Amsterdam İle İlgili Bilinmesi Gerekenler

5 years ago written by

Amsterdam Tarihi:

Hollanda’nın başkenti ve turistik açıdan en fazla ilgi çeken şehri konumundaki Amsterdam13. yüzyılın başında Amstel Nehri kıyısına bir balıkçı köyü olarak kurulmuş. Nijmegen, Utrecht, Rotterdam gibi ülkenin diğer önemli yerleşimlerine göre daha genç sayılabilecek Amsterdam’ın şehirleşme süreci ise kuruluşundan bir yüzyıl sonra başlamış.

16.yüzyılda İspanyollar’a karşı verilen bağımsızlık mücadelesinin önemli olaylarına sahne olan kent, Hollanda’nın zenginleşmeye başladığı Altın Çağ’da sömürgelere hükmeden şirketlerin merkezlerini ev sahipliği yapmış.

Amsterdam gezi rehberi dahilindeki en önemli konulardan olan gezilecek yerlerin önemli bir kısmını oluşturan müzelerinin ve kanallarının büyük çoğunluğu, kentin 2. Altın Çağı olarak anılan 19. yüzyılın sonunda hayata geçirilmeye başlanan genişleme projeleri sırasında inşa edilmiş.

Kurulduğu ilk zamanlardan itibaren hoşgörünün merkezi olarak anılan kent, çok kültürlü yapısı sayesinde 1900’lü yılların sonlarına doğru Kuzey Avrupa’nın en fazla turist çeken kentlerinden birisi haline gelmiş.

Nüfus & Toplum:

Kuzey Hollanda Eyaleti’nin merkezinde yerel halkın arasında ana dil olan Flemenkçe’nin yanı sıra Türkçe ve Farsça gibi dilleri konuşan topluluklar da bulunuyor. Amsterdam’da çoğu kişiyle İngilizce konuşarak da anlaşabilirsiniz.

Dilde görülen çeşitliliğin bir benzeri, din konusunda da yaşanıyor. Nüfusunun büyük çoğunluğu herhangi bir inanç sistemini benimsememiş olan Amsterdam’da Katolik Hristiyan ve Müslüman halk nüfusun önemli bir kısmını oluşturuyor. Hatta kentte nüfusları az da olsa Hinduizm, Budizm gibi farklı inanç sistemlerine mensup topluluklar da yaşıyor.

Ulaşım:

Kültürel çeşitliliğin Avrupa’daki doruk noktası sayılan Amsterdam hem turizm hem de ticari açısından önemli bir merkez konumunda olduğundan, kente ulaşım seçenekleri bir hayli gelişmiş durumda. Hollanda’nın batısında yer alan kente ülkemizden düzenlenen direkt uçak seferleri; Avrupa’nın Paris, Londra, Brüksel gibi belli başlı başkentlerinden ise deniz, hava, kara ve demir yolu ağı ile rahatça ulaşabilirsiniz.

Amsterdam’ a Ne Zaman Gidilir?

Okyanus ikliminin etkisindeki Amsterdam’da yılın büyük bölümünde ülkemize oranla daha soğuk ve kapalı hava şartları hüküm sürüyor. Özellikle Kasım ayından Mart’a kadar olan dönemde havanın bulutlu ve yağışlı olduğu gün sayısı bir hayli fazla.

Kışın gezginleri kent gezisi sırasında sıkıntıya düşürebilen bir diğer etkense batı yönünde esen ve şiddetini aniden artıran rüzgarlar. Bu etmenler göz önüne alındığında Amsterdam’a seyahat etmek için en ideal zaman olarak Nisan başından Ekim sonuna kadarki dönem öne çıkıyor. Özellikle sıcaklıkların ılıman olduğu Haziran-Ağustos arasında rahatlıkla kenti gezebilirsiniz. Sonbahar ayları ise kanal gezileri için en ideal zaman.

Her ne kadar kanalları, tarihi, mimarisi, eğlence olanakları ile öne çıksa da festivalleri ve resmi günleri kentte gitmek için en iyi zamanlar olarak gösteriliyor.

Kültürel etkinlikler içerisinde en önemlisi her yıl 27 Nisan’da kutlanan King’s Day. Dj performansları, canlı müzik etkinlikleri ve şehir genelinde kurulan çok sayıdaki sokak pazarı eşliğinde kutlanan bu günün dışında 29 Temmuz-6 Ağustos arası gerçekleştirilen Amsterdam Pride, 30 Kasım 2017’den 21 Ocak 2018’e kadar sürecek Işık Festivali, haziran boyunca devam eden Hollanda Festivali kente seyahat etmek isteyenlerin ilgisini çekebilecek diğer önemli kültürel organizasyonlar.

Amsterdam’da Nerede Kalınır?

Konaklama, Amsterdam gezi rehberi dahilindeki en zengin konuların başında geliyor çünkü kent, hem tesislerin faaliyet gösterdikleri bölge sayısı hem de konaklama tesisi çeşitliliği bakımından her seviyedeki bütçeye uygun bir çözümü barındırıyor.

Çeşitli ulaşım araçlarını kullanabilme kolaylığı sağlaması ve merkezi konumu nedeniyle konaklama bölgeleri arasında en avantajlısı, Amsterdam Merkez Tren İstasyonu çevresi.

Daha merkezi bir konum arayanlar için Dam Meydanı  ve çevresindeki tesisler ideal seçenekler.

Amsterdam’da tercih edebileceğiniz farklı özelliklere sahip yerler de bulunuyor. Harekete yakın olmak isteyenler için Red light District sınırları içerisinde ekonomik konaklama tesisleri faaliyet gösteriyor. Kentin sanatla, kültürle iç içe olmayı tercih edenlere hitap eden kısımları ise Jordaan ve Müzeler Bölgesi.

Amsterdam’da Gezilecek Yerler

Kentin gezilip görülmesi gereken popüler mekanlarını listelemek, sizlere Amsterdam gezi rehberi hazırlarken en fazla zorlandığım bölümlerden birisi oldu. Çünkü yüz ölçümünün küçüklüğüne rağmen başkentte hem eğlence tutkunlarına hem de Amsterdam’ın kültürel yönünü tanımak isteyen gezginlere yönelik çok sayıda mekan bulunuyor.

Uzunluğu 100 kilometreyi bulan ve kentin gelişmesine büyük katkıları olan tarihi kanallar, tek başlarına bile bana ve birçok gezgine göre Amsterdam’a gitmek için yeterli bir neden Kraliyet Sarayı , Red light District Madam Tussauds Balmumu Heykel Müzesi ve Niuwe Kerk’in yer aldığı Dam Meydanı, çevresindeki fırsatlar nedeniyle gezi listesinde mutlaka yer alması gereken bir diğer önemli mekân konumunda. Günün her saati hareketli Rembrandtplein da Dam ile benzer özellikleri taşıyor.

Seyahat ettikleri kentlerin kültürüne ve sanatına önem veren gezginler için Kuzeyin Venedik’inde ziyaret edilebilecek farklı özelliklere sahip çok sayıda müze faaliyet gösteriyor.

Bünyesinde 200’den fazla tabloyu ve 500’den fazla çizimi barındıran Van Gogh Müzesi ile Hollanda’nın Altın Çağı’nda yaşanan sanatsal olaylara ışık tutan Rijkmuseum Amsterdam’da müze dendiğinde akla ilk gelen yerler.  Rembrandt Evi Müzesi ve Stedelijik Müzesi de ilgi çekici koleksiyonlara ev sahipliği yapıyor.

Kentin tarihine ışık tutan mekanların başındaysa II. Dünya Savaşı’nın tüm acımasızlığını gözler önüne seren dünyaca ünlü Anne Frank Evi  ve Amsterdam Tarih Müzesi sayılıyor. Mimari açıdan kentin öne çıkan yapıları ise Kraliyet Sarayı ile Begijnhof.

Amsterdam’da Ne Yapılır?

Amsterdam her tarzda gezgine keyifli bir gezi yaşatabilecek imkanlara sahip. Bir gezgin için Amsterdam, dünyaca ünlü müze ve sanat galerinde gezmek, bisikletle kanallar arasında dolaşmak demekken başka bir gezgin için Amsterdam, coffeeshoplarda keyiflenip  Red light Districk te keyifli zaman geçirmek demek olabilir.

Şu listede yer alan maddelerin en azından birkaçını yapmadan şehirden ayrılmayın;

  • Kanallar arasında dolaşın.
  • Kanal turu yapın.
  • Müzeleri keşfedin.
  • Bisikletle gezin.
  • Red Light District’te kırmızı lambalı evleri görün.
  • I Amsterdam yazısı önünde fotoğraf çektirin.
  • Sokak pazarlarını gezin, alışveriş yapın.
  • Yerel lezzetlerin tadına bakın.
  • Vondelpark’ta kafa dinleyin.
  • Coffeeshop’ları gezin.

 

Amsterdam’da  Ulaşım

Havaalanından kent merkezine veya merkezden kentin dış yerleşimlerine otobüsmetrotaksitren gibi seçeneklerin yanı sıra tramvay seferlerini kullanarak ulaşabilirsiniz. Hatta doğa dostu bir seçenek olarak bisiklet kiralayarak şehir turu atabilirsiniz.

Ayrıca herhangi bir aracı kullanmadan da kenti rahatça gezebilirsiniz. Yürümeyi tercih ederseniz, dilerseniz operatör firmaların düzenledikleri turlara katılabilir veya gezilecek yerler listesine bağlı kalarak kendi rotanızı oluşturabilirsiniz.

Amsterdam’ın geçmişte su taşkınlarını önlemek ve ticaret için kullanılan kanalları, günümüzde kent içi ulaşıma çeşitlilik katan unsurların başında geliyor. Pek çok Avrupa kentinde sadece otobüslerle gerçekleştirilen indi bindi turlar, kentin merkezini şekillendiren kanal ağı sayesinde tekne turu seçeneği ile gezginlere sunuluyor. Bu turlara katıldığınız takdirde hem kent içi ulaşım ihtiyaçlarınızı ekonomik bir yolla çözebilir hem de tıpkı klasik kanal turlarında olduğu gibi kenti ve yerel halkı farklı açılardan gözlemleyebilirsiniz.

Hollanda’nın başkenti, Avrupa’nın önemli demiryolu ağının üzerinde bulunuyor. Hızlı tren seferlerine uygun şekilde tasarlanmış bu hatlar sayesinde Brüksel, Paris, Londra ve Lüksemburg başta olmak üzere pek çok kentten Amsterdam’a günübirlik seyahat edilebiliyor.

Amsterdam’ın gezginlere pek çok farklı seçenek sunan ulaşım imkânları hakkında daha fazla ayrıntıya ihtiyaç duyarsanız, aşağıdaki başlıklara da göz gezdirebilirsiniz.

Amsterdam’da Alışveriş

Kentin, çok kültürlü ve hoşgörüye dayalı yapısı sayesinde yüzyıllar içerisinde geliştirdiği alanların başında alışveriş geliyor.

Amsterdam gezi rehberi dâhilindeki başlıklar arasında özgünlüğü ile dikkat çeken alışveriş konusunda, kentin trafiğe kapalı caddeleri her zevke ve bütçeye uygun içeriği barındırıyor.

Dilerseniz KalverstraatLeidsestraat ve Nieuwendijk gibi caddelerdeki mağazaları veya De 9 Straatjes’i ilgi çekici ürünler bulmak için tercih edebilirsiniz. Bu bölgelerde tekstil ürünlerinin yanı sıra Hollanda’ya özgü tahta ayakkabı ve porselen çeşitlerini bulabilirsiniz.

Amsterdam’daki alışveriş olanakları sadece caddelerin üzerinde bulunan mağazalardan ibaret değil. Kentin farklı bölgelerinde kurulan sokak pazarlarında lale soğanları, çiçek tohumları, taze çiftlik ürünleri, antika eşyalar ve çok daha fazlası alışveriş tutkunu gezginleri bekliyor.

Ayrıca kentte kırtasiyeden tekstile, gıdadan mutfak eşyasına kadar farklı kategoriden ürünlerin satıldığı De BijenkorfAlbert HeijnHEMA ve Magna Plaza gibi alışveriş merkezleri hizmet veriyor.

Amsterdam’da Yeme İçme

Kentin kendine has özelliklerini en iyi şekilde vurgulayan konulardan bir diğeri ise yeme-içme. Gastronomi meraklısı olmasanız bile kendinizi kolayca Amsterdam sokaklarını gezerken pek çok lezzeti tatmaya dalmış bir şekilde bulabilirsiniz çünkü kentin çok kültürlü yapısı bu kategoride de kendisini göstermiş ve yerel mutfak kültürünün pek çok damak çatlatan lezzetle zenginleşmesine yol açmış.

Sömürge döneminde Endonezya’dan Amsterdam’a gelen Rijkstafel ile Orta Doğu’nun en bilinen lezzetleri arasında başı çeken kebaplar ve falafeli zamanla yerel halkın en sevdikleri yemeklere dönüşmüş.

Yerel halk arasında bu lezzetlerin dışında tüketimi yaygın olan yemeklerin başında StamppotHotspotErwtensoep gibi içeriği zengin çeşitler geliyor. Amsterdam gezi rehberi dâhilinde sıralamış olduğum tüm bu lezzetlerin yanı sıra kentte tatil günlerinizi geçirirken kent mutfağında tatlıların ve atıştırmalıkların özel bir yere sahip olduğunu hemen fark edebilirsiniz.

Amsterdam’da Gece Hayatı

Amsterdam’ın dünyaca ünlü gece hayatı. Gün içerisinde kültürel yönüyle öne çıkan Amsterdam, havanın kararmasıyla birlikte eğlencenin baş rolde olduğu bambaşka bir atmosfere bürünüyor. Dilerseniz klasik, caz, rock veya indie tarzında canlı performansları dinleyebilirsiniz. Hareketlilik anlamında Kırmızı Fener Mahallesi’nden sonra en fazla öne çıkan yerler Leidseplein ve Rembrandplein.

Amsterdam’ın ünlü gece kulüplerinin başında gezginlere 24 saat boyunca keyifli vakit geçirmeyi amaçlayan De School, oldukça büyük bir alana sahip WesterUnie ve yıl içerisinde birbirinden büyüleyici organizasyonlara ev sahipliği yapan The Box geliyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Article Categories:
Yerler

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *