Bebeğinize Nasıl Pasaport Çıkartırsınız?

5 years ago written by

Ailece yurt dışına çıkacaksınız. Pasaportunuz da vizeniz de hazır; peki ya kısa süre önce aranıza katılan, hayatınıza anlam ve mutluluk katan en değerli varlığınızın, bebeğinizin? Evet kimliği var ama yurtdışı seyahat için bu yeterli değil. Bebeğiniz de tıpkı sizin gibi bir birey. Dolayısıyla ona da bir pasaport çıkarmanız gerekiyor. Üstelik de prosedür daha basit değil; kendinize pasaport çıkarmak için neler yaptıysanız bebeğiniz için de geçerli. Hatta ek evrak da isteniyor. İşte 5 adımda, bebeğinize pasaport çıkarmak için yapmanız gerekenler.

1.Adım

İster kendinize ister bebeğinize çıkaracak olun, pasaport için il emniyet müdürlüğü pasaport şube müdürlükleri veya pasaport müracaat merkezi bulunan ilçe emniyet müdürlüklerine gitmeden önce internetten başvuru formu doldurup randevu almanız gerekiyor. Elbette evraklarınızı tamamladıktan sonra randevu almadan da gidebilirsiniz ama sıra bulup bulamayacağınız, işleminizi tamamlayıp tamamlayamayacağınız kesin değil. Siz en iyisi randevu alın ve aldığınız saatten yarım saat önce müracaat noktasında hazır bulunun ki kucağınızda bebekle sıra beklemeyin. Yurt dışındayken başvuru yapacaksanız yetkili merciler büyükelçilik ve konsolosluklar.

2.Adım

Bebeğiniz ilk kez pasaport sahibi olacağı için yalnızca harç değil, defter bedeli de ödemeniz lazım. Defter bedeli sabit ancak harç bedelleri pasaportun geçerlilik süresine göre değişiyor. 18 yaşından küçük olanlar için en fazla 5 yıl geçerli pasaport alınabiliyor. Ödemeyi tüm banka veznelerinden veya emniyet müdürlüğü içerisinde bulunan vergi dairesi veznesinden yapabilirsiniz. Dekontların, üzerinde “tahsil edilmiştir” yazan ıslak imzalı ilk nüshasını alın bankadan; zira diğerleri kabul edilmiyor.

3.Adım

Bebeğinizin biyometrik fotoğrafını çektirin.

Biyometrik fotoğraf; cepheden çekilmiş, güneş gözlüksüz, arka fonu beyaz renkte olan vesikalık demek. Fotoğrafın kabul görmesi için bebeğinizin başını sağa sola oynatmaması gerekiyor. Bu nasıl olacak diyorsanız bebeğinizi düz bir yere yatırın ve gerekirse başını tutarak sabitleyin. Evde çektiğiniz bu formata uygun bir fotoğrafı, fotoğraf stüdyosuna götürerek biyometrik yapmasını da isteyebilirsiniz. Bazı stüdyolar bu hizmeti veriyor. Pasaport için iki adet biyometrik fotoğraf gerekiyor.

4.Adım

Her şey tamam ancak hazırlamanız gereken son bir evrak daha var; muvafakat belgesi. Anne ve babanın, çocuğun pasaport alması için izin verdiğini gösteren bu belgeyi noterden alabilirsiniz. Eğer eşinizden ayrıysanız veya herhangi bir sebeple eşiniz başvuru sırasında yanınızda olmayacaksa bu belgeyi önceden almanız şart. Yok eğer başvuruya anne, baba, bebek hep birlikte gidecekseniz muvafakat belgesini başvuru sırasında da doldurabilirsiniz.

5.Adım

Başvuru günü randevu saatinden yarım saat önce bebeğinizle birlikte ilgili birimde olmanız gerekiyor. Yanınıza bebeğinizin, üzerinde TC kimlik numarası bulunan nüfus cüzdanını, iki adet biyometrik fotoğrafını, bankadan aldığınız ödendi makbuzlarını ve hazırladıysanız muvafakatnameyi almayı unutmayın. Pasaport 3 ila 7 gün içinde, başvuru sırasında beyan ettiğiniz kişi ve adrese teslim ediliyor.

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *