir.

2017 İstatistiklerine göre 275.761 kişilik bir nüfusa sahip olup bir önceki seneye orantılı olarak artış göstermektedir.

Türkiye’nin güneydoğu köşesinde derin ve uzun Zap Vadisi’nin güney yamacına kurulu, dört bir yanı dağlarla çevrili Hakkari Anadolu, Mezopotamya ve İran üçgeninde yer alan coğrafi konumuyla birçok topluluğun ilgisini çekmiş ve birçok millete vatan olmuştur.

CENNET CEHENNEM VADİSİ

Hakkari’ye 45 kilometre uzaklıkta bulunan ve dört mevsimin bir arada yaşandığı 3 bin 500 rakımdaki Cennet Cehennem Vadisi doğal güzellikleriyle dikkat çekiyor. Bir bölgesi binlerce yıllık devasa buzullarla kaplı olan vadi, diğer bölgesinde ise ziyaretçilerine çeşit çeşit çiçeklerle bezenmiş muhteşem bir görüntü sunuyor. Bölgeye giden doğa severler kamp, dağ sporları, kaya tırmanışları, doğa yürüyüşleri gibi etkinlikler düzenlerken, bir yandan da gizli kalan cennetleri keşfetme olanağı buluyor.

SEYİTHAN GÖLÜ
Berçelan yaylasında bulunan Seyithan Gölü Hakkari’nin En çok beğenilen Turistlik yerleri arasındadır.

MEYDAN MEDRESESİ

Hakkari‘nin Biçer Mahallesi‘nde bulunan medresenin giriş kapısındaki kitabeden, 1700-1701 yıllarında Hakkari yöneticilerinden İzzeddin oğlu İbrahim Bey tarafından yaptırıldığı bilinmektedir. Kale Altı Mezarlığı’nın doğu tarafına kurulmuştur. Dikdörtgen planlı medrese, avlulu, iki katlı medreseler grubuna girmektedir. Medrese, 18.25×23.40 metre ebadında, enine dikdörtgen bir alana oturmaktadır. Yapı iç avlulu, iki katlı ve iki kanatlı, düz damlı medreseler grubuna girmektedir.Yapıya güney cephenin ortasındaki bir taç kapı vasıtasıyla girilmektedir. Medrese, düzgün kesme taş işçiliği gösteren anıtsal yapısı, düzgün planı, iki katlı revaklı avlusu, mescit ve odaları ile kapısındaki süslemeler ve içerisindeki sütun başlıkları ile dikkat çekmektedir. Ayrıca günümüze orijinal yapısını koruyarak ve sağlam bir şekilde gelmiş, Hakkari’nin tek anıt yapısıdır.

ŞEMDİNLİ TAŞ KÖPRÜSÜ
Hakkari Şemdinli ilçe merkezine 12 km., Nehri Köyü’ne de 4 km. uzaklıkta Şemdinli Deresi üzerinde bulanan Taş Köprü’nün kitabesi günümüze gelememiştir. Bununla beraber Nehri’deki Kelat Sarayını yaptıran Seyyit Mehmet Sıddık tarafından yaptırıldığı yerel kaynaklardan öğrenilmektedir.Buna göre köprü büyük olasılıkla XIX.yüzyılın sonlarına doğru yaptırılmıştır.

HAKKARİ KAYAK MERKEZİ

Hakkari’nin karlı dağlarından ve buradaki doğal güzelliklerden bahsettik. Deniz seviyesinden 2700 metre yükseklikte yer alan Merga Bütan Yaylası’nın karla kaplı doğal güzelliği, Hakkari’de kış turizminin merkezi olmuş durumda. İl Özel İdaresi ve DAKA tarafından yaptırılan kayak merkezi, özellikle kış aylarında kayak tutkunlarının akınına uğruyor.

PERİ BACALARI

Hakkari‘nin Yavuzlar köyünde bulunan ve Hakkari Kapadokyası ya da Vanadokya olarak da isimlendirilen bu bölge, şehrin görülmeye değer yerleri arasında. Volkanik Yiğit Dağı’nın püskürttüğü kayaçların, yağmur sularının ve rüzgarın aşındırmasıyla ortaya çıkmıştır.

CİLO BUZULLARI

4135 metre yüksekliği ile Türkiye‘nin en yüksek ikinci dağı olan Cilo Dağı, Hakkari’nin Yüksekova ilçesinde bulunuyor. 3 bin 500 metreye kadar daimi kar sınırı bulunan dağın zirvesindeki buzullar 3500 yıldır varlığını sürdürüyor.

Son yıllarda küresel ısınmanın etkisiyle dağın eteklerine doğru uzanan buzullar maalesef erimeye başladı. Yine de Cilo Dağı ve her mevsim üzerinde bulunan kar ve buzullar görülmeye değer.

BERÇELAN YAYLASI

Cilo Dağı ve Seyithan Gölü’nün bulunduğu Berçelan Yaylası, Hakkari’nin birçok doğal güzelliğinin bir arada bulunduğu bir yer. Diğer şehirlerde olduğu gibi Hakkari’de de yerel halk yaz aylarını geçirmek için yaylaları tercih ediyor. Ayrıca yayla; dağcılık, kayakçılık, doğa yürüyüşüne de elverişli.

Hakkari, keşfedilmeyi bekleyen birçok tarihi ve doğal güzelliği bünyesinde barındırıyor.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *