Belçika Gezilecek Yerler

5 years ago written by

Belçika, hem coğrafi konum hem de bürokratik olarak Avrupa’nın kalbi. Güzelliğini önce başkenti Brüksel ve diğer tarihi şehirleri Brugge, Ghent ve Antwerp’ten alan Belçika, doğa, mimari, çikolata ve bira ile özdeş.

Belçika Gezilecek Yerler

Brüksel şehrinin tarihi dokusuyla başlayıp, bir trene atlayarak geçmişte yolculuğa çıkmak bir hayal değil. Belçika’da keyifli  tren yolculuklarıyla Antwerp, Brugge ve Ghent şehirlerini kapsayan bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Eğer iki veya üç günlük kısa bir tatil planınız varsa bu rotadan dilediğiniz destinasyonu seçebilir, daha uzun bir zaman dilimine sahipseniz rotanın bütününü tamamlayabilirsiniz. Tarihi bir yolculuğa ve keyifli görüntülere kendinizi şimdiden hazırlayın!

 

  1. Brüksel

Brüksel, Belçika’nın başkenti. Ülkesinin merkezinde yer alan Brüksel, Flemenk, Alman ve Fransız kültürüyle harmanlanmış bir şehir. Avrupa Birliği’nin beşiği olarak kabul edilen Brüksel’in soğuk ve bürokratik bir havaya sahip olduğunu düşünebilirsiniz. Ancak Brüksel, renkli kültürel dünyası, yaratıcılığı ve çeşitliliğiyle sizi şaşırtacak.

Orta Çağ’dan günümüze tüm görkemini koruyan, şehrin can alıcı merkezi Grand Place’taki çikolata dükkanları, tarihi binaları ve lüks mağazaları ile Place du Grand Sablon, Gotik ve Rönesans mimarisinin bir arada kullanıldığı St. Catherine Kilisesi ve Çizgi Roman Müzesi Brüksel’i tanımanız için ziyaret edilecek olmazsa olmaz adresler. Notre Dam du Sablon Kilisesi, St. Michel Katedrali, Mini-Avrupa, Adalet Sarayı, Kraliyet Sarayı, Borsa Binası kentin mutlaka görülmesi gereken yerleri.

 

  1. Brugge

Brugge, Belçika’nın UNESCO Kültür Mirası Listesi’nde yer alan ve Orta Çağ’dan bu zamana dek bozulmadan taşıdığı değerleriyle öne çıkıyor. Zarif bir kent olan Brugge’de zaman Orta Çağ’da donmuş ve öylece kalmış gibi. Bu da onu oldukça ünlü ve turistik bir destinasyon haline getirmiş. Venedik’i anımsatan kanalların üzerinde tekne turu yapmak, Arnavut kaldırımlı sokaklarında dolaşıp bol bol fotoğraf çekmek, parklarında yürüyüş yapmak Brugge’ü tam anlamıyla yaşamanız için gerekli!

Brugge, yapılacak şeyler arasında bisiklet kiralayıp Aşıklar Gölü civarında dolaşmak, Minnewater Parkı’nı gezmek, Belfry Çan Kulesi’ne çıkıp nefes kesen şehir manzarasını izlemek, Groeningemuseum’u ziyaret etmek, çikolatalarıyla ünlü şehrin Çikolata Müzesi’ni görmek vazgeçilmez aktiviteler. Brugge gezilecek yerler arasında Meryem Ana Kilisesi, Madonna ve Çocuk Heykeli, Kutsal Han Bazilikası ve Belediye Sarayı yer alıyor.

 

  1. Antwerp

 

Antwerp, dünyanın dördüncü, Avrupa’nın ise ikinci büyük limanına sahip, Belçika’nın bir liman kenti. Avrupa’nın en eski kentlerinden biri olan Antwerp, Belçika’nın başkent Brüksel’den sonraki ikinci büyük şehri. Kentin içinden geçen 350 km’lik Schelde Nehri manzarasına eşlik eden Orta Çağ dokusuyla Belçika’nın gururla koruduğu bir şehir.

Antika ve caz tutkunlarına hitap eden Antwerp, şehrin merkezi Town Hall’daki Brabo Heykeli, tasarım düşkünü yaratıcılarla zenginleşen Zuid Bölgesi, çağdaş sanat örneklerinin sergilendiği Antwerp Çağdaş Sanat Müzesi ve Moda Müzesi MoMu ile göz dolduruyor. Diğer yandan da Rubens, Van Dyck gibi sanatçılarıyla zarafetini, tarihini ve bugünle yakaladığı tatlı uyumu yaşamaya ve yaşatmaya devam ediyor.

 

  1. Ghent 

Ghent, Belçika’da, Felemenkçe konuşulan topluluğa dahil Flaman Bölgesinde, Schelde ve Lys Nehirlerinin birleşiminde kurulu. Brüksel’in tarihten günümüze taşıdığı Orta Çağ kenti boydan boya Romantik mimarisiyle heyecanlandıran binaları ve meydanlarıyla zamanda yolculuğa çıkarıyor. Orta Çağ zenginliğini yansıtan tarihi binalar, taş sokaklar, nehrin iki tarafını saran evler bir kartpostal gibi gözlerinizin önünden geçiyor. Orta Çağlarda kuzey Avrupa’nın en büyük ve en zengin şehirlerinden biri olan Ghent, günümüzde de önemli bir liman ve üniversite kenti.

St. Bavo Katedrali, St. Nicholas Katedrali, St. Michael Kilisesi, Gravensteen Kalesi, Stadeljik Müzesi, Ghent Tasarım Müzesi ve Gravensteen Kalesi kentin başlıca görülmesi gereken adreslerinden. Diğer yandan her yıl milyonlarca ziyaretçinin katılımıyla gerçekleşen Gent Festivali zamanında da kent oldukça renkli oluyor.

 

 

  1. Leuven

Leuven, Belçika’nın Flaman Bölgesi’nde, ülkesinin en büyük ve önemli üniversitesi olan Leuven Katolik Üniversitesi’ne ev sahipliği yapıyor. 15. Yüzyıldan bu yana faaliyet gösteren üniversite ile tam bir öğrenci kenti olan Leuven, aynı zamanda 18. Yüzyıldan beri de dünyanın en önemli bira imalatçılarından biri.

Brüksel ve Antwerp gibi tarihi şehir merkezi etrafında büyüyen bir şehir. Kentin başlıca gezilecek yerleri ise, 46 bin eserden oluşan bir koleksiyona sahip M-Museum; UNESCO Dünya Kültür mirası listesinde olan çiçekler, kiliseler ve küçük tuğla evlerle dolu bu manastır kompleksi olan Groote Begijnhof olarak sıralanıyor. Tarihi şehir merkezindeki eski pazar meydanı olan Oude Markt, Leuven Katolik Üniversitesi ve Botanik Bahçeleri de görülecek yerler arasında.

  1. Tournai

Tournai, Belçika’nın güneybatısında Schelde Nehri’nin kıyısında yer alıyor. Orta Çağ’da duvar halılar ve bakır eşyaları, 18. yüzyılda da halılarıyla tanınan Tournai, günümüzde de bu özelliğini sürdürüyor. Mimarisi ile ve gezilecek müzelerinin çokluğu ile güzel bir Belçika şehri olan Tournai’de gezilecek yerler ve müzelerin bir kısmı birbirine çok yakın bulunuyor.

11-12. yüzyıldan kalma haç planlı Tournai Notre Dame Katedrali Avrupa’daki en güzel bazilika örneklerinden biri. Orta Çağ’dan kalma öteki önemli kiliseler arasında St. Quentin, JacquesSt. , Ste.-Marie-Madeleine, St.-Nicolas, Ste.-Marguerite ve St.-Brice Kiliseleri ise kentte gezilecek önemli adreslerden. Yaklaşık 1188’de yapılan 72 m yüksekliğindeki Çan Kulesi, 13. yüzyıldan kalma Trous Köprüsü, yapımına 1668’de başlanan VIII. Henry Kulesi, 18. yüzyıla ait belediye sarayı ve 1653’te ortaya çıkarılan I. Childéric’in mezarı öteki önemli tarihsel yapılar.

 

  1. Mechelen

Mechelen, Anvers ile Brüksel arasında Flandre Bölgesi içinde yer alıyor. Önemli tarihi dokuları nedeniyle, Belçika’nın önde gelen tarihi kentlerinden biri olan Mechelen, Brüksel’in birkaç kilometre kuzeydoğusunda, Diyle Nehri kıyısında yer alıyor.

Mechelen’in başlıca gezilecek yerlerin çoğu birbirine yakın. Kentte Orta Çağ’dan kalma kiliselerin en önemlileri St. Rumoldus, St. Jan Kilisesi ve Notre Dame Kiliseleri. Margarete Sarayı, Kumaşçılar Hanı, Mechelen Belediye Binası, Yüksek Konsey Sarayı, Kent Müzesi, Piskoposluk Müzesi ve Grote Markt kentin önemli yapıları arasında.

 

  1. Ardennes

Ardennes (Ardenler), yoğun ormanlarla kaplı, tepelik ve büyük bir kısmı Belçika ile Lüksemburg sınırları içinde kalan, hatta bir kısmı da Fransa sınırları içine giren bölge. Büyük bir bölümü yoğun ormanlarla tepelerle kaplı olan Ardenler, hızlı akan ırmakların oyduğu keskin yamaçlı vadilerden oluşuyor.

Ardenler’in stratejik konumu, yüzyıllar boyunca Avrupalı güçlerin savaş alanı olmasına neden olmuşsa da günümüzde, bölgenin güzel manzaraları ve avcılık, bisiklet, yürüyüş ve kano gibi doğa sporlarının yapılabilmesine olanak sağlıyor. Bu nedenle de Belçika’nın önemli turizm bölgelerinden biri.

 

  1. Liege

Liege, Belçika’nın kültür merkezi olup endüstrinin çok geliştiği bir Belçika kenti. Ülkesinin üçüncü, Valon Bölgesi’nin de en büyük şehri olan Liège, bölgenin başlıca sanayi merkezi. Şehir aynı zamanda, Belçika’nın başlıca eğitim ve önemli bir lojistik merkezi. Avrupa’nın üçüncü büyük nehir limanına sahip olan Liège, Meuse Nehri ile Albert Kanalı sayesinde Antwerpen, Rotterdam ve Almanya’ya bağlanıyor.

Liege’in başlıca gezilecek yerleri Eglise St-Barthelemy, Comédie Centrale de Liège ve Montagne de Bueren. Ayrıca Coteaux de la Citadelle’de mükemmel bir yürüyüş turuna çıkabilir, şehrin eşsiz manzarasını görebilirsiniz. Opéra Royal de Wallonie’de mükemmel bir opera gösterisine tanıklık etmeden de dönmeyi aklınızın ucundan bile geçirmeyin.

 

  1. Flanders

Flanders (Flandre), Kuzey Denizi kıyısında eski Flandra Kontluğu ve etrafındaki topraklardan oluşan tarihi bir bölge. Belçika’nın kuzeybatısındaki Flaman Bölgesi’nde bulunan Flandre yani Flamanya, Belçika, Fransa ve Hollanda topraklarının bazı bölgelerinde yaşayan Flemenklerin bölgesi. Başkenti Brüksel olan bölgede, Fransızcanın yanında Flamanca da konuşuluyor.

Batı Flandra, Doğu Flandra, Flaman Brabant, Antwerpen ve Limburg olmak üzere 5 bölgeden oluşan Flandre’nin en büyük şehirleri Brugge, Gent, Antwerpen, Mechelen, Leuven ve Hasselt. Her biri birbirinden değerli tarihi yapıları barındrıan bu güzel Flaman şehirleri keşfedilmeyi çoktan hak ediyor.

 

Belçika deyince akla gelen en “tatlı” şeylerden biri de hiç kuşkusuz ülkeye özgü leziz Belçika çikolatası. Gerçek birer çikolata tutkunu iseniz, Belçika’dan bolca çikolatayla döneceksiniz demektir. Akşamüstü birası keyfi için Belçika’dan daha uygun bir yer olamaz. Engin bir bira kültürüne sahip olan Belçika’nın hoş kafeleri hem sosyalleşmek hem de bira kültürünüze katkıda bulunacak farklı biraları tatmak için birebir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *