Gaziantep Hakında Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Gaziantep

Geçmiş dönemlerden beri sayısız uygarlığın merkezi olan Mezopotamya ile Akdeniz’in tam ortasında bulunan  Antep yüzyıllardan beri canlılığını ve hareketliliğini koruyan bir şehirdir. İpek Yolu’nun üzerinde bulunmasından ötürü de# kurulduğu günden bugüne kadar hem ticaret hem de ekonomi olarak dinamik bir şehir olma özelliğini korumaktadır. Bir rivayete göre Gaziantep’in asıl adı Ayıntap’ tır. Daha sonra zamanla Antep‘e  dönüştüğü söylenen bu isim şehrin Kurtuluş Savaşı sırasında göstermiş olduğu üstün mücadele ve kahramanlıktan ötürü Gazi unvanını alarak şuan ki adı olan Gaziantep adını almıştır. Türkiye’nin en büyük sekizinci şehri olan Gaziantep, UNESCO tarafından “Dünya Gastronomi Şehri” olarak koruma altındadır.

Gaziantep Turizm açısında çok geniş imkanlar sunmaktadır.

  • Zeugma Antik Kenti:

Büyük İskender’in generallerinden biri olan I. Selekos Nikator tarafından kurulan Gaziantep’e bağlı Nizip ilçesinin Belkıs köyünde bulunmaktadır. Roma tarafından işgal edilene kadar kurucusunun adıyla anılan kent, işgalden sonra Zeugma olarak anılmaya başlandı. Antik Çağ’a ait bir çok mozaik, heykel ve kabartmalarının bulunduğu Zeugma Antik Kenti dünya çapında da “Çingene Kız” mozaiğiyle adından sıkça söz ettirmektedir.

  • Kurtuluş Camii:

1892 yılında Valide Meryem Kilisesi olarak inşa edilen yapı günümüzde Camii olarak hizmet vermektedir.

 

  • Ömereyn Camisi:

Caminin bir diğer adı da İki Ömer anlamında “Ömereyn“dir. Caminin taç kapısı ve mihrabı taşlarla örülmüştür. Minaresinde oyma taş işçiliğinin en güzel örnekleri görülmektedir.

 

  • Dülük Antik Yerleşimi:

İnsanlık tarihinin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Dülük. Kent merkezine 11 km mesafededir. Dülük Köyü ve etrafındaki ören yerlerinde, 30-40 bin yıl kadar önce yaşamış insanların kullandığı aletleri görebilirsiniz, yaşadıkları mağara gibi yerleri gezebilir ayrıca burada Anadolu’daki en eski yeraltı tapınağını da görme şansı bulabilirsiniz.

 

  • Zincirli Bedesten:

Bakırcıların ve de baharatçıların bir arada bulunduğu eski bir bedesten Zincirli Bedesten. Oldukça turistik, renkli bir han. Gaziantep’e özgü dokuma işlerini de buradan alabilirsiniz.

Gaziantep’te Görmeniz Gereken Diğer Müzeler:

Savaş Müzesi,

Hamam Müzesi

  Mutfak Müzesi

        Bayazhan Kent Müzesi

Medusa Arkeolojik Cam Eserler Müzesi

Gaziantep Bilim Müzesi

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *